Poslední míli pomáhá řídit AI

Tlak na rychlost i nákladovou efektivitu v last-mile logistice dále poroste. Pomohou AI predikce, alternativní vozidla i dynamická cenotvorba.

Pro efektivní logistický provoz je rozmach AI a machine-learningu zásadním milníkem, protože s pomocí pokročilé modelace je čím dál snazší efektivně alokovat adekvátní množství vozů a kurýrů pro danou oblast a plánovat trasy tak, aby počítaly nejen s aktuální situací, ale i s vývojem příštích hodin a dnů.

„V loňském roce se nám podařilo uvést do provozu pokročilý AI Prediktor, který dokáže na základě nasbíraných dat s pomocí umělé inteligence predikovat objednávky zákazníků v dané oblasti na dva týdny dopředu, a to s přesností na konkrétní hodiny a s chybovostí, kterou se konzistentně daří držet pod 10 %. Již tedy neplánujeme jen s ohledem na to, co se děje, ale umíme fungovat i dle toho, co se dít teprve bude. Dopad na efektivitu a plánování je při naší velikosti obrovský,“ popisuje komerční ředitel DODO Group Peter Menky. Celý článek

První Terno po rekonstrukci omládlo

První českobudějovický supermarket Terno v Suchomelské ulici má za sebou kompletní rekonstrukci. Nejzásadnější změny a novinky nám představil Tomáš Rada, generální ředitel Jednoty, spotřební družstvo České Budějovice.

Jednota České Budějovice v roce 2023 zrekonstruovala v regionu 19 supermarketů Terno a Trefa a v letošním roce jich plánuje modernizovat dalších 13. Nedávno navíc otevřela v Dobrovodské ulici i první automatizovanou non-stop prodejnu v Budějovicích, druhou v rámci družstva. Obratově je Jednota, spotřební družstvo, České Budějovice druhým největším družstvem v rámci skupiny COOP. Celý článek

Na letištích se neprodávají jen značkové parfémy

V prosincovém vydání Retail News jsme se věnovali retailu na nádražích. V aktuálním vydání se podíváme na letiště.

Nákupy suvenýrů na poslední chvíli, posezení u kávy, v restauraci… Čas strávený na letišti při mezipřistání může být ale i několik hodin. Letiště tak patří k místům, kde se daří retailu a gastronomii, pokud je nastavena správná skladba nájemců a cenová úroveň.

Nádraží a letiště jsou atraktivními lokalitami pro maloobchod, restaurace a služby a postupem času se z nich vyvinuly zajímavé nákupní lokality. Studie EHI „Travel Retail 2023“ zkoumala 25 vybraných vlakových nádraží a 15 největších letišť v Německu s ohledem na jejich nájemní strukturu a frekvenci v roce 2022 a v první polovině roku 2023. Letiště s největším počtem cestujících – Frankfurt nad Mohanem, Mnichov, Berlín a Düsseldorf – mají také největší počet maloobchodních nájemců, ukazuje studie. Celý článek

Finální doručení zásilek se bez lidí neobejde

Poslední míle je o lidech a pro lidi. Nelze se proto domnívat, že nové technologie vtrhnou do poslední míle jako uragan. I tak je třeba se připravit na řadu změn a nových trendů.

V blízké budoucnosti nové technologie nepřevezmou poslední míli. Nepřijde žádné zemětřesení, ale evoluce se nezastaví. Do roku 2030 nelze očekávat revoluci – ale postupné zlepšení služeb na poslední míli, pokud jde o větší flexibilitu, větší efektivitu a větší udržitelnost.

Můžeme se zaštítit tím, že na piedestalu našeho podnikání je spokojený zákazník a jeho loajalita, ale přiznejme si pravdu: O peníze jde až na prvním místě. Právě náklady spojené s dodávkou na poslední míli nejsou zanedbatelné. Každý zodpovědný majitel, který si prohlédnul excelovou tabulku s rozklíčovanými náklady, jistě zbystřil. Už to nejsou jen náklady na podnikání. Chtějí pochopit, jak to ovlivňuje rentabilitu a jaká opatření je nutné přijmout k posílení ziskovosti. Celý článek

Nakupovat a jíst udržitelně

Jak souvisí udržitelnost se sortimentem potravin, které jsou považovány za zdravé, a se změnami v životním stylu? Jakým směrem se ubírají řešení a plány výrobců i obchodníků?

Mezi nejzásadnější trendy, které v oblasti retailu panují, patří důraz na co nejpohodlnější a nejrychlejší nákup a současně rostoucí poptávka po potravinách, které jsou zdravé, čerstvé a „udržitelné.“ Co si ale konkrétně představit pod pojmem udržitelná potravina?

Žádná oficiální definice „udržitelných“ potravin neexistuje, tímto pojmem se ale obecně označují takové potraviny, kdy způsob jejich výroby, zpracování a přepravy minimalizuje negativní, a naopak výrazně zohledňuje pozitivní společenské, zdravotní, ekonomické a environmentální dopady. Celý článek

Čínští dravci ženou trh fashion do prudkých obrátek

Nálada mezi top manažery působícími ve světovém módním průmyslu není nejlepší. Tři čtvrtiny z nich předpokládají, že podmínky pro jejich byznys budou horší (38 % dotázaných) nebo stejné jako loni (37 %). Optimistů je jen čtvrtina.

Kolem 62 % dotázaných top manažerů za největší letošní riziko pro další růst svého byznysu považuje geopolitickou labilitu spojenou především s regionálními konflikty. K Ukrajině se přidal Blízký východ, stejně tak ostřelování obchodních plavidel v Rudém moři, což značně zkomplikovalo námořní přepravu, tolik důležitou i pro módní byznys. Celý článek

Technologie, které prodávají bez personálu

I když klasické prodejny nezaniknou, budeme se patrně už v blízké době čím dál častěji setkávat s jejich „autonomními sestrami“, které zákazníkům umožní nákup v kteroukoli denní i noční hodinu.

Technologie, které nevyžadují přítomnost personálu v prodejně a svým způsobem šetří i náklady. Jakou výhodu tento typ prodeje představuje pro zákazníky a co může přinést obchodníkům? A co všechno taková prodejna ke svému provozu potřebuje a s jakou počáteční investicí by měl její provozovatel počítat? Celý článek