Pečivo patří mezi základní potraviny a neodmyslitelný prvek v každodenním stravování většiny lidí. Dá se říci, že je součástí kulturní identity naší země.
Trh s pečivem prochází poměrně dynamickým vývojem, který odráží změny spotřebitelských preferencí, inovace a moderní technologické postupy ve výrobě i turbulentní ekonomické podmínky. Jakým výzvám aktuálně čelí výrobci a jsou Češi ochotni připlatit si za kvalitu?
Pšenice, žito a další obiloviny jsou součástí našeho jídelníčku tisíce let, i když dříve sloužily jen k přípravě kaší nebo pečených placek. K nim později přibyl chléb, pečivo z bílé mouky přišlo na řadu až mnohem později a představovalo luxusní zboží. Přestože konzumaci pekařských výrobků ovlivňují různé trendy a změny v životním stylu, pečivo i chléb si stále udržují své pevné místo. Na popularitě si získává, kromě standardních druhů, pečivo rustikální, pečivo s přídavkem netradičních druhů mouky, jako je například ječná, grahamová, kukuřičná či špaldová, řemeslné výrobky a také ty, do nichž se přidávají netradiční suroviny jako olivy, sušená rajčata a podobně, které dělají výrobek chuťově zajímavější. Celý článek