Zmrzliny: vaničky, kelímky i nanuky v prověřených příchutích

Nejvyšší poptávku zaznamenávají výrobci a prodejci po vanilkové, čokoládové, oříškové, jahodové, boduje také malinová a borůvková.

V segmentu zmrzlin spoléhají Češi na prověřené značky a oblíbené příchutě. Příliš neexperimentují, a pokud se přeci nechají zlákat, po vyzkoušení nových nebo netradičních druhů a chutí se opět rádi navracejí k osvědčené klasice.

Stále více spotřebitelů pátrá po složení zmrzlin, které kupují, zajímají se o použité suroviny, množství cukru nebo tuku. Pokud jde o popularitu příchutí, u Čechů stále vyhrávají tradiční vanilková a čokoládová, na oblibě ale získávají i ovocné sorbety a neobvyklé a exotické příchutě. Celý článek

Evropský maloobchod: Loni se blýsklo na lepší časy, letošek je velká neznámá

Hlavní maloobchodní prodejci potravin v Evropě si uplynulý rok pochvalují, neboť přece jenom polevila protipandemická opatření. Ale současně hovoří o tom, že jejich letošní vyhlídky jsou nejisté hlavně proto, že nelze předvídat, kdy se přestane bojovat na Ukrajině.

Za „velkou výzvu“ označují obchodníci vysokou míru inflace. Ujišťují, že se budou snažit svoji cenovou politikou „ulevit“ peněženkám spotřebitelů, jejichž kupní síla zeslábla. Maloobchodníci se v rámci svých možností snaží čelit obtížné situaci promočními akcemi, rozšiřováním věrnostních programů a také dalšími úsporami na nákladech. Celý článek

Polévka je grunt – a co omáčka?

„Polévka je grunt, maso je špunt,“ říkávala moje babička. O omáčkách se nikdy nezmínila, i když je podle mne vařila určitě častěji než maso a možná že i častěji než polévku.

Zběžný pohled na jídelní lístek kterékoli restaurace napoví, že omáčky nad polévkami jasně vítězí. Proč se tedy do lidového rčení prosadila právě polévka a ne omáčka?

Je zajímavé, jak moc je gastronomický pojem omáčky kulturně podmíněn. Běžný spotřebitel z Indie, USA, České republiky nebo Číny si pod omáčkou představí úplně něco jiného. Možná nejvýstižnější definice omáčky je „hustá tekutina podávaná s jídlem a přidávající jídlu šťavnatost a/nebo příchuť.“ Celý článek

POS by měly zákazníka i pobavit

Naprostá většina nákupních rozhodnutí se odehrává na úrovni emocí. Jaké dnes existují prostředky k jejich ovlivnění?

Spotřebitelé se pro vybraný sortiment z on-linu začínají vracet zpět do kamenných prodejen. Je nyní na jejich provozovatelích, jak je dokáží zaujmout a pracovat s jejich emocemi tak, aby z nich udělali spokojené zákazníky.

Emoce hrály významnou roli při nakupování vždy. Dobří obchodníci této zákonitosti dokázali využívat intuitivně odnepaměti, moderní doba s nimi pracuje na základě vědeckých poznatků. Jenže poslední dva roky s trendy na trhu významně zamíchaly. Celý článek

Světový trh s masem jde po covidu nahoru

Dlouhodobě vzestupný trend v produkci a spotřebě masa přerušil nástup pandemie a také epidemie prasečího moru, která zdecimovala stavy zvířat zejména v Číně, největším producentovi vepřového masa.

Celosvětová výroba tří hlavních druhů masa (vepřového, hovězího s telecím a kuřecího) klesala v období 2019 – 2020, přičemž předloni byla skoro o 10 mil. tun nižší než v roce 2018. Ale loni meziročně stoupla o 5,3 % na více než 266 mil. tun. Letos by měl rostoucí trend pokračovat. Celý článek

Revoluce na talíři: Mléko – nemléko, řízek – neřízek

Budou z nás flexitariáni, vegetariáni nebo vegani? Nastanou milovníkům masa těžké časy?

Řešením, jak snížit ekologickou zátěž živočišné výroby, vidí mnoho lidí v potravinách na bázi alternativních proteinů. Tyto nové potraviny mají mnoho příznivců, ale i odpůrců.

Životní styl a tím pádem i strava se neustále proměňují. Průměrně se uvádí, že dospělý člověk by měl denně přijmout mezi 2 000 až 2 500 kcal, nicméně optimální množství a složení jídelníčku se pro každého individuálně liší dle věku, pohlaví, fyzické aktivity a zdravotního stavu. Jakákoli nadměrná spotřeba je potenciálním plýtváním s důsledky pro lidské zdraví i celou planetu. V posledních letech se proto řada lidí snaží stravovat tak, aby své zdraví i životní prostředí chránili. Podle březnového průzkumu společnosti Danone realizovaného prostřednictvím aplikace Instant Research agentury Ipsos, bere při nákupu potravin v úvahu jejich vliv na životní prostředí 35 % Čechů. Celý článek

VDECHNĚTE SVÉ PRODEJNĚ NOVÝ ŽIVOT!

Zajímalo by Vás, co dělá prodejnu chytrou prodejnou?

Co kdybyste mohli podpořit novou provozní efektivitu, zlepšit zážitek v prodejně a generovat data pro hloubkovou analýzu vašich prodejů a další statistiky?

Představte si, že pokud propojíte osvětlení a software Interact Retail, tak toto získáte, plus mnohem více. Otevřou se vám dveře k vytváření flexibilních prodejních prostor, budete moci dálkově ovládat a sledovat jednotlivé sekce své prodejny, a vyvolávat specifické chování nakupujících prostřednictvím zónování prodejny a vhodně zvolených barev světla. Celý článek