Téměř tři stovky českých destilátů se utkaly o titul Pálenky roku

Výsledky Pálenky roku, největší české soutěže pálenek, byly oznámeny v pražském Kině Kavalírka v pátek 13. října. Vycházely z hodnocení odborné poroty, která všech 296 destilátů z 37 českých lihovarů ochutnávala o týden dříve. Vysoká účast lihovarů byla pravděpodobně způsobena i reálným dopadem výsledků z loňského roku na trh – prodej vítězné meruňkovice například stoupl dvacetinásobně.

Absolutním vítězem letošního ročníku se stala Hruškovice Williams středočeské Palírny Radlík, která si stejně jako vloni odnesla i titul Palírny roku. Ceny se udílely celkem v 19 kategoriích, jako byly slivovice, hruškovice či meruňkovice, ale také ovocné likéry, giny a whisky. Záštitu nad soutěží opět převzala Unie destilatérů a největší český distributor řemeslných pálenek Lihovárek.cz.

Celkem 19 kategorií pálenek v rozmezí od 7 do 30 vzorků hodnotilo během koštu 10 odborných komisí, složených převážně z předních českých expertů na lihoviny. „Každý produkt byl hodnocen na základě ověřené metodiky, která zkoumá parametry jako požitek, vůni, chuť či jemnost. Parametrů je 10 a bodů také. Celkem se tedy jedná o stobodovou škálu,“ vysvětluje Jakub Gottwald, majitel společnosti Lihovárek a pořadatel soutěže. Nejlepší hodnocení napříč kategoriemi získala Hruškovice Williams z řemeslné Palírny Radlík, která v průměru dosáhla výsledku 96 bodů. Porota ocenila především výraznou chuť ovoce. „Hrušky pro výrobu této pálenky nakupujeme speciálně v Lombardii, která je williamskami vyhlášená. Následně je všechny poctivě odšťopkováváme a kvasíme ve vinifikátorech. To je metoda, již většina lihovarů nevyužívá, nám se ale osvědčila, protože díky ní můžeme hrušky kvasit při nižších teplotách a zachovat tak jejich intenzivní chuť,“ vysvětluje Kamil Kutina, masterdestilér Palírny Radlík s tím že hruškovice tak chutí připomíná hruškový kompot.

Současným trendem je posun k odrůdovosti a spotřebitelské líbivosti

Odborné komisi předsedal děkan Vysoké školy chemicko-technologické a předseda Unie destilatérů Karel Melzoch. „Letošní Pálenka roku nám ukázala, že pálenky si vlastní soutěž rozhodně zaslouží. Je patrné, že jejich úroveň každým rokem stoupá,“ uvedl. „Zároveň můžeme vypozorovat, že současným trendem je posun k odrůdovosti, čistotě a také ke spotřebitelské líbivosti – zkrátka výroba pálenek, které dělají lidem radost,“ dodal.

Z celkem 179 ovocných destilátů uspěly na Pálence roku v jednotlivých kategoriích slivovice Horňácká durancie z Palírny Kuželov, Hruškovice Williams z Radlíku, Jablkovice Zlatá z Destilérky Svach, vínovice z dubového sudu z Radlíku, Blatenská višňovice z lihovaru Liqui B, třešňovice z Radlíku či morušovice Martenz. Pro mimořádný úspěch ve vícero kategoriích byla Palírnou roku vyhlášena stejně jako v loňském roce Palírna Radlík, která sídlí v Jílovém u Prahy. Velmi nečekané je podle Jakuba Gottwalda vítězství meruňkovice od Rudolfa Jelínka, jež se ve své kategorii řadí mezi finančně nejdostupnější pálenky.

V nové kategorii kdoulovic zvítězila palírna založená teprve před rokem

Vůbec poprvé se na větším českém koštu objevila kategorie kdoulovic. „Zhruba před sedmi lety byly na českém trhu pouze dvě kdoulovice. Trh se však rozšiřuje tak rychle, že jsme letos mohli vyhlásit jejich samostatnou kategorii. Právem v ní zvítězila kdoulovice Karl LIQ, která má vůbec nejcharakterističtější možnou chuť, jemnou až mydlinkovou,“ říká Jakub Gottwald. I samotný lihovar Karl LIQ byl na koštu novinkou. Jihomoravská palírna,  která byla založena teprve před rokem, se podobné soutěže účastnila vůbec poprvé. Přesto se jí podařilo ihned probojovat mezi elitu – kromě úspěchu kdoulovice zvítězila se svou rynglovicí i v kategorii „ostatní slivoně“ a také v celkovém hodnocení palíren skončila na předních příčkách. „Protože jsme opravdu malý lihovar, můžeme svým produktům věnovat maximální péči. To platí zejména o kdouloních, které jsou dnes již vzácným plodem. Ty naše pochází ze stromů zrajících na svazích Chřibského podhůří. Syrové jsou téměř nepoživatelné, ale všeobecně se traduje, že čím méně je ovoce chutné za syrova, tím lépe chutná po zpracování,“ dodává Soňa Bolfová z Karl LIQu.

Vlastní kategorii měly i pivovice, tedy pálenky vyráběné z piva. I vítěz, Zlatá pivovice z Destilérky Svach, podle Jakuba Gottwalda dokládá postupnou kultivaci tohoto druhu alkoholu u nás. „Zatímco za první republiky se pivovice vyráběla ze zkaženého piva, teď už pro ni lihovary připravují speciální surovinu, takzvanou mladinu,“ osvětluje historii pivovic majitel Lihovárku.

Českou whisky opanovala Destilérka Svach

V kategorii ginů pak v konkurenci 30 dalších zvítězil Summer gin od Garage 22. Specifickou kategorii představovala také česká whisky, již stejně jako vloni opanovala Destilérka Svach. Její produkty skončily na prvním i třetím místě. Soutěže se účastnily i takzvané new make spirits, tedy budoucí whisky. Vítězem v této kategorii se stala Palírna Agnes. „Její budoucí whisky je ta, kterou by měl milovník whisky vyhlížet,“ říká Jakub Gottwald. Novinkou oproti loňskému ročníku byla účast likérů. Z nich slavily úspěch Sudličkova ořechovka a Meruňkový likér ze Sudličkovy palírny, Višňová mandlovka z Hustopečské mandlárny, Zázvorový likér z Palírny Radlík a Lužická bylinná z Gallidistillery.

Organizátor Pálenky roku Jakub Gottwald, majitel největšího prodejce tuzemských řemeslných destilátů Lihovárek.cz a zároveň tajemník Unie destilatérů, vnímá akci jako možnost podpořit lokální lihovary, zlepšit reputaci pálenek v české společnosti a v neposlední řadě dát detailní zpětnou vazvu producentům. „Produkce i prodeje řemeslných lihovarů se konstantně zvyšují. V uplynulém roce k tomu bezesporu přispěla i Pálenka roku. Loňskému absolutnímu vítězi, Vínovici z dubového sudu Palírny Radlík, vzrostly meziročně prodeje tři a půlkrát, vítězné slivovici z Palírny U Větrného mlýna Kuželov pětkrát a meruňkovici Svach dokonce dvacetkrát,“ říká.

 

Zdroj: EPIC Public relations s.r.o.

Praha, 14. října 2023