Vítěz soutěže Logistický projekt roku 2017

Cenu pro vítěze soutěže Logistický projekt roku České logistické asociace, která je národním kolem evropské soutěže ELA Award, si v letošním roce odnesla společnost ŠKODA Auto s projektem Automatický sklad drobných dílů v Kvasinách.

Jedná se o projekt z oblasti automatizace a robotizace logistických procesů, do které Logistika ŠKODA AUTO investuje již řadu let nemalé finanční prostředky i významný lidský potenciál. Slavnostní předání ceny proběhlo v rámci slavnostního večera VIP Logistic Rendezvous 12. ročníku mezinárodní logistické konference SpeedCHAIN 2017 v pražském Břevnovském klášteře 1. listopadu tohoto roku.

Další nárůst objemů výroby automobilky znamenal i růst potřeby skladových prostor a Logistika ŠKODA AUTO se proto rozhodla pro výstavbu nového automatizovaného skladu v Kvasinách, jehož jedinečnost spočívá ve stupni automatizace. Disponuje automatickým příjmem a výdejem materiálu pomocí robotů a kamer, zdvižnými plošinami a posunovači. Robot překládá boxy z dopravníku do vozíku zcela sám a to bez zásahu člověka. Řídicí systém řídí samočinně skladování a odvolávání materiálu na jednotlivé provozy. Rovněž díky samočinnému vážení hmotnosti materiálu na vstupu i výstupu dochází k automatické inventarizaci zásob.

Podle vedení Logistiky ŠKODA AUTO tlak na automatizaci logistických procesů vychází nejenom z ceny lidské práce, ale v současnosti také z nedostatku lidských zdrojů. Automatizace a robotizace přitom v podmínkách moderní výroby postupují spolu s vývojem nových technologií a jsou nedílnou součástí logistické strategie. Mezi takové technologie patří například automatické sklady drobných dílů, které umožňují rychlé, flexibilní a spolehlivé skladování materiálu s vysokou komplexitou. Technologie automatických skladů přináší zvýšení produktivity, bezpečnosti práce, lepší využití stávajících ploch a tím uvolňuje plochy ve stávajících skladech pro další logistické činnosti.

 

 

Zdroj: Česká logistická asociace

Praha, 15. listopadu 2017