Ochutnejte produkty českých ekozemědělců na Festivalu Evolution v Praze

Během nadcházejícího víkendu (23. – 25. 3.) budou mít všichni zájemci o ekologické zemědělství možnost ochutnat produkty českých ekofarmářů na pražském výstavišti v Holešovicích, kde se uskuteční veletrh zdravého životního stylu Festival Evolution.

„Návštěvníci festivalu můžou ochutnat například kvalitní české bio uzeniny z produkce Biofarmy Sasov, bio ovčí a kozí výrobky od jedné z nejlepších sýrařek, co u nás máme – paní Moniky Menčíkové, bio mléko a výrobky z Ekologické farmy Amalthea Hvozd, které pro ně s láskou a péčí vyrábí Blanka Hrbková, výborné bylinné sirupy z Ekostatku Vlkaneč, nebo biodynamická vína z Vinných sklepů Kutná Hora a mnohem více,“ uvedla manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců Kateřina Urbánková.

Svaz sdružuje české ekologické zemědělce a některé ze svých členů představí v rámci společné expozice. Návštěvníci festivalu se také mohou u stánku svazu zeptat na cokoli, co je zajímá o českém ekologickém zemědělství. Zájemci z řad konvenčních zemědělců a nečlenů svazu zase mohou získat informace o výhodách členství ve svazu a možnostech ekologických farmářů v České republice.

„Ekologické zemědělství má českému spotřebiteli mnoho, co nabídnout. Na festivalu chceme ukázat, že potraviny lze vyrábět bez chemie z kvalitních lokálních surovin a s láskou k místu původu. Zveme tak všechny návštěvníky k naší expozici, ať se sami přesvědčí, jak chutná maso z krávy chované na pastvě, nebo džemy z ovoce neošetřeného chemickým postřikem,“ doplnila Urbánková ke společné expozici farmářů svazu PRO-BIO.

Na společné expozici PRO-BIO se představí tito ekologičtí farmáři a producenti:

Amalthea s.r.o. – Ekologická farma orientovaná na výrobu mléčných výrobků z kozího a kravského mléka od vlastních zvířat.

Biofarma Sasov – Josef Sklenář – Výrobce bio masných výrobky a uzenin bez chemie, vepřové z venkovních chovů a vyzrálé hovězí maso.

Ekostatek Vlkaneč – Ing. Stanislav Svatoň – Ekologický statek na konci Středních Čech, kde pěstují, sbírají a zpracovávají ve vlastní výrobně bylinky, ovoce a zeleninu do bylinných sirupů, džemů, povidel a chutney.

Ing. Miloš Kurka – Zahrada Černíkovice – Pěstitel širokého spektra biozeleniny, její zpracování a provozování bedýnkové služby.

Monika Menčíková – Ovčí farma – Prodej výrobků z ovčího a kozího mléka.

Vinné sklepy Kutná Hora – BIO vinařství a jediné vinařství v ČR, které je držitelem prestižního certifikátu biodynamického zemědělství DEMETER. Tento statek byl také v roce 2017 oceněn titulem Nejlepší sedlák PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců.

Vitaminátor s.r.o. – Rodinná zemědělská firma, která se stala průkopníkem výroby pasterovaných listovaných šťáv v České i Slovenské republice.

Výzkumná stanice Uhříněves spadající pod ČZU – Prodej BIO zeleniny a ručně smažených lupínků z netradičních odrůd brambor.

 

Zdroj: PRO-BIO

Praha, 23. března 2018