Komentář ČBA k vývoji spotřebitelských cen v červenci 2016

Spotřebitelské ceny meziměsíčně stouply o 0,3 %, meziročně stouply o 0,5 %. Vzestup cen odpovídal horní škále očekávání trhu a přesně naplnil odhad centrální banky. Meziměsíčně ve směru vzestupu cen působilo zdražení potravin o 0,5 %. O další 0,8 % zdražil i alkohol a tabák. Ceny v oblasti rekreace a kultury stouply o 2,5 %. Oproti tomu byly ceny pohonných hmot levnější o 10,6 %.

Dražší  dovolené a potraviny posunuly inflaci k meziročnímu vzestupu o 0,5 %. Potraviny v červenci nečekaně zdražily a zmírnily meziroční pokles pozorovaný v předchozích měsících. Pravděpodobně to ale není obrat k trvalému zdražování. Pokles cen plynu o 6,9 % téměř vykompenzoval vzestup ostatních cen spojených s bydlením, takže celkově si na bydlení občané připlatili pouze o 0,3 % více než před rokem.

Za zmínku stojí růst cen služeb, které celkově stouply oproti loňskému červenci o 1,4 %. Při růstu mezd mají spotřebitelé širší prostor pro výdaje na sport, kulturu, rekreaci, jejichž provozovatelé proto mají prostor pro zvyšování cen. Stále více lidí tráví dovolenou v tuzemsku kvůli zhoršené bezpečnostní situaci ve světě. Česko je oblíbenou destinací i pro zahraniční turisty a výsledkem těchto trendů je růst cen služeb spojených právě s rekreací, kulturou, stravováním či ubytováním. Například ceny lázeňských pobytů stouply meziročně o 4,4 % (oficiálně ovšem spadají do položky „zdraví“).

Ceny zboží stouply meziročně celkově pouze o 0,1 %. Slabá koruna již růstu cen zboží nepomáhá. Přetlačují ji nízké ceny prakticky v celé škále dovozu – surovinách, palivech, polotovarech, spotřebním zboží i strojích. Inflační tlaky plynoucí z růstu mezd se budou přelévat spíše do růstu cen služeb a také do sektoru nemovitostí, který ale index spotřebitelských cen nezachycuje.

Navzdory slabé základně roku 2015 spotřebitelské ceny v závěru roku nestoupnou výrazněji nad  1 %. Nejistotou je vývoj cen potravin, které vykazují vyšší volatilitu než v předchozích letech. Dnešní data potvrzují výhled centrální banky, takže v oblasti měnové politiky bychom ani na podzim neměli zažít žádné překvapení. Kurzový závazek bude platit pravděpodobně ještě celý rok.

 

Zdroj: Eva Zamrazilová hlavní ekonomka,

Česká bankovní asociace

Praha, 10. srpna 2016