Poté, co se rodinná nápojářská společnost Kofola intenzivně věnovala pěstování a zpracování bylin, rozhodla se rozšířit svůj záběr o další nápojové suroviny. Bezmála na 60 hektarech bude na Úsovsku obhospodařovat jablečný sad, s cílem vypěstovat v Česku speciální odrůdu jablek potřebnou pro výrobu ciderů. V Kolumbii zas Kofola směřuje ke spoluvlastnictví 230 hektarů kávových plantáží.
„Z pohledu kvality nápojů jsou vždy klíčové vstupní suroviny. Dlouhodobě se proto zaměřujeme nejen na ochranu vodních zdrojů, ale i na kvalitu dalších surovin. Zajímá nás nejen původ, ale i příběh od semínka po produkt,” vysvětluje Jannis Samaras, jeden ze zakladatelů a generální ředitel skupiny Kofola.
Bylinnou expertízu, resp. zkušenosti s pěstováním a zpracováním bylin, získala Kofola už před lety díky koupi tradičního výrobce bylinných směsí a čajů LEROS. „Abychom mohli ale naplnit naši dlouhodobou vizi, musíme porozumět i dalším zemědělským oblastem. Rozhodli jsme se proto uzavřít dvě strategická partnerství,“ dodává Samaras.
Představitelé Kofoly podepsali se zástupci společnosti ÚSOVSKO a.s. smlouvu o smlouvě budoucí, na jejímž základě se Kofola ČeskoSlovensko a.s. stane nejpozději zkraje roku 2024 majitelem 57 hektarů půdy, která se rozprostírá na samém konci úrodné Hané na úpatí Nízkého Jeseníku. Kromě ní získá firma vedená rodinou Samarasů desítku zaměstnanců a potenciál pro další desítky sezónních brigádníků. Tzv. Pragerovy sady Libina bude Kofola rozvíjet zhruba 40 km od výrobního závodu Ondrášovka, který také spadá do skupiny Kofola.
„Roční výnos sadů se blíží k 1000 tun jablek. Zčásti tato jablka už nyní využíváme pro výrobu čerstvých šťáv UGO. Naším cílem je rozšířit produkci sadů o speciální hořko-sladké a hořko-kyselé odrůdy, jejichž šťáva je klíčová pro výrobu poctivých F.H. Prager ciderů. Tu nyní dovážíme z Anglie, případně z Francie. Vzhledem k tomu, jak zdatní pěstitelé jsme v Česku vždycky byli, věřím, že i toto se nám podaří zajistit lokálně,“ uzavírá Tomáš Jendřejek, další ze zakladatelů Kofoly, který bude mít celou její zemědělskou divizi na starosti.
Druhým strategickým krokem skupiny Kofola je záměr nabýt 25% podíl v kolumbijské společnosti, která na 230 hektarech plantáží pěstuje kávu a dále ji prodává na místním i mezinárodním trhu. „Naším strategickým partnerem v Kolumbii je rodina Londoño, která podniká v oboru kávy již více než 100 let a je pro nás velkým zdrojem inspirace a zkušeností. Jsem rád, že právě s nimi můžeme smysluplně posunout podnikání v oblasti kávy a rozvinout naši první investici mimo Evropu,“ říká Martin Pisklák, finanční ředitel skupiny Kofola.
Dokončení obou akvizic, jejichž celková hodnota se pohybuje v řádech desítek miliónů korun, očekávají představitelé Kofoly nejpozději v lednu 2024. „Finančním rozsahem to zdaleka nejsou tak velké akvizice jako ty, které jsme dělali v minulosti. Integrace zemědělství do našeho byznysu je ale klíčová proto, abychom spolu s pěstiteli mohli hledat udržitelný model podnikání a přidanou hodnotu v jejich kvalitní surovině pro koncového spotřebitele,“ uzavírá Jannis Samaras.
Společnost Kofola ČeskoSlovensko je jedním z nejvýznamnějších výrobců nealkoholických nápojů s jedenácti výrobními závody na pěti evropských trzích. Od roku 2010 se intenzivně zabývá udržitelnými tématy, jako jsou ochrana vody, minimalizace odpadů či uhlíková neutralita. V obalové strategie ctí princip R-R-R (obaly redukuje, zovupoužívá a samozřejmě recykluje). Kde to je možné, tam upřednostňuje lokální dodavatele, díky kterým je schopna zaručit prvotřídní kvalitu výrobků, a současně podporovat ekonomiku v místě, kde podniká.
V Rajecké dolině a v okolí Ondrášova vytváří BIO lokality certifikované pro volný sběr bylin. Znovuobnovuje síť výkupen, kde byliny od místních sběračů a pěstitelů vykupuje a následně využívá nejen do Kofoly, ochucených vod Rajec, ale i do čajů LEROS. V posledních letech se věnuje i problematice zadržování vody v krajině. Na Slovensku za účelem realizace vodozádržných opatření založila neziskovou organizaci Kvapka Rajeckej doliny.
Zdroj: Kofola ČeskoSlovensko a.s.
Praha, 24. října 2023