UPS začne používat umělou inteligenci

Společnost UPS, globální lídr v oblasti logistiky a přepravy zásilek, začne od letošního října využívat umělou inteligenci (AI) pro automatické generování celních kódů u zásilek, které přichází ze zemí mimo EU. Tím se zásadně zjednoduší důležitá část obchodování Evropy se zbytkem světa v době, kdy EU zavádí nový elektronický dovozní systém ICS2 (Import Control Systém 2). Ten je od 1. října povinný pro všechny dovozce ze zemí mimo EU.

Pilotní verze nástroje pro generování kódů s pomocí umělé inteligence byla úspěšná a pro UPS během testovacího období vygenerovala správné kódy pro více než jeden milion zásilek.

Vzhledem k tomu, že na EU připadá přibližně 15 % světového obchodu se zbožím, přichází tento inovativní nástroj v době, kdy je zaváděn aktualizovaný elektronický dovozní systém Import Control Systém 2 (ICS2)**. Ten klade důraz na to, aby podniky poskytovaly odborný seznam údajů o svých výrobcích. Nástroj pomůže především malým a středním podnikům mimo Evropu, které často nemají čas ani detailní znalosti na rychlé určení správných HS kódů pro své výrobky.

Technologie s AI na základě popisu zásilky poskytne zákazníkům správné šestimístné HS* kódy, které jsou nezbytné pro celní orgány Evropské unie. Tímto se nový, umělou inteligencí poháněný (AI) nástroj stává dalším krokem ke zjednodušení celního řízení pro zákazníky UPS.

Další možnosti usnadnění celního řízení

Pro usnadnění mezinárodního obchodu slouží i aplikace UPS Export Assure, která pomáhá zákazníkům vytvářet správné popisy jejich produktů. Další inovací je UPS Paperless Invoice. Ta umožňuje elektronicky předkládat obchodní a celní dokumentaci. Tím se omezuje manuální zpracování, snižuje počet zadržených celních zásilek a odstraňuje velké množství papíru z procesu přepravy.

Stuart Lund, oblastní manažer pro zprostředkování v UPS, uvedl: „Se správným řešením může být mezinárodní přeprava stejně jednoduchá jako přeprava v domovské zemi. Řešení společnosti UPS pomáhají našim zákazníkům snižovat náklady tím, že snižují zpoždění zásilek na celnicích, odstraňují zbytečné poplatky a umožňují mezinárodní přepravu na dosah podnikům všech velikostí.“

UPS disponuje vlastní leteckou flotilou, 1800 operačními středisky a provozuje téměř 200 tisíc výdejních míst po celém světě. Tím výrazně zjednodušuje mezinárodní přepravu zásilek a zkvalitňuje uživatelskou zkušenost s nákupy ze zahraničí.

 

Zdroj: Native PR, s.r.o.

Praha, 24. října 2023