Globetrotter je v Bonnu Re:Think

Průkopnický projekt cirkulární ekonomiky zahrnuje prodejní plochu i sortimentní nabídku.

Outdoorový profesionál Globetrotter ve svých pobočkách mimo jiné nabízí opravárenské služby, půjčovnu vybavení a vybavení z druhé ruky. V roce 2023 se umístil v Top 5 nejlepších společností v kategorii „Zdroje“ Německé ceny za udržitelnost.

S konceptem obchodu Re:Think Store se společnost Globetrotter řídí principy cirkulární ekonomiky.

Prostor a vybavení nově otevřené prodejny v Bonnu byly převzaty od předchozího nájemce společnosti Conrad Electronic a téměř všechny stávající materiály byly znovu použity – od velké sochy medvěda ve vstupní části až po testovací dráhu pro turistickou obuv.

Chybějící materiály byly odebrány z vlastních zásob společnosti nebo zakoupeny jako použité. Pouze v případech, kdy neexistovaly žádné jiné možnosti, se firma musela od konceptu opětovného použití odchýlit. Příkladem je osvětlení, které bylo nahrazeno moderní, energeticky účinnější technologií. Koncept udržitelného obchodu završuje vlastní opravárenská dílna, nákup a prodej z druhé ruky a půjčovna outdoorového vybavení.

„S důsledným pokračujícím použitím původního inventáře představuje náš obchod Re:Think Store skutečný průkopnický projekt,“ říká generální ředitel Globetrotter Andreas Vogler. Podle jeho názoru jsou zatím jediným obchodníkem, který takto důsledně realizoval takovýto projekt v maloobchodě.

Oběhové hospodářství jako důležitá součást strategie udržitelnosti

Globetrotter se cirkulární ekonomikou zabývá mnoho let. Již v roce 2019 byla udržitelnost poboček definována jako důležitý stavební kámen v rámci Strategie udržitelnosti 2025. Mimo jiné byl spolu s Environmental Protection Encouragement Agency (EPEA) revidován tzv. Interior Design Guideline, tedy katalog požadavků na udržitelnější vybavení obchodů a byl doplněn o principy Cradle to Cradle. Když se v roce 2022 naskytla příležitost přestěhovat se do bývalé pobočky Conrad Electronic v Bonnu, přišel nápad vybavit ji výhradně použitými materiály: „Když jsem nemovitost poprvé viděl, hnala mě myšlenka, že se musíme změnit. Všechno jen nové a nové, to už nemůže být v budoucnu správný přístup,“ vzpomíná obchodní ředitel Globetrotter Andreas Bartmann. „Jsem hrdý na celý tým za to, jak byl koncept prodejny implementován.“

To, kolik CO2 a materiálu další použití ušetří, mimo jiné vědecky vyhodnocují odborníci z EPEA. První výsledky analýzy se očekávají v létě. „Pas cirkulace interiéru zprůhledňuje, jak si pobočka vede v základních oblastech ekologického výkonu, a zároveň je dobrým základem pro to, abychom mohli v budoucnu dále zlepšovat naši výkonnost v oblasti udržitelnosti ve vybavení prodejen,“ říká manažer udržitelnosti Fabian Nendza.

Co všechno Globetrotter Store v Bonnu nabízí?

Na dvou podlažích a ploše 2 150 m² nabízí nová pobočka široký venkovní sortiment s shop-in-shop plochami známých značek, jako jsou Fjällräven, Rab, Icebreaker a Frilufts, a také outlet. Místní komunita se pravidelně schází na workshopech a na přednáškách ve zbrusu nové klubové chatě.

Ve vlastní dílně pobočky se profesionálně opravují a ošetřují pláště do deště, stany a další outdoorové vybavení. V oblasti 2nd hand dostanou použité věci šanci na nová dobrodružství. Zákazníci mohou v prodejně nakupovat nejen vybavení z druhé ruky, ale i své vlastní zachovalé vybavení prodat. V prodejně je také půjčovna outdoorového vybavení.

Limitovaná speciální upcyklační nabídka

Pro slavnostní otevření nové prodejny připravil Globetrotter speciální limitovanou upcycling kolekci. Pláště a tašky byly ušity z nepoužívaného outdoorového vybavení, jako je stan nebo karimatka. Za kolekcí stojí manažerka životního cyklu Christiane Gawlik. Vystudovaná módní návrhářka, která už v roce 2022 navrhla kolekci 2nd hand pro světoběžníky z vyřazených kusů vybavení.

První speciální obchod pro expedice, přežití a trekking Globetrotter přivítal zákazníky v Hamburku v roce 1979. Od té doby se společnost rozrostla v jednoho z největších evropských outdoorových prodejců. Jméno společnosti znamená nejen kompetentní poradenství a kvalitní vybavení v oblasti outdoorových a cestovních potřeb, ale také udržitelnost.

 

Další články a mnoho zajímavého naleznete v Retail News 06.2023…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.