Světový trh s citrusy

Vyhlídky na současný sklizňový rok (2020/21) jsou podle USDA dobré. Světová produkce citrusů by měla meziročně stoupnout o 5,2 % na skoro 98 mil. tun.

Světová produkce citrusových plodů ve sklizňovém roce 2019/20* stoupla o 2,3 % na téměř 93 mil. tun, z toho zhruba polovina připadá na pomeranče. Toto ovoce je přitom v této kategorii jediné, jehož sklizeň ve srovnání s rokem 2018/19 klesla, a to o více než 15 % na 45,7 mil. tun.

Hlavní příčinou poklesu produkce je špatný rok v Brazílii, jež je největším producentem pomerančů s přibližně třetinovým podílem na jejich světové sklizni.

Brazílie současně vyrábí asi 60 % veškeré pomerančové šťávy. Sklizňový propad se ale příliš neprojevil na loňské spotřebě čerstvých pomerančů, která se proti roku 2018/19 snížila o 5,3 % na 28,6 mil. tun, ale na objemu průmyslového zpracování, který klesl o 28 % na 16,9 mil. tun. Z toho se v Brazílii, dominující světovému trhu s pomerančovou šťávou, v roce 2019/20 zpracovalo 10,2 mil. tun proti 14,4 mil, tun v roce předchozím, informovalo v souhrnné zprávě americké ministerstvo zemědělství (USDA).

Z klíčových producentských zemí postihl nejhlubší propad Mexiko, kde sklizeň spadla skoro o polovinu ze 4,5 mil. tun v roce 2018/19 na zhruba 2,5 mil. tun v uplynulém roce. Je to nejmenší objem od začátku 90. let. Způsobila to letní vedra a s nimi spojené velké sucho. Mexiko patří mezi pět hlavních producentů pomerančů na světě, je třetím největším výrobcem pomerančové šťávy a současně jejím druhým největším exportérem hned za Brazílií. Loni jí vyvezlo jenom 105 tis. tun, během nynějšího sklizňového roku by to mělo být 195 tis. tun, což je úroveň obvyklá z předchozích let.

Brazílie letos čeká výrazný růst

Globální produkce pomerančů se letos podle prognózy USDA díky příznivějším povětrnostním podmínkám meziročně zvýší o nadprůměrných 8 % na 49,4 mil. tun, sklizeň mandarinek o 3,8 % na 33,1 mil. tun. Mírně (o 100 tis. tun) vzroste také sklizeň grapefruitů (zkráceně grepů), ale lehce klesne produkce citrónů.

V Brazílii se letos očekává zvýšení sklizně pomerančů o 14 % na 16,9 mil. tun. S lepší sklizní může počítat také Mexiko, které bude spolu s Brazílií kompenzovat předpokládaný pokles v Turecku a USA. Ve Spojených státech se produkce podle předpovědi sníží o 13 % na 4,1 mil. tun, z toho na Floridě o pětinu.

Čína, kde je v posledních letech patrný mírně vzestupný trend, je druhým největším producentem pomerančů na světě. Třetí místo patří Evropské unii, pro kterou američtí experti předpovídají letos meziroční růst sklizně o 6,5 % na 6,6 mil. tun. Výměra citrusovníků se rozšíří hlavně v Itálii, ale největším producentem citrusů v EU je Španělsko s více než polovičním podílem na jejich unijní sklizni. Španělští pěstitelé v sezoně 2019/20 sklidili přes 3 mil. tun pomerančů, 1,8 mil. tun mandarinek a 923 tis. citrónů. Pěstují se hlavně v Katalánsku, Andalusii a v oblastech Murcia a Valencie. Zhruba 60 % veškeré produkce citrusů se vyváží.

Pokud jde o přímou spotřebu, nápadná je její nízká úroveň v USA – ve srovnání s Evropskou unií zhruba pětinová. Naproti tomu objem zpracování pomerančů je v USA proti EU více než dvojnásobný.

Z celkového vývozu pomerančů skoro 4,6 mil. tun předpovídaných na sklizňový rok 2020/21, přibližně třetinu vyveze Egypt (loni to bylo 1,4 mil. tun). Spolu s Jižní Afrikou se tato arabská země podílí na globálním exportu 61 %.

Největším dovozcem je Evropská unie s objemem mírně přesahujícím milion tun ročně. Druhou pozici v dovozním žebříčku stabilně drží Rusko, které v dlouhodobém průměru nakupuje kolem 450 tis. tun pomerančů ročně, na třetím místě je Saúdská Arábie (390–400 tis. tun ročně). Svojí poptávkou světový trh významně ovlivňují také lidnaté země jako Čína nebo Bangladéš.

 

Pokračování článku a mnoho dalšího naleznete v Retail News 3.2021…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.