Střeva v roli primárního obalu pro uzeniny

Umělá i přírodní, hladká i s potiskem

Uzeniny, salámy, párky, klobásy a další druhy masných produktů, které jsou různými formami zpracovávány, se primárně obvykle balí do střev. Tímto na pohled nenápadným sortimentem se na evropských i mimoevropských trzích zabývá celá řada různých výrobců. Mnozí z nich mají své pobočky i v ČR.

Balení masných produktů a uzenin má svá specifika. Vedle požadavků na používané obalované materiály se u masa setkáváme i se specifickými požadavky na technologii balení. Tato specifika vychází jak za základních z funkcí obalu a jeho vztahu k balenému výrobku, tak jsou často ošetřeny i legislativně. Procesy balení podléhají především certifikaci dle normy ISO 9001, technické normě pro výrobu a zpracování potravin BRC Food and Packaging a systému kritických kontrolních bodů HACCP.

Technologie zpracování

Technologie zpracování a úprav těchto potravinářských výrobků se liší podle typu vstupních surovin i výsledného produktu. Nejčastěji se lze setkat se čtyřmi či pěti fázemi výrobního postupu. Hrubost suroviny závisí na procesu mělnění a je v případě mlýnků nastavována velikostí děrovaných desek, v případě kutrů pak volbou otáček nožů a míchacího kotle. Během procesu mělnění často probíhá i další proces, solení. Následuje narážení a tvarování hmoty do střev. Ta mohou být přírodní či syntetická. Konzervaci výrobku, požadovaný vzhled a chuť uzeniny zajišťuje uzení. U luxusních výrobků s cílem snížení aktivity mikroorganismů a zlepšení chuťových vlastností se může aplikovat i sušení. Některé šunky se mohou sušit i několik let, čemuž následně odpovídá i jejich cena.

Za střevy do Žebráku

Střeva se v procesu výroby objevují ve fázi narážení a tvarování. Často jsou užívána přírodní nebo klihovková střeva, polyamidová střeva nebo u luxusních výrobků i střeva textilní. K významným producentům střev patří společnost Kalle, která je jedním z největších světových výrobců potravinářských obalů vyráběných na viskózní a polymerové bázi. Její dceřiná společnost v České republice má sídlo v Žebráku. Závod, který má přibližně 120 zaměstnanců, zajišťuje všechny standardní úpravy obalů od potisku (do 6 barev), řásnění, výrobu přířezů až po tzv. krancování (stáčení) polymerových obalů do kroužků a tzv. konturaci (tvarování) polyamidových obalů.

V oblasti plastových výrobků dodává nejčastěji obaly z polyamidu (vícevrstvé, zauditelné, krancované i funkcionální). Výjimku tvoří bezešvé obaly, které jsou z PET. Tento obal lze použít v rozsahu teplot od -60 °C do + 200 °C. Jedno jakému procesu bude vystaven, neztrácí nic ze své průhlednosti a povrchového lesku. Pro různé typy vařených, zauzených i nezauzených masných výrobků firma doporučuje celou škálu obalů viskózních.

Především pro zatraktivnění vzhledu a zvýraznění designu se pak používají obaly textilní. Ke speciálním typům patří baly, které nacházejí uplatnění při výrobě pasterizovaných masných výrobků, vařených šunek a paštik. Tyto bariérové polymerové obaly s vnitřní vrstvou bylinek nebo koření slouží k zajištění jejich přenosu na povrch vařeného výrobku během technologického zpracování.

Střeva lze i potiskovat

Největším světovým výrobcem umělých střívek určených zejména pro masný průmysl je španělská skupina Viscofan. Mezi hlavní produktové skupiny sortimentu patří jedlá kolagenová střívka, nejedlá kolagenová střívka, celofánová střívka, plastové obaly, fibrousové obaly a kolagenová fólie. Například na párky (hot dogs) jsou často používána střeva vyrobená z přírodní celulózy. Tento typ snadno loupatelného obalu může být dodán v transparentní či barevné, potištěné i nepotištěné podobě. V různých velikostech i barvách jsou nabízeny i obaly z plastů.

Fólie používané na tyto obaly mohou být jedno i vícevrstvé, jednostranně i biaxiálně orientované. Fólie jsou na bázi polyamidů. Plastová i kolagenová střívka bývají často potiskována vícebarevným flexotiskem či hlubotiskem. Při tisknutí na plastové střevo je povrch střeva upraven elektrickým výbojem, který zdrsní hladký povrch a pomůže barvě lépe přilnout. Zasychání barev při tisku flexotiskem je urychleno pomocí teplého vzduchu a infračerveného zářiče. Technologie flexotisku umožňuje tisk na střeva o různé šířce a z obou stran. Všechny materiály používané v oddělení tisku mají potravinářský atest pro přímý nebo nepřímý styk s potravinami.

 

Pokračování článku a mnoho dalšího naleznete v říjnovém čísle Retail News…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.