Zajistit vysokou dostupnost zboží a zároveň nízký objem skladových zásob

Nový manuál VMI, vydaný organizací ECR Community, vysvětluje, jak zajistit lepší dostupnost zboží, a přitom udržet nízký stav skladových zásob. Součástí manuálu jsou také zásady VMI a jejich dopad na implementaci, řízení a cíle, a dále příklady nejlepší praxe. Kopii zdarma (v angličtině) získáte na adrese www.gs1.ch/ecr.

Nejlepší praxe při zavádění VMI – doporučení ECR Community se zaměřuje na efektivní strategii doplňování zboží založenou na spolupráci, která umožňuje vysokou dostupnost zboží, a zároveň vyžaduje nízký stav skladových zásob. Publikace obsahuje aktuální příspěvky expertů z dodavatelského řetězce, pocházejících jak z praxe, tak z akademické půdy, a také závěry průzkumu provedeného v 15 zemích. Dále se věnuje i zásadním tématům z oblasti dodavatelského řetězce, včetně zásad a organizace VMI, důležitých kategorií, implementace, řízení, cílů a koordinace IT oblasti. Manuál také popisuje nejnovější teorii VMI a obsahuje některé nástroje a vzorové dokumenty, které odborníkům z dodavatelského řetězce zjednodušují jejich zavedení do praxe. Je nezbytnou pomůckou pro všechny, kdo pracují v dodavatelských řetězcích v Evropě nebo je řídí.

Manuál byl vypracován 15 organizacemi ECR a GS1 ve spolupráci s docentkou Hele Hammerovou z Technologické university v Tallinnu; práci koordinovalo sdružení GS1 Switzerland. Tato jedinečná spolupráce byla první svého druhu. Valentin Wepfer, zástupce generálního ředitele ECR/GS1 Switzerland, vysvětluje: „Procesní modely musí mít přeshraniční platnost, aby nezastaraly. Manuál VMI je prvním krokem, další spolupráce však bude nezbytná. Declan Carolan, spolupředsedající ECR Community, říká: „Manuál VMI je první velkou publikací ECR Community (dříve ECR Europe) a protože zcela naplňuje účel ECR Community, je žádoucí, aby se stal „vlajkovou lodí spolupráce“.

 

Zdroj: Česko-Slovenská ECR Iniciativa

Praha, 31. května 2016