Provozování prodejen v obcích do 500 obyvatel není udržitelné

Skupina COOP s podporou regionálních organizací připravila cyklus setkání se zástupci samospráv i obchodníků, k řešení problematiky služeb na venkově, především obchodní obslužnosti.

prodejna2První setkání proběhlo na začátku května v Bělotíně na Severní Moravě, další proběhne v červnu v jižních a východních Čechách. Na vážnosti problému se shodují všechny zúčastněné strany, neboť je současný stav nadále neudržitelný.

Již na prvním jednání byla obslužnost venkova zmíněna jako ústřední problém. Bylo konstatováno, že v malých obcích dochází k rychlému úbytku obchodní obslužnosti, což zhoršuje situaci v těchto obcích, znehodnocuje majetek občanů a existuje malý prostor pro uplatnění regionální potravinové produkce.

Zástupci obchodníku uvedli, že problém není pouze u obcí do 500 obyvatel, ale mnohdy i ve větších do 1 000 obyvatel.  Protože provozování této činnosti postrádá základní podmínku pro podnikatelskou činnost danou pro podnikání §420, odst. 1 obchodního zákoníku a též živnostenským zákonem, tj. výdělečná činnost za účelem dosažení zisku, nemůže se tato činnost považovat za podnikání, ale za činnost ve veřejném zájmu, či za sociální činnost.

Malé prodejny jsou pro mnoho obyvatel nejbližší možností kde nakoupit potraviny i další zboží denní potřeby, aniž by museli dojíždět do větších měst. Senioři, mladé rodiny a řada dalších obyvatel, nemá možnost dojíždět do měst za nákupy, ale spoléhají se na prodejnu v místě bydliště. Omezení obchodní obslužnosti tak přímo zhoršuje kvalitu jejich života. Prodejny jsou často také jediným místem pro setkávání občanů v obcích.

Mnoho obcí dnes řeší tuto problematiku individuálně a domluvou s obchodním provozovatelem v obci kompenzují provozní ztráty ze svých rozpočtů. Největší část těchto prostředků přitom připadne na zvyšující se mzdy zaměstnanců, nebo energie.

Jediným řešením z nastalé krize je komplexní a systémový přístup státu formou dotací na eliminování ztráty prodejen. Dotace by měly být poskytovány obcím, které je rozdělují dle stanovených pravidel obchodním subjektům na svém území. Bez rychlého a efektivního řešení povede současná situace k rozpadu obchodní situaci na venkově a urychlí odliv obyvatel z regionů.

 

Zdroj: Svaz českých a moravských spotřebních družstev

Praha, 19. června 2017