Masozávod Kauflandu v Modleticích nedaleko Prahy loni oslavil 20. výročí zahájení provozu. Ke svým kulatým narozeninám si nadělil unikátní modernizaci chlazeného skladu masa. Tato ambiciózní přestavba přinesla mnoho výhod, jako je vyšší efektivita, příjemnější pracovní prostředí, ale i jednodušší přehled o zásobách.
Chlazený sklad je místem, kde se skladuje zpracované maso určené k balení. Před rekonstrukcí se tuny živočišných produktů automaticky dopravovaly do tohoto skladu, avšak dále se musely transportovat manuálně. Původní sklad neodpovídal moderním nárokům na ergonomii práce, a také přinášel mnohé komplikace při sledování zásob a manipulaci s nimi. Proto nově činnosti v chlazeném skladu probíhají automaticky. Maso se do něj nejen automaticky naskladňuje, ale i vyskladňuje na jednotlivé balící linky.
Výstavba automatizovaného skladu navazuje na dřívější investici v podobě robotů, kteří vkládají již zabalené maso automaticky do přepravek, ve kterých výrobky putují do prodejen Kaufland.
„Prostor skladu nyní využíváme efektivněji. Modernizace vedla nejen k větší produktivitě práce ve skladu, ale také zajišťuje snadnější udržování přehledu o zásobách a jednodušší dodržování přísných hygienických standardů společnosti Kaufland. V neposlední řadě tento projekt ulevil také zaměstnancům, kteří teď pracují v příjemnějším prostředí,“ uvedl Vladimír Janda, vedoucí závodu.
Investice se vyplatila
Zavedení automatizace umožnilo zvýšit využitelnou kapacitu skladování surovin a zlepšilo pracovní prostředí z hlediska ergonomie práce. V ergonomicky koncipovaném skladu je práce zaměstnanců efektivnější a manipulace se surovinou snadnější.
Pracovníci původně museli manuálně vyskladnit přepravky se surovinou z regálového skladu, přesunout k balícím linkám a znovu manuálně umístit na dopravník u balící linky. Po přestavbě celého úseku je surovina v přepravkách automaticky zaskladněna do regálového skladu. Podle potřeby balení je poté automaticky vyskladněna a bez doteku lidské ruky prostřednictvím dopravníkové techniky přesunuta přímo k balícím linkám, kde je následně zabalena.
„Podobný plně automatizovaný sklad již funguje v sesterském masozávodu v německém Möckmühlu. Naše systémy ale budou využívat úplně novou verzi softwaru, která by se poté měla zavádět do ostatních masozávodů Kauflandu,“ doplnil Janda.
Loňská přestavba je jen jednou z několika etap rekonstrukce objektu. Již v předchozích letech zde byly přistavěny nové části závodu, kde vznikly kancelářské prostory, sklad pomocného materiálu a dílny pro technický úsek. Rozsáhlou přestavbou a automatizací prošla i oddělení porcování a balení masa, kdy např. vkládání zabalených výrobků do přepravek se díky tomu provádí automaticky pomocí robotů.
Ve zmíněném masozávodě se zpracovávají zejména výrobky privátní značky K-Mistři od fochu z Modletic!. Tento sortiment čítá okolo 110 položek a za jejich kvalitu odpovídají zkušení řezníci, kteří dbají na kvalitu suroviny a zpracování. Ve všech prodejnách Kaufland lze pod touto značkou pořídit produkty, za nimiž stojí poctivé řemeslo a dlouholeté zkušenosti řeznických mistrů.
Zdroj: FleishmanHillard
Praha, 2. dubna 2024