New Retail Summit 2024: Jak znovu růst, zdravě a udržitelně

Podobně jako český trh se i ten slovenský v minulém roce potýkal s dopady inflační krize a snaha stabilizovat se vedla ke stagnaci. Nyní je čas podniknout kroky k obnově růstu.

Jak stavět na pevných základech a zároveň využít aktuální trendy, ukáže 5. ročník největší slovenské konference pro maloobchodníky a dodavatele, New Retail Summit, který se uskuteční poslední týden v dubnu 2024 v Bratislavě. Mladší odnož českého Retail Summitu patří také do portfolia odborných setkání, která organizuje společnost Blue Events.

Akce letos nese podtitul Cesty k zdravému růstu. Během dvou dní, 23. a 24. dubna 2024, se v hotelu DoubleTree by Hilton v Bratislavě sejde více než čtyři sta zástupců obchodníků a jejich dodavatelů, aby sdíleli nejnovější údaje, ale také osobní zkušenosti a „best practices“ ze všech oblastí maloobchodu. Součástí události je i společenský večer spojený s udělováním cen Mastercard Obchodník roku, během kterého vystoupí hudební skupina Korben Dallas.

První den je věnován workshopu zaměřenému na sílu značek v obchodě. Účastníci spolu s přednášejícími podrobně prozkoumají, jak se během inflační krize změnil nákupní chování zákazníků směrem k privátním značkám i značkovým produktům. Oba segmenty soutěží o pozornost a peněženky spotřebitelů, ale v obou lze nalézt pozitivní příklady známých značek, které si vedou dobře. Úvodní příspěvky přednesou Marc Knuff, globální ředitel retailové divize z Consumer Panel Services GfK, a Michal Pastier, spoluzakladatel tzv. „hybridní“ marketingové agentury Darwin & The Machines a brandingové agentury GoBigname. Dalšími řečníky budou Emil Huraj (Dr. Max Holding SK), Tomáš Králik (I.D.C. Holding), Martina Schmidt (Alfa Bio) a Ľubomír Tuchscher (Slovenské združenie pre značkové výrobky).

Jako klíčový řečník hlavního programu vystoupí Marcin Nowakowski ze společnosti McKinsey & Company. Sdílet poznatky z nejnovějšího výzkumu společnosti McKinsey, který zkoumá dynamickou krajinu maloobchodu s potravinami v celé Evropě. Výzkum provedený ve spolupráci s EuroCommerce nabízí pohled do budoucnosti tohoto odvětví a trendů, které jsou dnes pro lídry v tomto odvětví nejdůležitější. Ukáže trendy připravené na předefinování maloobchodu s potravinami v roce 2024 a později, což umožní vedoucím pracovníkům přehodnotit a přizpůsobit své strategie.

Inflace je nepochybně jedním z hlavních témat posledních měsíců. Martin Vlachynský, analytik ze společnosti Iness, shrne situaci s cenami a s prodejem potravin na Slovensku. Součástí bude popis některých regulačních zásahů v zahraničí, existujících i navrhovaných regulačních zásahů na Slovensku a jejich negativních efektů na trh a spotřebitele. Ladislav Csengeri, výkonný ředitel Consumer Panel Services GfK pro ČR a SR, zhodnotí vliv současné situace na spotřebitele, a co můžeme očekávat v blízké budoucnosti.

Nové formáty na vzestupu

Ranní program zakončí otevřená diskuse na téma, jak nové obchodní formáty mění trh. Ať už jde o velké hráče testující malé formáty, franchising nebo online prodej potravin nebo prodejny 24/7, faktorů ovlivňujících nákupní chování přibývá. Předseda Slovenské aliance moderního obchodu Martin Krajčovič bude jako moderátor diskutovat s Ladislavem Ambrovicsem (Minit), Jakubem Kacerem (Wolt SVK) a Štefanem Mácsadim (COOP Jednota Nové Zámky).

O nových formátech bude hovořit i Marián Jánoš, výkonný ředitel sítě lékáren Dr. Max Slovensko. Řetězec staví velkoformátové prodejny, tzv. Super Dr. Max, kde na ploše více než 800 m² nabízí nové služby i technologie a zefektivňuje omnichannel přístup.

V dopolední části proběhne hlasování publika o vítěze kategorie Inovace roku v soutěži Mastercard Obchodník roku 2023. Andrea Slaná, country manažerka e-shopu Alza.sk, představí službu Do půlnoci objednáš, ráno v Alza Boxu máš. Lucia Vargová z řetězce Kaufland Slovenská republika přiblíží projekt snižování objemu odpadu a Tomáš Ulej z Martinus se podělí s nápadem, který propojuje e-shop s knihovnami.

Digitalizace jako cesta k růstu

Digitalizace a práce s daty se ukazují jako jedny z klíčových pilířů pro nastartování zdravého růstu. Proč je tedy důležité, aby firmy modernizovaly, i když se jim právě daří dobře? V čem mnohým lokálním společnostem ujíždí vlak a poráží je zahraniční konkurence? Proč investovat do zlepšení infrastruktury, obměny strojů, automatizace, digitalizace a zefektivnění organizace práce právě teď? Odpovědi nejen na tyto otázky přinese Jan Hirš ze společnosti T-Mobile Czech Republic.

Na výsledky procesu digitalizace některých HR procesů se zaměří případová studie Barbory Gvizdové, HR manažerky řetězce Pepco, a Viktora Mečiara, výkonného ředitele Tulip Solutions. Z pohledu obchodníka a dodavatele řešení se spolu podělí o zavedení nového docházkového systému.

Technologie dostanou prostor i v prezentaci Michala Švrčka (COOP Jednota Slovensko) a, Martina Dolejše (Mastercard), který představí jeden z prvních projektů automatizovaného obchodu 24/7.

Příběhy rostoucích značek

Trh se stavebními materiály v roce 2023 klesl v celé Evropě, v našem regionu průměrně o 15 – 25 %. Tomáš Vala, výkonný ředitel SIKO Kúpeľne & Kuchyne, přiblíží, jak si skupina udržela prakticky stejný obrat, jak upravuje svoji strategii a kde vidí příležitosti do budoucnosti.

Inspiraci ze světa e-commerce přináší Daniel Rogińsky, regionální šéf Zalando. Digitální úspěch ukáže na příkladu podpory lokálních značek při jejich expanzi do zahraničí.

Obchodní ředitel Plzeňského Prazdroje Martin Grygařík popíše cestu k loňskému prvenství v segmentu piv na slovenském trhu. O tom, že tradice nestačí a je potřebné zůstat relevantní, ví svoje v Kofole. Olga Kubíková v závěrečném příspěvku hlavního programu představí proces budování značky Vinea jako kvalitního lokálního produktu.

Proč New Retail Summit?

V roce 2020 se společnosti Blue Events podařilo přinést na Slovensko zážitek jménem Retail Summit organizovaný již 30 let v Čechách. Proč přívlastek „New“? Vznikla tak nová tradice, a to s akcentem na propojení on-line a off-line obchodu do světa „nového retailu“. Toto vrcholové setkání trvá dva dny, každý rok ho navštíví více než 400 lidí.

Od počátku je New Retail Summit největší obchodní konferencí na Slovensku. Celkem 92 % respondentů v průzkumu po události odpovědělo, že se chtějí zúčastnit i v budoucím roce. New Retail Summit společně s Blue Events organizují klíčoví hráči na trhu: Slovenská aliancia moderného obchodu (SAMO), Zväz obchodu SR, Slovenské združenie pre značkové výrobky, společnost Mastercard a mnoho dalších.

„Věříme, že osobní setkání pomáhají společnostem rozvíjet nejen obchodní příležitosti, ale i potenciál lidí ve firmách. Dlouhodobě konference přispívají kultivaci podnikatelského prostředí,“ říká Barbora Krásná, spoluzakladatelka společnosti Blue Events, která má kromě Retail Summitu a New Retail Summitu za sebou za dobu své existence stovky dalších odborných akcí nejen v maloobchodu, ale i v marketingu a dalších odvětvích řízení firem.

„New Retail Summit je konference, na kterou jsme na Slovensku dlouho čekali. Na tomto fóru dokážeme přinášet každý rok kvalitní analýzy, novinky na trhu a prezentace best practices v rámci celého supply chain. Je to velmi efektivní koncept, který na jednom místě sdružuje nejen množství informací, ale vytváří i jedinečný prostor pro networking,“ říká o konferenci Martin Krajčovič, předseda SAMO.

 

Zdroj: blue events

Praha, 1. dubna 2024