Dr. Max absolutním vítězem 21. ročníku ocenění Mastercard Obchodník roku

Dr. Max se stal již po třetí absolutním vítězem a držitelem titulu Mastercard Obchodník roku. V loňském roce ho na první pozici vystřídala dm drogerie markt.

Dr. Max se stal absolutním vítězem 21. ročníku ocenění Mastercard Obchodník roku. Téměř 85 tis. lidí se zapojilo do internetového hlasování v kategorii Cena veřejnosti. Své vítězství v této kategorii obhájil Lidl. Vítězi sortimentních kategorií vybraní na základě spotřebitelského výzkumu jsou Alza.cz, Bambule, Datart, Decathlon, Deichmann, dm drogerie markt, Dr. Max, IKEA, Knihy Dobrovský, Lidl, OBI, Peek & Cloppenburg, Rohlik.cz, Super Zoo a Tank ONO.

„Za těch 21 let, co udělujeme prestižní ocenění Mastercard Obchodník roku, se toho na maloobchodním trhu hodně změnilo. Jedna věc ale zůstává stejná – tou největší hodnotou je pro obchodníka spokojený zákazník. Velmi nás těší, že do výběru vítězů se pravidelně zapojují desetitisíce lidí, jejichž hlas má pro každého z oceněných velkou váhu a je pro ně zároveň i závazkem do budoucna. Gratulaci si zaslouží nejen hlavní vítězové, ale všichni ocenění. Jakékoli umístění v soutěži Mastercard Obchodník roku je důkazem, že svoji práci dělají dobře a že to zákazníci vnímají,“ říká Jana Lvová, generální ředitelka Mastercard pro Českou republiku a Slovensko.

„Retailový trh se dynamicky vyvíjí a dlouhodobé posilování role e-shopů je v tomto směru jen špičkou ledovce. Je skvělé, že obchodníci přicházejí s celou řadou dalších inovací, které posouvají zákaznickou zkušenost a spolu s ní i celé odvětví dále. Nejlépe to dokazuje celá řada zajímavých projektů přihlášených do kategorie Inovace roku. Na vývoj trhu reagujeme i úpravou soutěžních kategorií. Letos jsme například do ocenění zařadili oblast Doručení jídla a potravin, která si v soutěži Mastercard Obchodník roku určitě najde trvalé místo,“ doplňuje Jana Lvová.

VÍTĚZOVÉ MASTERCARD OBCHODNÍK ROKU 2023

Vítězové jednotlivých sortimentních kategorií a absolutní vítěz ocenění Mastercard Obchodník roku 2023 byli vybráni na základě reprezentativního průzkumu. Při hodnocení byly brány v úvahu dvě klíčové skupiny faktorů: faktory pozice na trhu a faktory důvěry zákazníků. Celkový index i dané faktory ve výsledku zohledňují celkovou situaci na trhu a pozici obchodníka v rámci konkurenčního prostředí. Absolutním vítězem se stává ten, kdo dosáhne nejvyššího celkového skóre napříč všemi kategoriemi.

ABSOLUTNÍ VÍTĚZ OCENĚNÍ MASTERCARD OBCHODNÍK ROKU 2023

  1. místo

Absolutním vítězem ocenění se stává obchodník, který dosáhne v rámci reprezentativního výzkumu nejvyššího celkového skóre napříč všemi kategoriemi. Absolutním vítězem ocenění Mastercard Obchodník roku 2023 se stal Dr. Max. Vyniká v parametru zapamatovatelnosti, spontánně si ho vybaví 8 z 10 lidí nakupujících daný sortiment a jeho zákazníci prokazují nejvyšší míru loajality napříč všemi kategoriemi.

 

  1. místo

Stříbrnou pozici v kategorii Absolutní vítěz obsadila společnost dm drogerie markt. Na stupně vítězů se dostává především díky parametru důvěry, kde vyniká ve schopnosti nezklamat zákaznická očekávání a ochotě zákazníků tohoto obchodníka doporučit. V těchto atributech je na špičce napříč sledovanými kategoriemi.

 

  1. místo

Na třetím místě se v celkovém pořadí umístila společnost IKEA. Na špici žebříčku nejlepších obchodníků na trhu se drží především díky silné loajalitě svých zákazníků. Ale i v dalších dvou parametrech – zapamatovatelnosti a důvěře – je poměrně silným hráčem.

 

Cena veřejnosti – hlasování zákazníků

V kategorii Cena veřejnosti úspěšně obhájil své loňské vítězství Lidl Česká republika. Každý, kdo hlasoval, měl možnost rozdělit celkem 10 bodů mezi své čtyři nejoblíbenější obchodníky. Vítěz kategorie Lidl získal celkem 168 444 bodů a hlasovalo pro něj 54 221 zákazníků. Na druhé příčce se umístila společnost Kaufland se 102 776 body a na třetím Penny Market s 69 748 body.

 

Kategorie odborné poroty – Mastercard Inovace roku

O vítězi kategorie Mastercard Inovace roku rozhodují na místě účastníci konference Retail Summit. Finalisté kategorie vybraní odbornou porotou – Dr.Max, Makro Cash & Carry ČR a Super Zoo – se utkali při veřejné prezentaci o hlavní cenu.

PODROBNÉ VÝSLEDKY SORTIMENTNÍCH KATEGORIÍ

  • Obchodník roku s potravinami

Cenu v kategorii Obchodník roku s potravinami získal Lidl Česká republika. Lidl bodoval zejména v parametru zapamatovatelnosti – 54 % respondentů nakupujících sortiment si ho spontánně vybavilo. Zákazníci Lidlu projevili také vysokou míru loajality v této kategorii. Kaufland obsadil druhé místo a třetí příčku Albert.

  • Obchodník roku s drogerií a parfumerií

dm drogerie markt se stala vítězem kategorie Obchodník roku s drogerií a parfumerií, a to především díky velmi silné pozici v parametru zapamatovatelnosti – spontánně dm jmenovalo 66 % respondentů nakupujících sortiment. Na druhém místě se umístila Teta drogerie a na třetím Rossmann.

  • Obchodník roku s oděvy

Společnost Peek & Cloppenburg se stala vítězem kategorie Obchodník roku s oděvy díky nejvyšší míře důvěry deklarované zákazníky – obchodníka doporučuje 78 % zákazníků nakupujících sortiment. Druhé místo patří společnosti Zalando a na třetím je New Yorker.

  • Obchodník roku s obuví

Ocenění Obchodník roku s obuví získala společnost Deichmann. Společnost bodovala v parametru zapamatovatelnosti – spontánně ji jmenovalo 47 % respondentů nakupujících sortiment. Druhé místo obsadila společnost Rieker a třetí Footshop.

  • Obchodník roku se sportovními potřebami

Své loňské vítězství v kategorii Obchodník roku se sportovními potřebami obhájil Decathlon. Jeho zákazníci deklarují nejvyšší míru loajality v dané kategorii. Podíl zákazníků, pro které je prodejna hlavním nákupním místem pro daný sortiment, je 55 %. Druhé místo obsadilo Sportisimo a třetí SportsDirect.

  • Obchodník roku pro dům a zahradu

Společnost OBI se stala vítězem kategorie Obchodník roku pro dům a zahradu díky nejlepším výsledkům v parametru zapamatovatelnosti v dané kategorii – spontánně ji jmenovalo 60 % respondentů nakupujících sortiment. Na druhém místě se umístil Hornbach a na třetím Eva.cz.

  • Obchodník roku s nábytkem a bytovými doplňky

V kategorii Obchodník roku s nábytkem a bytovými doplňky zvítězila IKEA Česká republika, a to především díky velmi silné pozici v parametru zapamatovatelnosti – spontánně ji jmenovalo 62 % respondentů nakupujících sortiment. Zákazníci IKEA v dané kategorii deklarují také nejvyšší míru loajality. Na druhém místě je JYSK a na třetím Sconto nábytek.

  • Obchodník roku s elektrem a elektronikou

Datart se stal vítězem kategorie Obchodník roku s elektrem a elektronikou, protože zabodoval v parametru zapamatovatelnosti – spontánně ho jmenovalo 62 % respondentů nakupujících sortiment. Na druhém místě se umístila Alza.cz a na třetím Planeo.

  • Čerpací stanice

Na první místo se z loňského druhého v kategorii Čerpací stanice probojovala společnost Tank ONO. Tato čerpací stanice je pro 54 % respondentů hlavním nákupním místem pro daný sortiment, čímž zákazníci deklarují nejvyšší míru loajality v dané kategorii. Na druhém místě je loňský vítěz Orlen Benzina a na třetím Shell.

  • Obchodník roku s knihami

Ocenění Obchodník roku s knihami získala společnost Knihy Dobrovský mimo jiné proto, že bodovala v parametru zapamatovatelnosti – spontánně ji jmenovalo 69 % respondentů nakupujících sortiment. Zákazníci ke společnosti deklarují také nejvyšší míru loajality v kategorii. Na druhém místě je Luxor a na třetím Megaknihy.cz.

  • Obchodník roku s hračkami

V kategorii Obchodník roku s hračkami zvítězila společnost Bambule, která zabodovala zejména v parametru zapamatovatelnosti – 35 % respondentů nakupujících sortiment si ji spontánně vybavilo. Druhé místo připadlo Wiky a třetí obsadilo Pompo.

  • Lékárna roku

Kromě titulu Absolutní vítěz je společnost Dr.Max také na prvním místě v kategorii Lékárna roku. Dr.Max je ve své kategorii nejsilnějším hráčem ve všech parametrech – spontánně jej jmenovalo 84 % respondentů nakupujících sortiment, pro 71 % zákazníků je hlavním nákupním místem pro daný sortiment a je na prvním místě také z hlediska souhrnného indexu důvěry nakupujících. Druhé místo obsadily lékárny Benu a třetí Lékárna.cz.

  • E-shop roku

Titul E-shop roku získala společnost Alza.cz mimo jiné díky nejvyšší míře loajality zákazníků v dané kategorii. Podíl zákazníků, pro které je obchodník Alza.cz hlavním nákupním místem pro daný sortiment, je 41 %. Druhé místo obsadilo Zalando.cz a třetí dm.cz.

  • Obchodník roku pro chovatele

Společnost Super Zoo zvítězila v kategorii Obchodník roku pro chovatele. Super Zoo boduje v parametru zapamatovatelnosti, spontánně si ji vybavilo 32 % respondentů nakupujících sortiment, a také v parametru loajality – pro 56 % zákazníků je hlavním nákupním místem pro daný sortiment. Na druhém místě je SpokojenyPes.cz a na třetím Zoohit.

  • Doručení jídla a potravin

V nové kategorii Doručení jídla a potravin zvítězila společnost Rohlik.cz, a to především díky velmi silné pozici v parametru zapamatovatelnosti – spontánně Rohlik.cz jmenovalo 46 % respondentů nakupujících sortiment. Druhou příčku obsadila Foodora a třetí Košík.cz.

 

Další články a mnoho zajímavého naleznete v Retail News 3.2024…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.