Bio vede zákazníka od kvantity ke kvalitě

Během kampaně „Září – Měsíc biopotravin a ekologického zemědělství“ představí bio producenti své výrobky na nejrůznějších regionálních akcích či přímo na ekofarmách.

Vyhlášením vítězů soutěže Nejlepší biopotravina roku 2022 byla 31. srpna oficiálně zahájena každoroční edukační kampaň Ministerstva zemědělství „Září – Měsíc biopotravin a ekologického zemědělství“. Letošní 18. ročník má podtitul „Bio dává smysl – nám i přírodě“.

Český trh s biopotravinami neustále roste a zájem o ně stoupá, což pravidelně potvrzují zveřejňované statistiky Ministerstva zemědělství. „Počet zemědělců, kteří hospodaří v režimu ekologického zemědělství, se zvyšuje.

V loňském roce jsme měli registrováno 4 790 ekologických zemědělců, letos jich je již 5 057. Výrobců biopotravin je celkem 984, z toho 238 farmářů své biopotraviny zpracovává přímo na farmě,“ řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula. Průměrné výdaje Čecha za biopotraviny dosahují 550 Kč za rok.

Nejlepší biopotravinou 2022 je Sýr s bílou plísní

Spolu se startem kampaně byly i letos vyhlášeny výsledky soutěže Nejlepší biopotravina roku 2022. Ze 120 přihlášených produktů vybrala odborná porota jako absolutního vítěze BIO Sýr s bílou plísní z Ekofarmy Javorník.

„Do 21. ročníku jsme vstoupili s novým názvem i logem soutěže. Původně Českou biopotravinu roku jsme tak přejmenovali na Nejlepší biopotravinu roku. Lidé sice chtějí české, ale zároveň vyhledávají to nejlepší. Věřím, že tato změna přispěje k lepší propagaci nejen samotné soutěže, ale zejména oceněných výrobců a jejich produktů. Vždyť na trhu máme za dobu trvání soutěže takové množství skvělých biopotravin, které si zaslouží, aby je spotřebitelé znali, ochutnávali a preferovali. A i když si velmi vážíme každého producenta, který svůj výrobek do soutěže přihlásí, absolutní vítěz může být jen jeden. Letos se jedná o BIO Sýr s bílou plísní z Ekofarmy Javorník. Tato farma a její produkce je v soutěži oceněna již opakovaně. I to je důkazem, že svou práci dělají srdcem, poctivě a k nejvyšší spokojenosti svých zákazníků,“ uvedla k výsledkům soutěže Kateřina Urbánková, manažerka Svazu ekologických zemědělců PRO-BIO.

Soutěž pořádá PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců pod záštitou ministra zemědělství Zdeňka Nekuly a ústředního ředitele Státní zemědělské a potravinářské inspekce Martina Klanici již od roku 2002. Časopis Retail News patří k dlouhodobým partnerům akce i členům poroty.

Cesta na trh biopotravin není jednoduchá

  • Někteří výrobci i obchodníci si stěžují, že tuzemská administrativa při uvádění biopotravin na trh je složitá, drahá a zdlouhavá, což tuzemské biopotraviny znevýhodňuje oproti těm z dovozu. Kateřiny Urbánkové, manažerky Svazu ekologických zemědělců PRO-BIO jsme se zeptali, zda má podobnou zkušenost? Pokud ano, co s tím?

„Obecně mám bohužel pocit, že tuzemská administrativa v zájmu „ochrany spotřebitele“ požaduje mnoho věcí, které jsou relativně zbytečné a že zjednodušení systému kontrol, certifikací apod., včetně propojení IT systémů jednotlivých dozorových orgánů by nám velmi prospělo. Na druhou stranu je to daň za „velmi bezpečné“ potraviny, které naši spotřebitelé vyžadují,“ říká Kateřina Urbánková.

  • Soutěže se i přes změnu kritérií opět zúčastnili především malí biovýrobci a farmáři. Proč se nezapojují také větší firmy?

„Ono těch větších firem v oblasti ekologické produkce mnoho není. Je to relativně malý „rybník“, ale věřím, že do budoucna by zpracování ekologické produkce mohlo být zajímavé i pro velké firmy. Je to dynamicky se rozvíjející trh a pokud vezmeme v potaz aktuální trendy, (např. zařazení biopotravin do veřejného stravování), mohlo by to zajímat i řadu velkých subjektů, pro které bio až doposud nebylo atraktivní. Ostatně ve zpracovatelském sektoru toho z hlediska ekologické produkce máme mnoho co dohánět. Tomu, jak doufám, budou v následujících letech přizpůsobeny i pobídky ze strany státu.“

  • Slabou stránkou výrobků přihlašovaných do soutěže je zpravidla obal, resp. výživová značení, která jsou uvedena v rozporu s legislativou nebo zcela chybí. Neuvažujete v této souvislosti o poskytování informačního servisu pro malé biovýrobce?

„Sama soutěž je výborná právě v tom, že se snažíme dávat zpracovatelům tuto zpětnou vazbu. Jinak samozřejmě individuálně pro členy našeho Svazu PRO-BIO toto řešíme či zprostředkováváme, dle jejich potřeb, pokud se na nás obrátí.“

  • Trh biopotravin v České republice v posledních letech rostl. Jak se podle Vás na jeho vývoji projeví zvýšené náklady na výrobu na straně jedné a zhoršující se ekonomická situace domácností na straně druhé?

„Přiznám se, že z toho mám reálné obavy. Co bohužel neznáme, je budoucí chování řetězců a jejich cenová politika vůči ekologické produkci. Když si vezmeme, že většina bioprodukce je prodána právě v řetězcích, může jejich špatný a třeba i nesmyslný krok v podobě enormního zdražení biopotravin znamenat fatální úder ekologickému zemědělství. Lidé jsou dle mého názoru moc pohodlní, než aby začali jezdit hojně na farmy a nakupovat přímo od sedláků, kde jsou ceny rozumné a férové. Tyto problémy vnímáme jak v ČR, tak i v zahraničí a jednoduchý recept bohužel nemám. Mohu jen doufat, že tato krize brzy odezní a spotřebitelé raději, než kvantitu budou dále volit kvalitu v podobě produktů ekologického zemědělství.“

 

Pokračování článku a mnoho dalšího naleznete v Retail News 9.2022…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.