Retail Summit 2022 dal obchodu novou energii a povzbudil smysluplné změny

Pokud přijmeme současnou dobu plnou hrozeb jako pozitivní příležitost, můžeme tím, jak nakupujeme, přispět k lepší budoucnosti.

Víc než tisícovka zástupců klíčových hráčů obchodního trhu se sešla tento týden osobně na Retail Summitu 2022 v Kongresovém centru Praha. Přes 70 domácích i zahraničních řečníků představilo během tří dnů své pohledy na smysluplnou budoucnost, nejvíce se přitom skloňovala lidskost, udržitelnost a efektivita.

Zákazníci chtějí nakupovat s ohledem na zdraví a životní prostředí. Stále více jich je ochotno si za to i připlatit – a to i v době neklesající obliby slevových akcí a obav z rostoucích cen.

Nezávisle na sobě to potvrdilo hned několik odborníků na letošním Retail Summitu. To, co byl dříve spíše okrajový trend, se nyní stává hlavním proudem a inspirací pro všechny, kdo působí v rámci ekosystému nového retailu. Zároveň se obchodníci i výrobci zabývají smysluplnou budoucností a omezují svou uhlíkovou stopu a další dopady ekonomiky na životní prostředí.

„To, jakým způsobem jsme žili, je dlouhodobě neudržitelné a odkládání řešení nás bude stát stále více peněz. Firmy si zároveň začínají uvědomovat, že pokud se nebudou chovat odpovědně, přijde regulace,“ uvedl Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR, který je spolu s Blue Events pořadatelem Retail Summitu. Ekologické obavy budou v horizontu 5 – 10 let zcela převyšovat and ekonomickými a společenskými, jak upozornil Raúl García-Rodríguez, odborník na řízení rizik společnosti Deloitte. Předpokladem udržitelnosti je podle něj akcelerace inovací a technologií. Jednou z nich je třeba na konferenci prezentovaná kalkulačka uhlíkové stopy od švédské Doconomy, již využívá už pět tisíc firem po celém světě k omezení emisí, ale i pro transparentní komunikaci.

V nakupování se silněji projevuje zájem zákazníků o zdraví

Vlivem doznívající pandemie se v nakupování silněji projevuje zájem zákazníků o zdraví, protože až polovina z nich řeší zdravotní potíže vlastní, či někoho v rodině (obezita, tlak, cholesterol). Ocenili by také barevnou symbolikou označující výživovou hodnotu potravin (NutriScore). Lidl chce do roku 2025 snížit o 20 % obsah přidaného cukru v potravinách, přičemž u 130 produktů české výroby v sortimentu už cukr omezili. Podle Romany Duníkové z NielsenIQ pro 66 % Čechů zdravé znamená hlavně čerstvé. Více než čtvrtina se kloní k trendu flexitariánství, tedy omezení spotřeby masa. Příklon k rostlinné stravě není krátkodobý trend, ale změna stravování celé společnosti, která se nebude týkat jen vegetariánů. Shodli se na tom šéfové Martin Jahoda z Emco i Michiel Kernkamp z Nestlé.

Motivací pro změnu může být u lidí jak zdraví, tak udržitelnost. „V každém rozhodnutí se skrývá volba pro udržitelnost,” potvrzuje Michal Farník, jednatel Lidlu. Polovina Čechů podle Hany Říhové z GfK cítí, že neděláme dost pro ochranu životního prostředí, a to zejména u obalů a přírodního původu výrobků, zároveň ale jen třetina je ochotná se vzdát igelitových sáčků v obchodě. Svou roli tu nutně musí hrát obchodníci a výrobci. Podobné je to s trendem ekologických potravin, který dostal v obchodech větší prostor – nyní alespoň něco z bio potravin a nápojů kupuje již 77 % zákazníků. Příklon ke zdraví může nahrávat i zcela novým trendům, jako je na Retail Summitu poprvé ukázaný koncept baru s molekulárním vodíkem, který zde představil olympionik Aleš Valenta z H2 Global Group.

Obchodníci mohou stavět na budování vztahů se zákazníky

Vedle kvality, čerstvosti a dobré ceny mohou obchodníci dnes stavět také na budování vztahů se zákazníky. V tom jim pomáhají nové technologie, jak ukázalo hned několik prezentací na Retail Summitu 2022. Nikdy by ale neměl při nakupování vymizet lidský přístup, tedy příjemné prostředí, ochota poskytnout radu či pomoc a usmát se, spíše než nabízet další věrnostní kartičku. V lidskosti může mít stále „kamenný“ obchod navrch před internetovým, i když se oba více sbližují a prolínají. „Ve době datové lidé žízní po prožitcích, snění, možnosti volby, ne nutně po větší efektivitě,“ uvedl Viktor Mayer-Schönberger, klíčový řečník konference a profesor z Oxford Internet Institute. Naproti tomu e-commerce má svůj model fungování osvědčený a nemá důvod se zásadně měnit, stačí jen škálovat. Ostatně za poslední dva roky vyrostly prodeje potravin a drogerie online o 130 % (podle dat NielsenIQ) a např. služby Rohlík.cz už využívá čtvrtina domácností ve velkých městech.

Kamenné prodejny budou nabízet stále více inovací

V kamenných prodejnách nyní můžeme očekávat stále více inovací, digitální technologie budou plnit v prodejnách i skladech mnohem  více úloh. COOP například otevřel letos svoji plně samoobslužnou prodejnu, kde si zákazníci i bez asistence personálu mohou nakoupit 24 hodin denně, 7 dnů v týdnu. Alza se do „kamenného“ světa dostává přes své samoobslužné boxy, jejichž počet chce v následujících třech letech přinejmenším zdvojnásobit. Dr. Max sází na to, aby se lidé v prodejnách dobře cítili a orientovali, čehož dosahuje díky perfektnímu přehledu o uspořádání prodejní plochy v systému Quant. Daří se mu snížit až 30 % nadzásob díky vystavení optimálního množství produktů a současně zvyšovat objem prodeje. Lego či Plzeňský Prazdroj zase s pomocí společnosti Adastra sledují pohyb zákazníků na prodejní ploše.  Jak maximálně urychlit třídění balíků a expedici zásilek k zákazníkům pak přímo ve foyer kongresového centra  předvedli třídící roboti společnosti U&Sluno. Autonomní roboti mohou ve skladech nahradit až 70% lidské práce a přitom nejen ušetřit náklady na pracovní sílu, ale i zvýšit bezpečnost provozu.

 

Pokračování článku a mnoho dalšího naleznete v Retail News 4.2022…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.