3D reklamou prorůstá zodpovědnost

Unikátní výzkum z oblasti dárkových předmětů ukázal, jak se změnil přístup zadavatelů i to, že mezi požadavky na dárkové předměty roste důraz na ekologii a odpovědný přístup.

Seminář, který na konci letošního května uspořádala asociace POPAI CE ve spolupráci firmou THIMM pack’n’display, ukázal nejnovější trendy v oblasti 3D reklamy i to, jak trh s reklamními předměty ovlivnilo dění kolem koronakrize.

Doba covidová změnila mnohé. Kvůli nutnosti dodržovat hygienická opaření docházelo především k omezení sociálních kontaktů a domácí kanceláře přinesly nebývalý rozvoj digitálních technologií.

Všechno tohle se samozřejmě projevilo také na způsobu práce, poptávce po reklamních předmětech i technologii výroby. Ukazuje se ale, že reklamní předměty jsou a budou významným prvkem pro motivaci nejen mezi obchodními partnery, ale i důležitým motivačním dárkem pro spotřebitele.

Obaly si zaslouží druhý život

Jedním z inovativních projektů se stal dárkový box pro kočky Brit care, který ve spolupráci se zadavatelem – společností Vafo Praha – vytvořila firma THIMM pack’n’display. Jde o dárkovou prezentační krabici s prémiovým krmivem pro kočky, z které se po vybalení vzorků produktů stane hračka pro kočky. Jedná se o krabici z vlnité lepenky, která je opatřena výseky. Tu je možné naplnit hračkami a pamlsky, které následně kočky skrze tyto otvory „loví“ nebo si s nimi hrají. Výseky na horní straně krabice jsou ve tvarech, které korespondují s komunikací firmy zabývající se produkcí prémiového krmiva a ukázalo se, že na kočky má vliv také barva, respektive hnědý odstín lepenky.

„Obal je z papíru – vlnité lepenky a po tom, co splní svoji primární funkci transportního obalu, se nevyhodí, ale darujeme mu druhý život, a to ve formě hry pro kočky. To je možné díky dokonale navržené konstrukci, digitálním technologiím a zejména díky laserovému výseku,“ popisuje Leoš Máslo, Project Manager POS & POP, THIMM pack’n’display. Jak dodává, zadavatelé v současnosti obecně ve zvýšené míře poptávají materiály pro výrobu obalů, které jsou recyklované, recyklovatelné a které splňují zásady udržitelnosti.

„Díky covidovému dění jsme i my začali klást důraz na oblast 3D reklamy, a to formou takzvaných launch boxů, což nám pomáhá otvírat dveře nejen k našim B2B partnerům, jako jsou distributoři, ale také k samotným koncovým zákazníkům. Zmíněné boxy si již velmi dobře vedou v České republice i některých dalších zemích, mírně změněná varianta je již v přípravě pro Německo,“ konstatuje Milan Rytíř, Trade & Export Marketing Manager, Vafo Praha.

Darovanému koni na zuby hleď!

Také pro firmu Generali Českou pojišťovnu představují reklamní předměty součást, respektive doplněk celého marketingového mixu. „Nejúspěšnější jsou drobné, takzvaně rozdávací, předměty, jako jsou propisky, žetony do nákupních vozíků, reflexní pásky nebo šňůrky na krk. Katalog zůstává prakticky stejný, přestože jej ovlivnilo dění kolem koronaviru. Jeho základem jsou stále výše zmíněné předměty a dále sezónní produkty.

A protože jsme národ kutilů, také nářadí. Jak podotýká Otýlie Suchá, Marketing Specialist, Generali Česká pojišťovna, velkou roli hraje nízká pořizovací cena, použití a praktičnost předmětu. V prvních dnech covidu proto byla velká poptávka pro dezinfekci a ochranných prostředcích, jako jsou roušky a později také respirátory.

„Na léto se zaměřujeme na volnočasové aktivity. Loni jsme také poprvé vytvořili ucelenou nabídku takzvaných VIP dražších předmětů, jako jsou kosmetické sady a nápojové sety, které se setkaly s velkým ohlasem a které tvořily dvacet pět procent našeho prodeje. Z hlediska trendů pozorujeme důraz na digitalizaci a ekologickou zodpovědnost. Věřím, že do budoucna budeme vyrábět reklamní předměty z lokálních rozložitelných materiálů a budeme se řídit heslem Kvalita nad kvantitou. K tomu je ovšem zapotřebí, aby si spotřebitel položil otázku, odkud předmět pochází, kdo jej vyrobil a jaký měl vliv na životní prostředí. Teprve pak se začne měnit trh. Mnoho lidí si zatím tyto otázky nepokládá, protože klienti přijímají dárky s přístupem Darovanému koni na zuby nehleď. Pevně ale věřím, že se tento přístup změní,“ říká Otýlie Suchá.

Originalita pro dobrou věc

Díky spolupráci zúčastněných partnerů a smyslu pro sociální pomoc vznikají reklamní předměty pro Debra ČR, která se zabývá hájením zájmů a podporou pacientů s nemocí motýlích křídel, téměř zadarmo nebo za režijní náklady. To je také důvod, proč je možné prakticky veškerý výtěžek z jejich prodeje věnovat na činnost této společnosti. Ta spočívá mimo jiné v osvětové činnosti a vysvětlování, že lidé trpící touto nemocí jsou citliví na jakýkoli silnější dotek. Ten by je mohl bolet, nebo jim dokonce ublížit.

Vznikla proto trička „Nadotek“, která mají šev nikoliv uvnitř, jak jsme zvyklí, ale venku, aby na těle netlačil. Stejně tak cedulky s informacemi o výrobci a péči o tkaninu, které většinou odstříkáváme, aby nás za krkem nedřely, jsou umístěny a přišity zvenčí, a to navíc ve větší nápadnější velikosti. „Trička se nám velice osvědčila jako nástroj pro osvětu, protože se často stává, že vás některý z kolegů upozorní, že máte tričko naruby. Vy ale můžete odpovědět, že nemáte tričko naruby, ale Nadotek. Přestože jakožto reklamní předmět skvěle funguje i kalendář, ten si do domácnosti pořídíte obvykle jen jeden. Kdežto tričky můžete vybavit celou rodinu,“ popisuje Magda Hrudková, zakladatelka Debra ČR. Trička dodává firma Malfini a grafiku navrhuje ikona českého módního návrhářství a vedoucí Ateliéru oděvů a obuvi UMPRUM Liběna Rochová, a to spolu s Lukášem Musilem.

Co prozradil průzkum

Díky databázi členů dárkové sekce POPAI CE mohl v únoru až dubnu 2021 proběhnout výzkum, který mapoval dění v oblasti dárkových předmětů. Už z předchozího výzkumu z roku 2019 víme, že 69 % společností dárkové předměty používá k budování a udržování obchodních vztahů. „Loňský rok na tyto aktivity kladl ještě větší důraz, protože jsme se nemohli setkávat. A dárkový předmět slouží k tomu, abyste partnerovi ukázali, že vám na něm záleží,“ podotýká Andrea Vozníková, členka rady POPAI a Research Director ve společnosti InsightLab.

Jak dodává, aktuální průzkum ukázal, že více než polovina firem nějakým způsobem změnila přístup k nákupu dárkových předmětů. Z těch, které deklarovali změnu, jich 70 % snížilo rozpočet na dárkové předměty, nicméně hned na druhém místě byly nejčastějším důvodem změny přístupu (43 %) k typu dárkových předmětů. A jen 17 % z nich uvedlo, že obdarovalo jinou skupinu než v minulosti. Přitom byl ještě více kladen důraz na to, aby dárkový předmět obdrželi obchodní partneři (75 %), za nimi se umístili spotřebitelé (35 %).

 

Pokračování článku a mnoho dalšího naleznete v Retail News 7-8.2021…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.