Potraviny (nejen) pro zvláštní výživu jsou stále populárnější

Potraviny bez lepku, cukru nebo laktózy, veganské či s vysokým obsahem proteinu… Spektrum spotřebitelů, kteří je požadují a kupují, se rok od roku rozšiřuje.

Podle statistických dat lékařů roste v Česku každoročně počet osob, které trpí nějakou formou potravinové intolerance, nesnášenlivostí lepku nebo laktózy. Současně se zvyšuje počet těch, kteří ze své vlastní vůle preferují specifické kategorie potravin v rámci změny životního stylu, aniž by je k tomu nutily zdravotní potíže nebo konkrétní výživová omezení.

Fermentovaná zelenina, brainfood a produkty bez laktózy, to jsou zásadní aktuální výživové „hity.“

Fermentovaná zelenina, která prošla tzv. mléčnou fermentací, tedy kvašením, patří k těm nejzdravějším potravinám, je totiž velkou zásobárnou prospěšných enzymů, vitamínů, omega-3 mastných kyselin a probiotik, která pomáhají chránit organismus před škodlivými patogeny.

Aby mozek a nervová soustava optimálně fungovaly, napomáhá jim k tomu výživa pro mozek neboli brainfood. Do této kategorie spadají i takzvané superpotraviny, bohaté na živiny, jejichž prospěšnost pro naše zdraví je vyšší než u ostatních potravin. V našich končinách najdeme z této skupiny například brusinky, borůvky, jablka, ovesné vločky, celer, mrkev, ořechy, špaldu, včelí produkty a ryby.

Nejen u lidí trpících intolerancí na mléčnou laktózu začínají být ve větší oblibě bezlaktózové výrobky. Mají totiž stejné množství živin jako “běžné” mléčné produkty, ale obsahují maximálně 0,01 g laktózy ve 100 g. „Jsou lehce stravitelné, obsahují velké množství bílkovin a nezatěžují trávicí trakt,“ uvádí Ivo Urban, jednatel společnosti Meggle, která vyrábí například bezlaktózové mléko, smetanu nebo cottage cheese.

Spotřebitel chce možnost výběru

„Naším záměrem a cílem je nabízet na jednom místě co nejvíce položek ze segmentu zdravého životního stylu. Chceme dát zákazníkům možnost širokého a pestrého výběru. Jsme schopni nabídnout výrobky v bio kvalitě, raw produkty, veganské, bez lepku, bez přidaného cukru, nebo s obsahem superpotravin,“ říká Dominik Píchal, zakladatel a ředitel společnosti a e-shopu Grizly.cz.

Z novinek posledních měsíců zmiňuje řadu Grizly Sweets, při jejímž vývoji se firma Grizly spojila s cukrářkou Darinou de Oliveira Costa. Ta navrhla řadu předpřipravených směsí na pečení, do kterých stačí přidat jen pár mokrých surovin a těsto je hotové. Receptury směsí jsou často bezlepkové, se sníženým obsahem cukru, bez barviv a umělých aromat. Použity jsou kvalitní suroviny jako kokos, tapioka, pohanková a rýžová mouka či lyofilizované ovoce.

„Z důvodu dlouhodobé poptávky rozšiřujeme i sortiment bezlepkových mouk, jako je kokosová, mandlová či tapioková,“ dodává Dominik Píchal.

Síla kokosu

Kokosový cukr, mouka nebo olej se stávají stále oblíbenějšími surovinami v českých kuchyních. Kokos je od pradávna považován za superpotravinu, v mladém kokosovém ořechu je ideální prostředí pro množení zdraví prospěšných probiotických kultur, které společně s vlákninou z kokosové dužiny dělají dobře trávení a střevům. Své o tom ví také česká firma Wild&Coco. Její výrobky bez cukru a laktózy, jako je Prebiotic Yoguard, o něco hustší Symbiotic Yoguard nebo nakyslý Symbiotic Keefir jsou podobné jogurtu a kefíru, ve srovnání s nimi obsahují ale výrazně více probiotik. „Probiotické kultury jsou pro náš organismus důležité. Prakticky to poznáte na snížení stresu, pomoci mohou také při léčbě chorob trávicí soustavy, ale i zlepšení termoregulace a vůbec celkové obranyschopnosti organismu“, vysvětluje Filip Říha, zakladatel firmy Wild & Coco.

Raw svačinky na vzestupu

Společnost Markol Food ve spolupráci se značkou Sinea představila řadu originálních raw tyčinek v pěti příchutích. Čistě rostlinné raw tyčinky z čerstvých surovin bývají považovány za symbol zdravého životního stylu. Tyčinky Markol jsou plné vlákniny a vitaminů, obsahují vybrané ovoce, semínka a oříšky, žádné prefabrikované ovocné pasty, cukr ani lepek. Jako pojivo slouží rozinky či datle, dvě varianty tyčinek jsou vyrobené z lokálně dostupných surovin – Hruška s kardamonem a Černý rybíz. Kromě nich jsou k dostání dále Jahodová s tygřími ořechy, Ananasová s kokosem a Kokosová s drcenými kakaovými boby.

Bombus Raw Energy jsou energetické tyčinky vyrobené pouze ze sušeného ovoce a oříšků, které nejen rychle doplní energii při zvýšené aktivitě, ale také dodají tělu potřebné množství vitamínů, minerálních látek a vlákniny. Při výrobním procesu se dbá na to, aby bylo zachováno maximální množství živin. Prodávají se v příchutích Maracuja a kokos, Kokos a kakao a Arašídy a datle.

Pod heslem Low carb

Low carb neboli nízkosacharidové stravování, vyznává nebo ale alespoň vyzkoušelo, poměrně velké množství lidí, kteří dbají na zdravější životní styl, hrozí jim rozvoj diabetu nebo chtějí zhubnout. V poslední době jsou velmi oblíbené nejrůznější smoothie a koktejly, které jsou rychle připravené a zasytí na dlouhou dobu. Koktejly pod značkou Chia Shake jsou bezlepkové, bez přidaného cukru, umělých barviv a konzervantů, a naopak obsahují vysoký podíl bílkovin, vlákniny, vitamínů a minerálů. Mnoho z nich obsahuje lyofilizované ovoce a jiné nutričně bohaté složky, jako jsou kolagen, MCT olej, maca, ořechy, semínka nebo zelený čaj matcha. Koktejly, snídaňové kaše i tyčinky Chia Shake jsou bezlepkové, trvanlivé a dají se vzít i na cesty.

V duchu trendu zvyšovat podíl bílkovin v potravinách se nese také odtučněný tvaroh Protein z Bohušovické mlékárny, dostupný ve třech ochucených variantách: jahoda, borůvka a broskev-meruňka nebo proteinové pudinky High Protein od firmy Ehrmann. Ty se prodávají v příchutích čokoláda, vanilka, karamel, lískový oříšek a čokoláda s kokosem.

 

Pokračování článku a mnoho dalšího naleznete v Retail News 7-8.2021…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.