Unilever se snaží zrychlit růst

Nadnárodní koncerny podnikající ve spotřebním sektoru se už léta potýkají se stagnující, či jenom mírně rostoucí poptávkou na vyspělých trzích.

Koncerny narážejí na sílící konkurenci početných start-upů „experimentujících“ s novými značkami, které však spotřebitelé často považují za „autentičtější“ nebo „etičtější“, než jsou zavedené velké značky. Pociťuje to i britsko-nizozemský koncern Unilever, jemuž tržby klesají už čtyři roky a loni se meziročně snížily o 5,1 % na 51 mld eur.

Urychlit tempo růstu tržeb, zbavit se málo výnosných aktivit, a naopak rozšířit podnikání ve vysoce ziskovém byznysu má za úkol nový výkonný šéf Unileveru Alan Jope, který letos v lednu ve funkci vystřídal Paula Polmana. Ten řídil společnost od ledna 2009. Většinu své kariéry (27 let) ale strávil u amerického koncernu Procter &Gamble.

Alan Jope nastoupil do nejvyšší výkonné funkce jako ředitel největší divize vyrábějící různé kosmetické přípravky (Beauty & Personal Care – BPC). Na tu do budoucna také nejvíce sází.

Přibližně 60 % obratu Unileveru pochází ze zemí označovaných jako „rozvíjející se trhy“ (emerging markets). Na jeho finančních výsledcích se projevily také problémy zemí, jako jsou Brazílie, Turecko a Argentina, jejichž měny citelně zeslábly vůči americkému dolaru.

Klíčová je divize kosmetiky

Společnost Unilever od prvního ledna 2018 reorganizovala své provozní segmenty, jež jsou nyní tři: Kosmetika a osobní péče (Beauty & Personal Care), Potraviny a občerstvení (Foods & Refreshment) a Péče o domov (Home Care).

Prvně jmenovaný segment je pro koncern nejdůležitější. Loni vykázal obrat 20,6 mld. eur, (40 % celkového obratu) a na provozním zisku se podílel přibližně jednou třetinou. Divize Beauty & Personal Care (zkráceně BPC) zahrnuje pět globálních značek s více než miliardovým obratem ročně. Konkrétně jsou to Axe, Dove, Lux, Rexona a Sunsilk.

Divize BPC zaujímá vedoucí globální pozici v prodeji vlasové kosmetiky, pleťových přípravků a deodorantů. Na jednotlivých lokálních trzích jí patří přední místo například v prodeji přípravků ústní hygieny.

Nejmenší divize Home Care vyrábějící různé přípravky pro domácnost loni dosáhla obratu 10,1 mld. eur a vytvořila 9 % celkového provozního zisku. V jejím portfoliu jsou dvě značky s ročním obratem přes miliardu eur, a to Dirt is Good a Surf. K dalším klíčovým značkám patří Comfort, Domestos, Sunlight a Cif. Divize generuje skoro 80 % tržeb v rozvojových a středně vyspělých zemích.

Je to právě kosmetika, tedy „průmysl krásy“, do které Unilever od roku 2015 nejvíce investuje. Z 11 mld. eur, které na nákupy menších firem dosud vynaložil, připadaly na „beauty“ skoro tři čtvrtiny. Koncern na druhé straně rozprodal majetek za přibližně 8 mld. eur. Převážně šlo o pomalu rostoucí kategorie potravin jako například pomazánek a tuků.

Alan Jope začal pracovat pro Unilever v roce 1985, když se předtím zapojil do tréninkového marketingového programu. Většinu svého pracovního života strávil na manažerských postech v USA, ale zkušenosti s řízením byznysu Unileveru získával také v Indii, Číně a Rusku.

Čtyřiapadesátiletý manažer, který pochází ze Skotska, poskytl své první obsáhlejší interview až začátkem letošního června pro britský list Financial Times. V něm zřetelně naznačil, že společnost, dále omezí výrobu potravin, kde dosahuje nízkých marží, a o to více se zaměří na kosmetiku a produkty pro péči o tělo. „Letos počítáme s růstem obratu o 3 – 4 % a věřím, že příští rok se tento ukazatel výrazně zlepší,“ uvedl Alan Jope.

Jak dodal, je si vědom naléhavosti svého úkolu – rychle pozvednout výsledky koncernu, který stejně jako jeho konkurenti ve spotřebním sektoru musí „čelit mnoha výzvám“. Jsou to hlavně odklon mladých zákazníků (tzv. mileniálů) od zavedených „starých“ značek a nové trendy jako například veganství.

 

Pokračování článku a mnoho dalšího naleznete v Retail News 07-08.2019…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.