Aktuálně: Aféra s polským hovězím

Kauza hovězího masa vyvolala ostrou mediální přestřelku ministrů, vyděsila spotřebitele i odborníky. Varšava slibuje nápravu. Brusel vyzývá Prahu, aby ukončila mimořádné kontroly.

Vývoz hovězího masa a živých zvířat z Evropské unie se v roce 2017 meziročně zvýšil o 18 % na téměř 702 tis. tun (v jateční hmotnosti) po 7% růstu v roce 2016. Největším exportním trhem je Turecko, následují Hongkong, Libanon a Izrael. EU současně značný objem hovězího dováží, především z Brazílie, Uruguaye a Argentiny.

Pověst polských potravin, konkrétně masa, utrpěla další šrám. Televizní reportáž odvysílaná 27. ledna, tajně natočená v masokombinátu v Mazovském vojvodství, kde byl během noci porážen nemocný dobytek, vyvolala v mnoha zemích Evropské unie značné pochybnosti o účinnosti veterinárního dohledu v Polsku.

Dlužno podotknout, že v samotném Polsku, jež patří k největším vývozcům potravin v Evropské unii, vyvolaly záběry televize TVN24 zděšení a spoustu otázek. Chovatelé podle tamních médií bijí na poplach, neboť se obávají, že by mohli přijít o obchod. Chovatelské svazy se obracejí na úřady, aby přijaly taková opatření, jež by těmto praktikám zabránila, a současně žádají přísné potrestání viníků. Polské úřady celou záležitost šetří jako trestný čin.

Aféra zasáhla nejenom Evropskou unii, ale podle listu Rzeczpospolita se její ozvěna nese po celém světě, neboť Polsko vyváží hovězí maso do přibližně 70 zemí. Hlavním odbytištěm je Evropská unie, kam během ledna – listopadu 2018 směřovalo 303 tisíc tun hovězího, tedy asi čtyři pětiny jeho celkového polského vývozu.

Žádná země sice dovoz polského hovězího nezrušila, ale omezila jeho dovoz. Současně byly zavedeny přísné kontroly polského masa.

Produkce hovězího masa v Polsku za uplynulých pět let stoupla o 37 % na loňských zhruba 580 tis. tun, jak odhaduje varšavské ministerstvo zemědělství a rozvoje venkova. Vývoz se v uvedeném období zvýšil podobně – o skoro 35 % na 478 tisíc tun.

Kontroly jsou nepřiměřené, tvrdí Brusel

Podle údajů polské Národní veterinární správy se do prodejních sítí celkem dostalo zhruba 9 500 kilogramů masa z nemocných zvířat, z toho bylo do ostatních zemí Evropské unie vyvezeno kolem 2 700 kilogramů „podezřelého“ hovězího masa. Hlavní veterinář Pawel Niemczuk uvedl, že se expedovalo do Rumunska, Švédska, Maďarska, Estonska, Finska, Francie, Španělska, Litvy, Portugalska a na Slovensko.

Maso z nemocných zvířat se dostalo i do Česka. Jak informovala zdejší média, šlo asi o 300 kg hovězího, z toho se ke spotřebitelům či do restaurací dostalo 137 kilogramů.

Česko následně začalo přísně kontrolovat dovoz masa z Polska, což ve Varšavě vyvolalo velkou nelibost.

K „protipolským“ opatřením Česka, jejichž důvodem jsou také nálezy salmonoley v polském mase, se koncem února vyjádřila i Evropská komise, která charakterizovala mimořádné české kontroly jako nepřiměřené. Česko má od takových kontrol upustit, oznámila komise v dopise adresovaného českému ministerstvu zemědělství.

To přijetí dopisu potvrdilo, ale kontroly dál považuje za potřebné. „Prioritou je pro nás ochrana našich spotřebitelů a s ohledem na naši současnou situaci považujeme kontrolu zdravotní nezávadnosti hovězího masa z Polska za nezbytnou,“ řekl Radiožurnálu mluvčí úřadu Vojtěch Bílý.

Zpřísníme dohled, slibuje Polsko

Polská veterinární správa také sdělila, že na jatkách budou instalovány kamery a současně se zvýší počet inspektorů dohlížejících na zdravotní nezávadnost masa. „Dohled pomocí kamer bude zajištěn po celých 24 hodin,“ řekl na tiskové konferenci Pawel Niemczuk. Polsko slíbilo, že také upraví pravidla veterinárního dozoru. Kontroly provozu již nebudou moci provádět soukromí veterináři.

Podle Národní veterinární komory bude na opatření zpřísňující dohled nad jatkami (včetně toho, jak se na nich nakládá se zvířaty) během následujících třech let vynaloženo 120 mil. zlotých (v přepočtu asi 720 mil. korun).

Polský tisk však zároveň poukazuje na to, že veterinářů ve státních službách je velký nedostatek. Nikdo se do nich vzhledem k nízkým platům nehrne.

Chovatelé skotu v Polsku žádají na státu, aby jim nejen hradil veškeré náklady spojené s nucenými porážkami nemocných zvířat (uvádí se 500 až 700 zlotých na kus), ale navíc jim uhradil i ekonomickou ztrátu, která jim nucenou porážkou zvířete vznikne. Na to ale stát těžko najde peníze.

Polsko ujišťuje své obchodní partnery, že případ, který vyšel najevo koncem ledna, je „ojedinělý“. Ministr zemědělství Jan Ardanowski prohlásil, že se „nafoukl do nepředstavitelných rozměrů“ a ohrožuje pověst nejenom polského masa, ale všech potravin, které se z Polska ve velkém objemu vyvážejí.

 

Pokračování článku a mnoho dalšího naleznete v Retail News 03.2019…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.