Potraviny (nejen) pro zvláštní výživu

V České republice roste počet osob s nesnášenlivostí lepku a laktózy, zároveň se zvyšuje počet těch, kteří preferují specifické kategorie potravin v rámci změny svého životního stylu, aniž by je k tomu nutily zdravotní potíže nebo konkrétní výživová omezení.

Jídelníček s vyloučením lepku dodržuje stále větší počet lidí, a to i v případě, že netrpí intolerancí nebo přímo celiakií. Zkouší, experimentují, jsou přesvědčeni, že jim vyloučení obilovin ze stravy pomůže zhubnout nebo např. vyřešit problémy s nadýmáním.

Potravinami pro zvláštní výživu rozumíme ty, které jsou určeny pro speciální výživové účely – pro výživu osob se specifickými nutričními potřebami.

Podle platné evropské legislativy sem patří: potraviny pro počáteční a pokračovací kojeneckou výživu a výživu malých dětí, potraviny pro obilnou a ostatní výživu jinou než obilnou určenou pro výživu kojenců a malých dětí, potraviny pro nízkoenergetickou výživu určené ke snižování tělesné hmotnosti, potraviny pro zvláštní lékařské účely, potraviny bez fenylalaninu, potraviny bezlepkové, potraviny určené pro osoby s poruchami metabolismu sacharidů (diabetiky), potraviny s nízkým obsahem laktózy nebo bezlaktózové, potraviny s nízkým obsahem bílkovin a potraviny určené pro sportovce a pro osoby při zvýšeném tělesném výkonu. Všechny kategorie musí splňovat specifické požadavky na složení a označování.

Regulace a kontrola potravin určených pro zvláštní výživu spadá do kompetence Ministerstva zdravotnictví a Státní zemědělské a potravinářské inspekce.

Obchodníci vycházejí vstříc

„O výrobky pro speciální stravu (bezlepkové, bezlaktózové a tak dále) zaznamenáváme rostoucí zájem, avšak není markantní. Stále platí, že se jedná o výživu pro užší skupinu zákazníků. Obecně můžeme potvrdit, že zákazníci jsou více informovaní a mají o těchto kategoriích produktů větší přehled. Náš sortiment se snažíme stále přizpůsobovat trendům a přání našich zákazníků, proto nabídku v tomto segmentu průběžně rozšiřujeme. Letos jsme mimo jiné ve všech našich prodejnách instalovali speciální bezlepkový regál. Zákazníci tak najdou celý tento sortiment, vyjma chlazeného zboží, přehledně na jednom místě. V tomto směru budeme dál pokračovat,“ uvádí Zuzana Holá, tisková mluvčí společnosti Lidl.

Bezlepkový boom

Nabídka bezlepkových produktů je na tuzemském trhu pestrá, dostupné jsou veškeré kategorie, od pečiva, cereálií nebo kaší až po pudinky, zmrzliny a směsi na pečení chleba, koláčů i dalších dezertů.

Bezlepkové piškoty začala nabízet společnost Kávoviny. Vyrobeny jsou pouze ze tří surovin, a to z vajec, kukuřičné mouky a cukru.

Podstatnou část sortimentu tvoří bezlepkové výrobky u společnosti Labeta. Velká poptávka je po Univerzální směsi na pečení, spotřebitelé si oblíbili také Bramborové knedlíky bez lepku (směs na přípravu), Kakaové muffiny bez lepku s kousky čokolády (směs na pečení) nebo Chléb světlý bez lepku (ke směsi se přidá pouze voda).

Žádný lepek, škroby, zvýrazňovače chutí ani kypřicí látky, neobsahují nepečené (raw) placky Life Crackers od společnosti Lifefood. Spotřebitelé v nich najdou pouze ořechy, semínka, pohanku, zeleninu, koření a bylinky, a to vše v bio kvalitě. Na výběr jsou Italské (se sušenými rajčaty a lněnými semínky), Rozmarýnové (s pohankou a dýňovými semínky), Mrkvánky, Cibulové s dýňovým semínkem, Mexické nebo Zelánky s kysaným zelím a chia.

Protein pro sportovce i dietáře

Proteinové koktejly nebo tyčinky nejsou určené jen pro profesionální sportovce. Dostatečný příjem bílkovin během dne je zásadní pro správnou životosprávu, vyvážený jídelníček a optimální fungování lidského organismu. Proteinová tyčinka Fit Protein od českého výrobce Úsovsko Food se hodí jako chutná svačina kdykoli během dne, poslouží k doplnění bílkovin po sportu nebo jiném fyzickém výkonu. K dispozici jsou tři příchutě: Ft Protein s limetovou příchutí v kakaové polevě, s klikvou velkoplodou a švestkami v kakaové polevě nebo s arašídy a hrozinkami v kakaové polevě.

Bílkoviny napomáhají růstu svalů, udržení štíhlé linie nebo rychlejší regeneraci po fyzické námaze. Potřebujeme je tedy všichni a dobře to ví také společnost Emco, která na trh uvedla řadu speciálních proteinových výrobků. Vydatnou snídani plnou proteinů si lze připravit ze Super kaší (např. s čokoládou a quinoou nebo višněmi a chia semínky), ke svačince pak zvolit proteinové tyčinky.

Řešení bez laktózy

K výrobě raw zmrzliny společnosti Rawito inspirovala Ondřeje Horáčka cesta na Jamajku. Každou sezónu vybírá ty nejkvalitnější bio ingredience a tvoří z nich stále nové příchutě, které prodává v České republice i v zahraničí. Veškeré suroviny, použité k výrobě nanuků, jsou v bio kvalitě. Většinu z nich sklízejí dodavatelé ručně a všechny produkty Rawito mají bio certifikát. Ekologicky šetrně funguje i výroba. Všechny Rawito zmrzliny (v příchutích jako je kokos, meruňka, brusinka, banán, vanilka s datlemi, jablko se švestkami atd.) jsou bezlepkové, bez laktózy, rafinovaných cukrů a geneticky modifikovaných potravin.

Rostlinné alternativy smetan na vaření neobsahují laktózu ani mléčné bílkoviny a jsou lehce stravitelné. Sójová alternativa smetany Alpro Soya Cuisine má univerzální použití a lze ji snadno začlenit do každodenního vaření, Kokosová se vyznačuje lehkou a lehce exotickou chutí a má o 30 % méně tuku než jí podobné produkty, Rýžová je skvělou volbou do těstovin, asijských pokrmů nebo na přípravu omáček či polévek.

 

Pokračování článku a mnoho dalšího naleznete v Retail News 7-8.2018…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.