Padělků bude přibývat, varuje EUIPO

Padělky neboli pirátské kopie, způsobují firmám obrovské škody, které v Evropské unii dosahují kolem 60 mld. eur ročně.

Zhruba tolik ztrácejí firmy na tržbách vinou padělatelských gangů, které se stále více profesionalizují. Vyplývá to ze studie, kterou zveřejnil Úřad Evropské unie pro duševní vlastnictví (EUIPO), sídlící ve španělském Alicante.

Experti Úřadu Evropské unie pro duševní vlastnictví (EUIPO) analyzovali 13 klíčových odvětví a jejich navazující zásobovací řetězce.

Zaměřili se na zboží osobní hygieny, oděvy, obuv a doplňky, dále na sportovní potřeby, hračky a hry, šperky a hodinky, kabelky a zavazadla, hudební nahrávky, lihoviny a víno, léčiva, chemické přípravky na ochranu rostlin, chytré telefony, pneumatiky a baterie.

Uvedené obory kvůli podvrhům musejí počítat se ztrátou odpovídající v průměru 7,5 % jejich ročních tržeb. Padělatelství vedlo v zemích Evropské unie ke ztrátě 434 tis. pracovních míst.

Miliardové ztráty i v Česku

Ztráty v přepočtu na jednoho občana EU činí 116 eur, ve vyspělých západoevropských zemích je to ještě víc. Například Rakousko uvádí celkovou ztrátu 1,04 mld. eur ročně, což je 121 eur na jednoho obyvatele. V Česku přicházejí firmy ve sledovaných 13 odvětvích (oborech) v průměru o 8,6 % svých tržeb, což v přepočtu odpovídá 737 mil. eur (podle kurzu z roku 2015, kdy šetření probíhalo a jeho výsledky se poté zpracovávaly).

Nejvíce padělaného zboží, které se dostává na evropský trh, pochází z Hongkongu, Číny, Spojených arabských emirátů a Turecka. V Evropské unii je za významný zdroj padělků označován jeden stát – Řecko. Padělky se na společný trh „valí“ zejména přes Albánii, Egypt, Maroko a Ukrajinu.

„Musíme ještě zintenzívnit naši činnost, abychom zabránili ohromným škodám, jež vznikají firmám i občanům porušováním práva duševního vlastnictví,“ uvádí António Campionos, výkonný ředitel EUIPO. Jeho úřad odhaduje, že padělané zboží tvoří až 5 % dovozu do Evropské unie, což odpovídá hodnotě kolem 85 mld. eur.

V německém hospodářství, největším v Evropské unii, padělatelé nejrůznějšího zboží způsobují škody ve výši až 8,5 mld. eur ročně. Největší ztráty počítají výrobci oděvů a módních doplňků. Výrobci léčiv je vyčíslují na půldruhé miliardy eur ročně. Přitom škody, které mohou padělky napáchat na lidském zdraví, jsou finančně nevyčíslitelné.

Častou obětí padělatelů je třeba německá firma Dornbracht dodávající zařízení pro koupelny (vodovodní baterie, smaltovaná umyvadla, koupelnový nábytek). „Nebýt pirátských kopií, mohli bychom určitě zaměstnat o sto lidí více,“ tvrdí v listu Handelsblatt šéfové Andreas a Matthias Dornbrachtovi. Jejich továrna v Iserlohnu (spolková země Severní Porýní-Vestfálsko) zaměstnává kolem jednoho tisíce lidí.

Oblíbeným „artiklem“ pirátů jsou také pneumatiky. Výrobci v EU kvůli nim přicházejí v průměru o 7,5 % svých tržeb. Největší škody počítají firmy ve Španělsku, kde odpovídají podle EUIPO skoro 18 % jejich tržeb (445 mil. eur). Druhé největší škody hlásí Francie (411 mil. eur a 7,6 % tržeb tohoto oboru). V Německu je to 261 mil. eur a 4,2 % tržeb.

Postihy jsou příliš mírné

Domáhat se ochrany práv, vypátrat padělatele a volat je k odpovědnosti je pracné a také nákladné, konstatuje EUIPO. Jenom 9 % malých a středně velkých firem v Evropské unii takto postupuje. Jednou z nich je německý výrobce pohybových hraček (odstrkovadel, odrážedel, koloběžek aj.) Puky. „Stojí nás to hodně peněz, času a nervů. Často nám to připadá jako boj s větrnými mlýny,“ uvádí nejmenovaný mluvčí firmy.

Piráti příliš neriskují

Smutným faktem zůstává, že padělatelé mohou na svém „byznysu“ docela rychle a bez větší námahy zbohatnout. Obchodovat s padělky je dokonce mnohem lukrativnější než obchod s drogami, tvrdí v jedné ze svých studiích Mezinárodní výzkumný ústav proti padělání léčiv (IRACM) Podle něj tisíc dolarů vložených do výroby heroinu přinese v průměru zisk kolem 20 tis. dolarů, ale stejné náklady na výrobu cigaretových padělků vynesou až 43 tis. dolarů. U padělaných léčiv je „vývar“ ještě několikanásobně vyšší.

Pirátům nahrává i to, že lidé jejich zboží docela ochotně kupují, protože je levné. Zhruba čtvrtina občanů Evropské unie podle průzkumů veřejného mínění soudí, že napodobování zboží a jeho prodej jsou přijatelné v případě, že je originální zboží příliš drahé.

A protože se na padělaném zboží skvěle vydělává, experti předpovídají, že pirátský byznys v budoucnu pokvete ještě víc, hlavně díky internetovému prodeji. Ztráty, které v EU způsobí legálním výrobcům, se mohou vyšplhat až na 85 mld. eur ročně.

 

Pokračování článku a mnoho dalšího naleznete v Retail News 7-8.2018…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.