Světový trh s vínem

Letošní rok je pohroma, konstatuje OIV.

Světová produkce vína bude letos s velkou pravděpodobností nejnižší za posledních zhruba 50 let. Mezinárodní organizace pro vinnou révu a víno (OIV) ji předběžně odhaduje na 243–250 mil. hl (bez šťávy a moštu), takže střední odhad je 246,6 mil. hl. To znamená, že výroba proti roku 2016 klesne asi o 8 %, tedy o 22 mil. hl.

Hlavním důvodem jsou nepříznivé povětrnostní podmínky v klíčových evropských zemích. „Letošní extrémní počasí způsobilo doslova pohromu,“ komentuje předběžná čísla Jean-Marie Aurand, generální ředitel OIV.

Zmíněná mezivládní organizace hodnotí letošní světovou produkci jako „historicky nízkou“. Její úroveň nemá obdoby od 50. let minulého století. Dva velice špatné roky se vyskytly také během 60. let, naposledy v letech 1991 a 1994.

Některé země hlásí nižší objem sklizně vinných hroznů, ale zato jejich vyšší kvalitu.

Nejhůř letos dopadla Evropská unie, kde sklizeň hroznů a následně výrobu citelně poznamenaly „výjimečné povětrnostní události“ – mrazy počínaje a letními vedry konče. Celková produkce letos proti roku 2016 klesne o 15 % na 140,7 mil. hl (střed odhadovaného intervalu). V absolutním objemu to představuje pokles o 24 mil. hl.

Produkce v Itálii se letos sníží o 23 % na 39,3 mil. hl, ve Francii o 19 % na 36,7 mil. hl a ve Španělsku o 15 % na 33,5 mil. hl. Pokles zaznamenala většina zemí Evropské unie. Meziroční růst produkce mohou letos očekávat jenom čtyři členové EU – Portugalsko, Rumunsko (po nevalných dvou předchozích letech), Maďarsko a Rakousko.

Vinice v mnoha důležitých produkčních oblastech ve Francii poničily jarní mrazy, poté krupobití a letní vedra. Celková sklizeň hroznů a produkce vína bude letos nejhorší od konce druhé světové války. A to ještě některé regiony ta největší pohroma minula, což se týká např. údolí řeky Loiry a části Burgundska, kde je vysoká kvalita hroznů. Četné vinice v Itálii zasáhla letní vedra označovaná jako „Lucifer“, kdy se rtuť teploměru vyšplhala ke 40 °C ve stínu. Některé oblasti, jako jsou Apulie na jihovýchodě Apeninského poloostrova, Sicílie nebo Toskánsko postihl až 40% pokles produkce, Lombardie hlásí čtvrtinový pokles.

Německo a Rakousko: ročník bude kvalitní

Hrozny na německých vinicích letos vzhledem k letním vedrům dozrály zhruba o dva týdny dříve, než je obvyklé. Letošní ročník proslulých ryzlinků by měl být velice kvalitní, ranní mrazy se však projevily na objemu výroby. Německý vinařský ústav (Deutsche Weininstitut) hodnotí letošní produkci slovy „klein aber fein“.

 

Pokračování článku a mnoho dalšího naleznete v prosincovém Retail News…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.