Rekordní účast na Interpacku

Obalovým světem hýbou témata udržitelnosti, inspekce kvality i Průmyslu 4.0.

Jeden z největších obalových veletrhů na světě, Interpack, konaný každé tři roky v německém Düsseldorfu, se konal v první polovině května. Pořadatelé letošní 21. ročník hodnotí jako nejúspěšnější v historii.

Na letošním veletrhu Interpack se prezentoval rekordní počet 2 865 vystavovatelů. Dalším rekordem je podíl zahraničních návštěvníků, kterých z neněmeckých zemí přicestovalo z celkového počtu (170 500) 74 %. Celkově se veletrhu zúčastnili odborníci ze 168 zemí světa. Obsazenost výstavních prostorů organizátoři hlásili již půl roku dopředu.

Platforma veletrhu nabízela inovativní řešení a koncepty napříč branží obalového průmyslu a reagovala na změny současné spotřebitelské poptávky, na měnící se trendy, výzvy i nové podoby trhu. Veletrh mapoval komplexní proces zpracování obalových materiálů a výroby obalů, od uskladnění výrobků, přes manipulaci, zajištění trvanlivosti a ochrany, až po distribuci, kontrolu kvality výroby, prevenci plagiátů a ochranu spotřebitele.

Samostatně letos vystavovalo i 17 českých a tři slovenské firmy, a řada dalších, které jsou součástí nadnárodních skupin. K nejvýraznějším expozicím našich firem patřily stánky dvou výrobců strojů na široké portfolio sáčků, společností Viking Mašek a Velteko.

Hlavní trendy na výstavišti

Mezi nejnovější trendy, které hýbou současným obalovým světem, patří především témata udržitelnosti, inspekce kvality, automatizace v době Průmyslu 4.0 a digitalizace procesů a technologií.

V předvečer veletrhu byly předávány nejlepším obalům (mezi nimi nechyběly ani české) ceny WorldStar for Packaging. Speciální show na téma Průmysl 4.0 i chytrá (smart) řešení 21. století připravila German Engineering Federation VDMA (Verband Deutscher Maschinen- und Anlagenbau e.V.).

Již po třetí Interpack hostil Save Food Congress, který se letos zaměřil na možnosti omezení plýtvání potravinami, technologie prodlužující trvanlivost i lepší využití produktů či používání environmentálních obalů. Na kongresu nechyběli ani spíkři z mezinárodního politického spektra. Mezi ně patřil např. Vytenis Andriukaitis, EU komisař pro Zdraví a bezpečnost potravin (Health and Food Safety) či Gargi Kaul, sekretář a finanční poradce indického ministerstva potravinářského průmyslu (Ministry for Food Processing Industries).

V expozici innovationparc byla prezentace na téma Save Food, kde byli představeni finalisté a vítězné obaly v této kategorii, které byly oceněny v rámci WorldStar Awards (pořádá World Packaging Organisation – WPO).

Novinkou byla hala 18, ve které se prezentovaly komponenty používané jak v konstrukci strojů, tak jako části výrobních technologií. Nechyběla ani řada seminářů a konferencí určených pro odbornou veřejnost či tisk.

Výkonné, bezpečné, hygienické – linky nejenom pro potravináře

Velký zájem budili již tradičně výrobci technologií. Nechyběli zde velcí hráči typu IMA, Bosch, Multivac, KHS, Schübert, Harro Höflinger a další.

Ve více než 15 zemích po celém světě vyvíjí a vyrábí kompletní řešení pro farmaceutický, potravinářský a cukrárenský průmysl společnost Bosch Packaging Technology. Řadu inovativních řešení prezentovala i na Interpacku. Zde společnost debutovala i celou řadou systémů balení na velmi křehké produkty (sladké sušenky, slané krekry apod.). Flexibilní obalová řešení pro šetrné zacházení s jemnými produkty prezentovala speciální vibrační dopravníky s automatickými vykladači a nakladači s velkou citlivostí (např. Smart Pile Loader – SPL) i integrované kartonovací systémy sekundárního balení. Mezi posledně jmenovaná zařízení patří i nový Topload, který umožňuje balení do krabic (Kliklok ITC). Jedná se o systém kombinující výhody tří funkcí v jedné (rychlonastavitelnost skládání kartonu, plynulost nakládky a automatické uzavírání). Vzhledem k vysoké flexibilitě řešení je možné Kliklok ITC provozovat pro různé konstrukce obalů.

Portfolio dalších technologií zahrnovalo vážící a třídící systémy přes horizontální a vertikální formy, plnící a uzavírací stroje až po Delta roboty a stroje pro vrchní plnění.

Společnost KHS, lídr v plnících linkách na nápoje, potraviny a non food produkty, např. nové možnosti pro přímý tisk PET láhví, a nechyběly ani vysoce výkonné linky. Výkony při plnění dosahovaly 81 000 PET láhví za hodinu, 120 000 nápojových plechovek/hod. či 2 000 kegů/hod.

 

Pokračování článku a mnoho dalšího naleznete v červnovém čísle Retail News…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.