Den mléka ve znamení oslavy konce krize

Mléčné léto má podpořit prodej mléčných výrobků z domácí produkce.

Letošní oslava jubilejního 60. Dne mléka v Břevnovském klášteře v Praze se nesla ve veselejším duchu než loni. Ceny mléka, které v uplynulých letech spadly na minima, se totiž letos opět vydaly směrem vzhůru. Také spotřeba mléka a mléčných výrobků mírně roste, s ní však i jejich dovoz. Mlékaři proto rozjeli kampaň Mléčné léto, která má podpořit prodej mléčných výrobků z domácí produkce.

Hlavní příčinou mléčné krize byla celoevropská nadprodukce mléka zesílená o další faktory, jako jsou embargo na vývoz do Ruska či konec takzvaných mléčných kvót před dvěma lety.

Zemědělci si dva roky stěžovali, že ceny mléka jsou pod hranicí rentability. Nyní se začínají vracet na hodnoty, které z chovu dojnic nedělají ztrátový podnik. Poté, co po značnou část minulého roku dostávali chovatelé od mlékáren méně než sedm korun za litr, přesáhla nyní cena osm korun. Dohání některé mléčné výrobky, které zdražily už v předstihu, ačkoliv pro to nebyl reálný důvod. „Pokud by cena nad osmi korunami vydržela po celý rok 2017, tak by to byl rok úspěšný,“ říká Oldřich Žďárský, předseda představenstva odbytového družstva Morava.

Zmírnit ztráty související s produkcí mléka pomohly dotace Ministerstva zemědělství, které podnákladovou výrobu částečně kompenzovaly. „Chyběly nám v průměru dvě koruny na litr mléka, pomoc Ministerstva zemědělství pokryla 50 až 65 haléřů, tedy zhruba třetinu,“ konstatoval šéf Krajské agrární komory Plzeňského kraje Jaroslav Šíma. Stát vyplácel i mimořádné dotace za snížení produkce mléka. Nárok na podporu od zemědělského intervenčního fondu mělo víc než dvě stě farmářů, konkrétně dvě stě třicet pět. Opatření mělo stabilizovat trh, na kterém je nadbytek mléka.

„Krize ještě není zažehnána, nicméně zemědělcům pomohly podpory včetně dvou záchranných balíčků a cena za mléko i vepřové maso zaznamenala mírné oživení,“ uvedla mluvčí Agrární komory Dana Večeřová.

Pomůže Mléčné léto růstu spotřeby?

Pomoc Ministerstva zemědělství ocenil na Dni mléka také Jiří Pondělíček z Potravinářské komory ČR a šéf Českomoravského svazu mlékárenského Jiří Kopáček. Ten ve své prezentaci pozitivně hodnotil, že spotřeba mléčných výrobků v loňském roce vzrostla meziročně o 2,1 %, konstatoval však, že současná spotřeba 247,5 kg mléčného ekvivalentu na osobu za rok je stále nižší než průměr spotřeby v zemích Evropské unie (263 kg/osobu/rok).

Vyšší spotřebě tuzemských mléčných produktů podle něj brání například šíření mýtů, nepravd a dezinformací o mléce, o němž někteří výživoví poradci tvrdí, že není zdravé, jakož i některá nesprávná zdravotní doporučení, zvyšující se konkurence alternativních výrobků i nedostatek vzdělávání populace o zdravé výživě, ale i stále rostoucí podíl dovozu. Ten činí již 45,6 % z celkové spotřeby a stále roste. Nejvyšší podíl dovozu zaznamenává Český statistický úřad u sýrů (51 %) a másla (52,8 %).

Ve snaze podpořit spotřebu mléka mléčných výrobků spouští Českomoravský mlékárenský svaz spolu s Ministerstvem zemědělství vzdělávací a propagační projekt Mléčné léto. Projekt zastřešuje speciální informační internetový portál, který se stane hlavním a dlouhodobým komunikačním nástrojem Českomoravského mlékárenského svazu s veřejností. Hlavními tématy marketingové kampaně, která potrvá do října, bude vyvracení mýtů o mléce, poskytování základních informací o mléku a produktech z něj i doporučení výživových expertů ohledně této komodity.

 

Pokračování článku a mnoho dalšího naleznete v červnovém čísle Retail News…

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.