Nenápadné téma – Pečivo a balení

Pečivo je z prvotního pohledu vnímáno jako produkt, který spotřebitel vnímá spíše jako nebalený. Samozřejmě, že se jedná jen o „optický“ klam. Rohlíky, chléb, sladké i slané pečivo odnášíme v plastových, papírových či kombinovaných sáčcích. Sáčky však nejsou zdaleka jediným obalem, který u pečiva používáme.

Pečivo je dnes širokým pojmem, tedy i se širokým záběrem na obalové materiály a typy obalů. Pekárenské produkty se neomezují pouze na pečivo s krátkodobou trvanlivostí, ale vzhledem k požadavkům, které jsou na nás moderní dobou kladeny, velmi často upřednostňujeme i pečivo s prodlouženou trvanlivostí, u kterého již s klasickým balením neuspějeme.

Aby byla odpovídajícím způsobem zajištěna větší trvanlivost a zároveň zaručena odpovídající kvalita, u tohoto typu pečiva se často používají nejenom speciální způsoby technologie balení (různé typy modifikované atmosféry), ale i obaly jsou většinou aktivní povahy (obalové materiály obsahují absorbéry, které upravují podmínky vnitřního prostředí, tedy mikroklimatu v obalu). Nejenom v době svátků, jako jsou Vánoce či Velikonoce vzrůstá poptávka i po sezonním, často ozdobném typu pečiva, které je baleno spíše než do flexibilních plastových či papírových sáčků, do různých typů skládačkových obalů. Balící papíry, sáčky, kornouty či krabičky – tak může být vnímáno balení pečiva očima spotřebitele.

Výrobce či distributor však musí vnímat balení jako komplexní proces, tedy nejenom jako spotřebitelské primární obaly, ale i v podobě obalů přepravních, tedy sekundárních. Zatímco trvanlivé pečivo se v primárních obalech vloží obvykle do lepenkových krabic (nejčastěji klopových) a následně se tyto krabice optimalizují na paletové ploše a společně pak vytváří manipulační jednotku, u pečiva s krátkodobou trvanlivostí je tomu poněkud jinak. Pečivo, distribuováno rovnou z pekáren, je přemisťováno k prodejci obvykle v pekárenských přepravkách. I těch je samozřejmě značné množství, ať již z hlediska rozměrů, konstrukce či materiálu. Na všechny jsou však kladeny velmi přísné podmínky z hlediska bezpečnosti a hygieny.

Pekárenská přepravka není cukrárenská

Pekárenské a cukrárenské produkty mají k sobě blízko, jak z hlediska balení, tak i manipulace či následné distribuce. Přesto se při přepravě obou typů produktů často používají přepravky rozdílné, ať se již jedná o přepravky stohovatelné, skladné, rozkládací či pevné.

Mezi přední dodavatele přepravních, manipulačních a skladových obalů patří společnost TBA Plastové obaly. Přepravky z HDPE nabízí v různých velikostech, barvách, s potiskem i bez potisku. Zatímco hladké verze povrchu jsou vhodné pro lahůdky, cukrovinky, děrování u jiných typů přepravek umožňuje cirkulaci vzduchu, proto jsou ideální hlavně pro pečivo. K lídrům na poli plastových obalů patří již přes 70 let na našem trhu společnost Alfa Plastik. Výroba je zde realizována vstřikolisováním do forem. Přepravky mohou být potištěny sítotiskem či opatřeny etiketou. Již před lety společnost realizovala v rámci vlastního vývoje přepravku opatřenou RFID čidlem. Ta byla určena pro společnost Penam a byla oceněna Obalem roku.

Potravinářské přepravky nechybí v nabídce ani dalšího významného producenta, společnosti PPO Group CZ, která dodává přepravky zajišťující uchování a ochranu kvality výrobků, během skladování a přepravy, které jsou zároveň velmi snadno umyvatelné a zcela hygienické. Všechny dodávané obaly tohoto typu mají garanci jednotné hmotnosti s minimálním váhovým rozdílem +/-1 %.

Společnost Obaly.CZ (dříve S & CH Trade CZ s.r.o.) nabízí na svém obchodním portále celou řadu obalů pro širokou oblast průmyslu, včetně potravinářských aplikací. Cukrářské přepravky jsou obvykle nižší, aby se do sloupce vešlo mnoho pater. Jsou čistě bílé a hodí se do cukráren a podniků, stejně tak na svatby, oslavy apod. Nemají žádné otvory, proto se snadno umývají. Lze si i zvolit mezi přepravkami s držadlem skrz (pro snadnější manipulaci) a těmi, co nemají držadlo (po přiklopení víkem nebo jinou přepravkou nemá k lahůdkám vzduch přístup). I přepravky na pečivo firma nabízí v různých velikostech. Jsou lehké a prodyšné. Často praktické pro uchování i jiných potravin než jen pečiva.

Zaměřeno na praktické flexibilní obaly

K nejstarším typům patří sáčky z papíru. Z hlediska konstrukce se papírové sáčky rozlišují podle dna a konstrukčního řešení trupu. Konstrukční řešení je závislé na druhu a hmotnosti baleného produktu v závislosti na výběru materiálu. Sáčky mohou být jednovrstvé (nejčastější varianta), dvouvrstvé a třívrstvé. K nejběžnějším variantám patří sáčky ploché (s plochým dnem), sáčky ploché s postranním záhybem (s plochým dnem), sáčky ploché s křížovým dnem (zvané křížové) i sáčky s postranním záhybem a obdélníkovým dnem (zvané špalíčkové).

K nejznámějším výrobcům papírových sáčků, které jsou obvykle tištěny flexotiskem, patří Pergamenka Praha. K dalším producentům patří i společnost Litobal. Klient si od tohoto výrobce může vybrat ze široké škály užití (sáčky kupecké, svačinové, bagetové, na hamburger i hot dog) i konstrukcí (ploché, s postranním záhybem, s okénkem, otevřené na kebab atd.). Velikosti sáčků mohou být na přání zákazníka standardizované i nestandardizované. Firma Delnan se rovněž zabývá výrobou papírových sáčků, balícího papíru s potiskem a sáčků na bagety, kebab, nebo hot-dog. U některých typů sáčků je potřebné používat papír s nepromastitelným povrchem. Speciální typy nepromastitelných papírů vyrábí i KRPA Paper. Kromě jiného sortimentu, společnost vyrábí i speciální balicí papíry určené pro přímé balení potravin s odolností proti průniku tuků a se zvýšenou pevností za mokra. K tradičním dodavatelům pečících papírů patří Branopac CZ. Pečící papír je nabízen k dodání v arších nebo rolích, pro jednostranné nebo oboustranné použití, a kromě toho jako profesionální papír pro louhované pečivo.

Dnešní spotřebitel se v obchodech hojně setkává se sáčky plastovými, do kterých si nebalené pečivo sám vkládá. Tyto sáčky jsou nejčastěji z HDPE (vysokohustotní polyetylen). K největším výrobcům plastových folií a obalů především z PE patří v ČR společnost Granitol. Pro výrobu svařovaných výrobků a přířezů z HDPE fólie, jejichž tepelná odolnost je -50º C až +110º C, jsou jako polotovar používány fólie, pro které byl registrován chráněný obchodní název Mikroten.

 

Pokračování článku a mnoho dalšího naleznete v červnovém čísle Retail News…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.