Obaly pro styk s potravinami

K oblíbeným patří obaly, které mohou plnit ještě sekundárně funkci stolního nádobí.

Výrobky pro styk s potravinou se řídí řadou přísných legislativních ustanovení, vyhlášek a norem. Mezi tyto produkty, vedle kuchyňských nástrojů, nádob a nádobí nebo povrchů výrobního a transportního zařízení, patří i obaly.

Do kategorie výrobků určených pro styk s potravinami patří všechny materiály a předměty, které záměrně přicházejí do styku s potravinami, potravinovými surovinami a pokrmy během celého výrobního procesu (označení FCM – food contact materials), včetně jejich odměřování, balení, skladování, přepravy a podávání a dále materiály určené pro výrobu těchto výrobků (např. plastové granuláty).

Požadavky na výrobky určené pro styk s potravinami a pokrmy stanovuje především Nař. 1935/2004/ES a Vyhl. 38/2001 Sb. – MZ. Výrobky typu FCM nesmějí podle těchto legislativních nařízení být zdrojem mikrobiálního znečištění, ani obsahovat patogenní mikroorganismy či narušovat žádoucí mikrobiální a enzymové pochody. Obecně nesmí způsobovat v potravině nežádoucí změny či uvolňovat do potravin své složky ohrožující zdraví a nesmí být ani dočasně použity pro nepotravinářské účely. Veškeré limity a hygienické požadavky stanovené vyhláškou a dalšími ustanoveními musí být ověřovány za podmínek a metodami uvedenými v příslušném předpisu, popř. v technických normách.

Bezpečnost je u obalu zaručena nejenom ve výběru obalového materiálu a odpovídající konstrukci, ale pochopitelně je vztažena i na všechny případné zušlechťovací procesy, včetně potisku. Podle § 6 Vyhlášky 38/2001 Sb. k Zákonu o veřejném zdraví lze k barvení, potiskování a dekoraci výrobků určených pro styk s potravinami použít jen barviv a pigmentů, které budou ve výrobcích pevně zakotveny a budou vyhovovat požadavkům čistoty uvedeným ve vyhlášce. Potisk nesmí pronikat nebo být otisknut na plochách, které přijdou do styku s potravinami. V souvislosti s potiskem se v současnosti vyvíjí a vyrábí stále častěji LM (low migration) barvy.

Současní výrobci se neustále snaží reagovat nejenom na potřeby spotřebitelského trhu, ale i přísnou legislativu a vyvíjí nové materiály, které ve spojení s designem obalu přináší vedle naprosté bezpečnosti, funkčnosti a hygieničnosti, často spotřebiteli i řadu dalších přídavných benefitů.

V hlavní roli lepenka a papír

Sáčky, krabice, přebaly, kelímky a další produkty vyrobené z papíru a lepenek patří k nejčastěji používaným materiálům ve výrobě obalů pro potraviny. Zatímco existuje řada papírů a hladkých skládačkových lepenek určených pro přímý styk s potravinou, u vlnité lepenky již tolik variant není.

K nejznámějším potravinářským vlnitým lepenkám patří řada THIMM foodWave (výrobce THIMM Group), pro jejíž výrobu jsou používány papíry ze 100% primárních vláken splňujících veškeré mikrobiologické požadavky. Lepenka je určena na balení pečiva, cukrovinek, pizzy i dalších potravin. Lze ji využít i na tzv. dopékací paletky na pečivo, protože po stanovenou dobu (cca 15 minut) vydrží i teploty 150 °C. V kombinaci se speciálním lakem je vhodná i jako primární obal na mastné či vlhké produkty.

Ke konstrukčně zajímavým řešením na ovoce patří na mezinárodních plénech oceněný logisticky optimalizovaný obalový set na přepravu jahod či dalšího sezonního ovoce, se kterým přišel na trh gigant v oblasti výroby lepenky a kartonáže, společnost Smurfit Kappa. Patentovaný systém je dostatečně únosný, ale zároveň zcela otevřený kvůli potřebnému rychlému a efektivnímu zchlazení produktů a ventilaci. Produktová řada se skládá z „lísky“, vaničky a přepravky. Přepravka je únosná a přesto velmi otevřená konstrukce, vyráběná ve standardních rozměrech 800×300, 800×400 a 600x400mm. Do přepravky lze vložit buď jednotlivé lísky/košíčky s madlem uprostřed, nebo při instalaci dodatečné středové vzpěry i malé vaničky.

 

Pokračování článku a mnoho dalšího naleznete v květnovém čísle Retail News…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.