Obaly ve spojení s logistikou

Zlatá cena pro revoluční typ fólie

V reprezentačních prostorách Břevnovského kláštera proběhl v listopadu 10. ročník mezinárodní konference SpeedChain 2015. Letos poprvé byly s touto prestižní oborovou událostí spojeny i akce z obalového průmyslu, jak v podobě vlastních prezentací, tak udílení cen Obal roku & Design Touch 2015.

Cílem této významné konference je poskytnout komplexní přehled o aktuálním dění na české, evropské a globální logistické scéně. Letošní akce měla rekordních více než 600 přihlášených účastníků. Pořadatelem konference SpeedChain byla tradičně skupina Reliant Group. Záštitu převzali ministr dopravy České republiky Ing. Dan Ťok a rektorka Vysoké školy ekonomické Prof. Ing. Hana Machková, CSc.

Dopolední sekce byla společná pro všechny zúčastněné a odehrávala se v reprezentačním Tereziánském sále. Po obědě se konference odehrávala souběžně ve čtyřech sekcích: A (E-commerce- fenomén moderní doby, Intralogistika a technologický rozvoj), B (Multimodální spojení – klíčová role pro přepravu zboží via námořní přístavy, Ekotrendy v dopravě a logistice) a C (Mobilita zboží jako základ logistických procesů, Rizikové faktory v rámci Supply Chain) svým zaměřením odpovídaly konferencím předchozích ročníků. Novinkou byla sekce D, která byla pořádána ve spojení s Obalovým institutem SYBA a byla zaměřena na Obaly a Obalové technologie. Sekci moderoval David Marouš, expert pro přepravní balení, Cordstarp.

V pozdním odpoledni byli přednášející vystřídáni Ceremoniálem předávání ocenění Obal roku a Design Touch. V rámci slavnostního večera byly „odtajněny“ i ceny nejvyšší – zlatá, stříbrná a bronzová cena předsedkyně poroty, kterou je již řadu let uznávaná odbornice v oboru logistiky, norem i obalů, Ing. Jana Lukešová.

BioCor – Bezpečná antikorozní ochrana

MetPro BioCor je nová generace VCI fólií, která kombinuje vynikající protikorozní ochranu s nejvyšším stupněm péče o pracovníky, produkty i konečné zákazníky. Fólie byla odborné veřejnosti představena na veletrhu Interpack 2014. Jedná se o jediný produkt na trhu, který umožňuje chránit kovové součásti přicházející přímo do styku s potravinami. Kromě toho v testech běžně používaných automobilovým průmyslem získává nejlepší možná hodnocení s ohledem na protikorozní vlastnosti. To vše a ještě mnohé další vlastnosti předurčily, že fólie byla nejen oceněná v letošním Obalu roku, ale získala i cenu nejvyšší – Zlatou cenu předsedkyně poroty.

A protože toto průlomové řešení vzbuzuje pochopitelný zájem odborné veřejnosti, není divu, že jedna z přednášek obalové sekce se soustředila právě na tuto novou technologii.

Na rozdíl od tradiční VCI technologie, fólie BioCor neobsahuje aminy a dusitany. Tím, že základem jsou přírodní látky, nevyznačuje se žádným zápachem a nehrozí případné alergické reakce. A zatímco klasické VCI nejsou vhodné pro styk s potravinou, BioCor řešení splňuje všechny požadované náležitosti a fólie je schválena pro přímý kontakt s potravinami. Oproti konvenční fólii s VCI má nový typ i pomalejší proces stárnutí.

Smart aplikace u přepravních obalů

Smurfit Kappa chytré aplikace v Supply Chain – byl název poučné, a přitom vkusně zábavně pojaté prezentace dvojice Jan Kaprhál, Head of Design Department, a Ondřej Holman, Key Account Manger, ze společnosti Smurfit Kappa. K zajímavým „vychytávám“ zvláště pro oblast přepravního balení patřila různá konstrukční řešení a možnosti u lepenkových oktabínů. Pokud nejsou oktabíny pečlivě zafixovány (jedná se především o páskování) na paletě, mohou se z ložné plochy nákladního automobilu svou hmotností sesunout, nebo dokonce spadnout. Tato negativa eliminuje použití jednoduchého konstrukčního prvku v podobě pásu lepenky nazvaného EasyLock.

Další problém, který se často vyskytuje v souvislosti s oktabíny, je jejich vyprazdňování, kdy zbytek obsahu na dně často zůstává. Toto se v praxi řeší pomocí různých empirických metod v závislosti na typu produktu (ohřev, náklon, navíječ, ev. manuální vyprazdňování), Smurfit však nabízí elegantnější řešení v podobě konstrukce šikmého dna. Tekutina se dostává ven za pomoci gravitace. A pokud ještě u dna zůstaneme – nabízí společnost vedle standardních oktabínů, které jsou třídílné, i koncept skládatelných oktabínů pouze ve dvoudílné podobě.

Dalšími zajímavými konstrukcemi byla i integrovaná vložka, kterou lze uplatnit u obalů typu kečup v sáčku – ostrý hrot.

Zajímavé a ergonomické i ekonomické řešení představuje lepenkový držák i na těžší produkty (např. 2 ks 5 l PET). Vedle užitné funkce, plní tyto držáky i funkce marketingové – vytváří nové místo na podporu prodeje a tím posilují značku prodávaného produktu.

I když se Smurfit Kappa zabývá především obaly z lepenek, nezapomíná ani na přepravu produktů v chladírenském sektoru. Zde nabízí konstrukce krabic z vlnité lepenky (termobox) s nakašírovaným Al, které udrží vnitřní teplotu produktu za standardních podmínek přepravy až po dobu 48 hodin.

 

 

 

Pokračování článku a mnoho dalšího naleznete v prosincovém čísle Retail News…

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.