Vítězem je Energetický jogurtový nápoj Big Shock černý rybíz

Spotřeba mléčných výrobků začala znovu růst

Loňský rok přinesl v tuzemsku po roce opětovný růst spotřeby mléčných výrobků, i když jen velmi mírný – o 1,1 %. Sektor se však podle předsedy Agrární a Potravinářské komory Miroslava Tomana vlivem mnoha faktorů řítí opět na okraj krize.

„Byl zrušen systém mléčných kvót, potýkáme se s následky ruského embarga, na evropském trhu číhají s rostoucí produkcí na příležitost dravci, jako je Německo, Dánsko či Holandsko, a k tomu cena mléka stále týden co týden klesá.

Tato situace již není na salónní úvahy „co by, kdyby“, ale vyžaduje rázné řešení,“ uvedl Toman na akci Oslava mléka, uspořádané Českomoravským svazem mlékárenským u příležitosti Světového dne mléka, který připadá na 1. června.

Na úrovni Evropské unie jde podle něj zejména o prosazení exportní dotace ohrožených komodit do třetích zemí, je nezbytné jednat o zvýšení evropské intervenční ceny a otevřít tuto problematiku na červnové Radě ministrů zemědělství. Na domácí půdě jde podle Tomana o prosazení nákupu mléčných komodit od Správy státních hmotných rezerv v úrovni zhruba 500 mil. Kč a co nejrychlejší schválení národních podpor pro chovatele.

31  Energ. jogurtový nápoj BIG SHOCK černý rybíz-2
Absolutním vítězem soutěže Mlékárenský výrobek roku 2015 se stal Energetický jogurtový nápoj Big Shock černý rybíz z Bohušovické mlékárny

Dovozy rychle rostou, spotřeba spíše stagnuje

Jiřího Kopáčka, předsedu Českomoravského svazu mlékárenského trápí především rostoucí dovozy mléčných výrobků, které vloni vzrostly o 13 %. Dovozové produkty se tak na domácí spotřebě podílejí už 43 % (před rokem to bylo necelých 41 %), přičemž rozumný podíl je podle něj zhruba třetina.

„Opatření ČNB na to nemělo žádný vliv; ruské embargo ještě situaci zhoršilo. Česká domácí výroba mléčných výrobků je ohrožována silnou konkurencí produktů ze zahraničí, obzvláště z Německa, Belgie a z Polska.

Dovážejí se zejména sýry, zakysané výrobky a máslo,“ uvedl Kopáček. Kvalita dovozového zboží podle něj není vždy optimální a často zaměstnává státní dozorové orgány.

Potěšitelné podle něj je, že v posledním roce začala oživovat domácí spotřeba másla, smetany a tvarohů. Už pět let klesá naopak spotřeba zakysaných mléčných výrobků a nepatrný pokles se projevil i u přírodních sýrů. Spotřeba mléka je víceméně stabilní.

 

Pokračování článku a mnoho dalšího naleznete v časopise Retail News…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.