Zásobování prodejen v oblastech zasažených povodněmi funguje díky maximálnímu nasazení řetězců, obchody dodávají vodu a potraviny potravinovým bankám i složkám IZS

I přes náročnou situaci způsobenou povodněmi pokračuje zásobování prodejen díky včasné aktivaci krizových plánů a úzké spolupráci obchodních řetězců s dodavateli. Rychle se daří otevírat dočasně uzavřené prodejny a obchodní řetězce už od víkendu dodávají vodu i trvanlivé potraviny do skladů potravinových bank i složkám IZS.

Díky včasnému varování obchodní řetězce již minulý týden aktivovaly krizové plány, připravily prodejny i zaměstnance na krizové situace a posílily své logistické kapacity, aby dokázaly v maximální možné míře zajistit plynulé zásobování. Velmi dobře funguje i koordinace s dodavateli, díky čemuž je zásobování plynulé a dodavatelé mají zároveň aktuální informace o uzavírkách či nedostupnosti prodejen, aby mohli své zboží přesměrovat na jiná místa.

Už od víkendu koordinujeme pomoc našich členských řetězců s Českou federací potravinových bank, abychom dokázali doručit vše, co je potřeba, na správná místa. Největší poptávka je po balené vodě a základních trvanlivých potravinách, které se z centrálního skladu potravinových bank v Praze distribuují na základě poptávky jednotlivých krajských potravinových bank v úzké spolupráci s Integrovaným záchranným systémem. Jednotlivé obchody v postižených místech také napřímo zásobují složky IZS všude tam, kde zasahují‘‘, komentuje situaci prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza. „Vážíme si toho, že se tentokrát do potravinové pomoci více zapojili i velcí dodavatelé potravin a jsem si jistý, že obchody a výrobci společně dokáží pokrýt všechny potřeby lidí, kteří musí řešit povodněmi způsobené škody. Jsme svědky mimořádného úsilí a koordinace mezi obchodními řetězci, dodavateli a krizovými týmy. Díky rychlosti a efektivní spolupráci dokážeme udržet nepřetržité zásobování v postižených oblastech. Nasazení všech zaměstnanců obchodů je mimořádné a významně přispívá k úspěšnému zvládání této krizové situace,‘‘ dodává Tomáš Prouza.

„Do pomoci postiženým regionům se od první chvíle zapojily obchodní řetězce Albert, Billa, Kaufland, Lidl, Makro, Penny a Tesco. Všem velmi děkuji za ochotu pomáhat,“ dodává Tomáš Prouza.

„Děkujeme za rychlou podporu ze strany obchodníků a výrobců a za projevenou solidaritu a pomoc ze všech stran, bude jí ještě zapotřebí. Uděláme maximum, aby se pomoc dostala co nejdříve tam, kde je nyní nejpotřebnější.“, z povodňového štábu potravinových bank informuje Aleš Slavíček, ředitel České federace potravinových bank.

V postižených oblastech je v současné době uzavřeno několik desítek prodejen a všechny řetězce o aktuálních uzavírkách informují na svých webech. Některé z nich budou znovu otevřeny ihned po opadnutí vody, zatímco u prodejen s rozsáhlejšími škodami může uzavření trvat několik týdnů, jelikož bude nezbytná kompletní rekonstrukce a výměna veškerého vybavení. Potraviny z těchto zaplavených prodejen jsou likvidovány v souladu s přísnými hygienickými předpisy, aby byla zajištěna maximální bezpečnost pro zákazníky. „Cílem všech je co nejrychleji plně obnovit zásobování v postižených místech, aby se lidé mohli věnovat nápravě způsobených škod a nemuseli pro potraviny a další zboží cestovat mimo své bydliště,“ vysvětluje Tomáš Prouza.

Zásobování otevřených prodejen v oblastech zasažených povodněmi probíhá hladce díky intenzivnímu úsilí všech zúčastněných stran. Potravin v postižených oblastech je dostatek a logistika i přes lokální uzavírky funguje, takže otevřené prodejny mají k dispozici dostatek zásob pro zákazníky i pro pomoc a podporu zasahujících složek IZS,“ uzavírá Tomáš Prouza.

 

Zdroj: Svaz obchodu a cestovního ruchu České republiky

Praha, 17. září 2024