Zákazníci vyberou obchodníka roku

V rámci ocenění Mastercard Obchodník roku 2021 budou po devatenácté vyhlášeni nejlepší obchodníci působící na českém trhu. Současně se zahájením tohoto ročníku bylo spuštěno hlasování veřejnosti, a zákazníci tak mohou vybrat svého nejoblíbenějšího obchodníka. Hlasovat v kategorii Cena veřejnosti je možné od 18. října 2021 do 9. ledna 2022 prostřednictvím internetových stránek www.obchodnik-roku.cz. Hlasující se mohou zároveň zúčastnit soutěže o 10 Apple iPadů a 100 předplacených karet Mastercard v hodnotě 1 000 Kč.

„Ocenění Mastercard Obchodník roku sleduje preference zákazníků a jejich spokojenost s obchodníky již devatenáct let. Je to na českém trhu – ale i ve středoevropském kontextu – unikát. Toto ocenění bylo u okamžiku, když nastal boom hypermarketů a obchodních center, bylo u toho, když obchodníci rozvíjeli nové platební metody – od magnetických proužků až po bezkontaktní platby kartou a následně platby mobilem a hodinkami a bylo u opatrných startů e-shopů a jejich následné expanze do všech komodit. Nicméně takovou zkouškou, jakou maloobchod prošel v době pandemie, jsme, troufnu si říct, nezažili. Maloobchod v reakci na protiepidemická opatření akceleroval inovace a podstatné je, že v řadě případů jsou to inovace trvalé, které zákaznický zážitek posunují o další stupně. Bude proto zajímavé sledovat, jak tyto změny a inovace v letošním ročníku zamíchají pořadím,“ říká Michal Čarný, generální ředitel Mastercard pro Českou republiku a Slovensko.

Mastercard Obchodník roku 2021 – Cena veřejnosti

„Spokojenost s nákupem u daného obchodníka a to, zda jde z pohledu zákazníků o ‚love brand, se nejvíce promítá do kategorie Cena veřejnosti. Je proto mezi obchodníky považována za jednu z nejprestižnějších kategorií. V loňském ročníku hlasovalo přes 114 tisíc lidí, což řadí ocenění Mastercard Obchodník roku mezi nejpopulárnější české ceny vůbec,“ doplnil Michal Čarný. Veřejnost může pro své nejoblíbenější obchodníky hlasovat v období od 18. října 2021 do 9. ledna 2022 prostřednictvím internetových stránek www.obchodnik-roku.cz. Hlasující se mohou zároveň zúčastnit soutěže o 10 Apple iPadů a 100 předplacených karet Mastercard v hodnotě 1 000 Kč.

Absolutní vítěz a sortimentní kategorie

Absolutní vítěz a vítězové sortimentních kategorií budou určeni na základě výsledků expertního průzkumu realizovaného nezávislou výzkumnou agenturou.

Mezi tyto kategorie patří:

  1. Mastercard Obchodník roku s potravinami
  2. Mastercard Obchodník roku s drogerií a parfumerií
  3. Mastercard Obchodník roku s oděvy
  4. Mastercard Obchodník roku s obuví
  5. Mastercard Obchodník roku se sportovními oděvy a potřebami
  6. Mastercard Obchodník roku s elektrem a elektronikou
  7. Mastercard Obchodník roku pro dům, zahradu a chovatele
  8. Mastercard Obchodník roku s nábytkem a bytovými doplňky
  9. Mastercard Čerpací stanice s prodejnou
  10. Mastercard Obchodník roku s knihami
  11. Mastercard Obchodník roku s hračkami
  12. Mastercard Lékárna roku
  13. Mastercard E-shop roku

Zvláštní kategorie – Mastercard Inovace roku

Princip výběru vítěze kategorie Mastercard Inovace roku je tříkolový a je kombinací expertního názoru a volby profesionály z oblasti obchodu. V prvním kole proběhne individuální nominace kandidátů ze strany členů expertního týmu a na základě hlasování budou vybrány tři nominace s největším počtem hlasů. Kandidáti na 1. až 3. místě budou vyzváni ke krátké prezentaci svého řešení na konferenci Retail Summit a o vítězi rozhodnou hlasováním účastníci konference.

 

Zdroj: Ogilvy

Praha, 19. října 2021