Vinařský fond uvádí na trh novou značku perlivých vín „bublinky“

Vinařský fond uvádí na trh novou národní značku perlivých vín „bublinky“, která má za cíl sjednotit a podpořit české a moravské vinaře v segmentu perlivých vín. Tento ambiciózní projekt je inspirován úspěchem Svatomartinského vína. Značka „bublinky“ je výsledkem téměř dvouletého úsilí a spolupráce mnoha odborníků z oboru vinařství.

Jejím cílem je nabídnout mladým konzumentům lehká, svěží a ovocitá perlivá vína, která jsou plněna typickými českými a moravskými hrozny. Držitelem ochranné známky „bublinky“ je Vinařský fond, který ji licenční smlouvou poskytuje Národnímu vinařskému centru k udělování podlicencí.

„Bublinky jsou zatím největší projekt, jehož dotažení jsem měl ve Vinařském fondu na starost. Výsledek podle mě stojí za to. Spouštíme národní značku perlivých vín, svěžích, ovocitých, lehkých a mladých. Právě mladou generaci bychom tímto produktem i kampaní chtěli oslovit,“ říká ředitel Vinařského fondu Zbyněk Vičar a dodává: „Segment perlivých vín se za poslední roky zněkolikanásobil. I proto chceme dát našim vinařům možnost využít na trhu společnou značku, aniž by ztratili osobitost svého vinařství.“

Vína pod značkou „bublinky“ budou vyráběna výhradně z českých a moravských hroznů. Doporučovaná metoda sycení kvasným plynem je čistě přírodní a ekologicky šetrná, což zaručuje jemné perlení a bohaté aroma. Další možností je metoda sekundárního kvašení v tanku, známá jako charmat​.

Vinaři, kteří budou chtít využít značku „bublinky“, musí splnit několik podmínek. Po podání přihlášky a standardního analytického rozboru zasílají tři originální vzorky vína do Národního vinařského centra pro archivaci a případnou kontrolu. Vzorky jsou archivovány po dobu dvou let a kontrola probíhá namátkově nebo na základě podnětu​.

„Sjednotit tuzemská vína se nám daří už s hlavní značkou Vína z Moravy, vína z Čech, kterou poznáte podle vlaječky na uzávěru, stejně tak se Svatomartinským. Doufám, že ‚bublinky‘ do téhle úspěšné společnosti rychle zapadnou,“ dodává Vičar.

Charakter bublinek:

  • Základní podmínkou bude původ všech hroznů z ČR.
  • Minimálně 60 % musí být tvořené hlavní odrůdou Veltlínské zelené. Zbytek může být doplněn odrůdy Müller Thurgau, Ryzlink vlašský, Chardonnay, Rulandské bílé, Rulandské šedé, Ryzlink rýnský, Sylvánské zelené, Neuburské a „ne-aromatické“ PIWI odrůdy. Podíl těchto PIWI odrůd však nesmí přesáhnout 10 %.
  • V případě rosé jsou povoleny odrůdy Zweigeltrebe, Svatovavřinecké a Frankovka, které musí tvořit minimálně 85 % pro jedno-odrůdová vína nebo pro výrobu cuvée. Jejich poměr si určí vinař. Doplňková odrůda Rulandské modré.
  • Finální produkt musí být mladý, ovocitý, jemný, lehký, svěží. Perlení musí být jemné a bohaté, tvořené jemnými perličkami s primární ovocnými tóny. Finální produkt může být suchý a polosuchý se zbytkovým cukrem do 12 g na litr vína (max. do 18 g/l, jestliže celková kyselost je nejvýše o 10 g nižší než obsah zbytkového cukru).
  • Maximální skutečný obsah alkoholu je 12 % obj.

 

Zdroj: Vinařský fond

Praha, 12. srpna 2024