Na moravských vinicích zbývají ke sklizení poslední hrozny vinné révy a vinaři již mohou s jistotou říci, že letošní rok bude jedním z nejkvalitnějších za poslední desítky let. Přispělo k tomu především teplé a slunné počasí, které včas přerušily zářijové srážky.
„Oproti minulému roku letos sklízíme až o 40 % více hroznů, které jsou navíc v perfektním stavu. Všechny hodnoty, jako například cukernatost hroznů, jsou nadprůměrné. Troufám si říci, že se letos můžeme těšit na ročník století,“ hodnotí úrodu David Šťastný, ředitel vinařství CHÂTEAU VALTICE – Vinné sklepy Valtice.
Letošní rok byl pro révu příznivý již od samého začátku. Díky dešťům na podzim minulého roku byl již na jaře v půdě dobrý vláhový systém a rovnoměrné rašení, další růst letorostů byl i díky tomu nadprůměrný. „Kvetení révy proběhlo rovněž v dobrém, tedy brzkém termínu a hlavně bylo v teplém a suchém období. Další vývoj révy v letních měsících probíhal ve velmi horkém a suchém období. Tím jsme se vyhnuli nepříznivému tlaku případných houbových chorob,“ říká k vývoji révy Josef Svoboda, ředitel vinařství Habánské sklepy.
Pavel Vajčner, předseda představenstva vinařství Znovín Znojmo, ho doplňuje: „Deště v polovině srpna přišly v pravou chvíli. Doladily vývoj prakticky všech odrůd, zejména však těch, které dozrávají později. Vytvořil se mimořádně vysoký cukr v hroznech, přiměřená je i velikost bobulí. Sklizené hrozny jsou jako z atlasu – odrůdově typické, zdravé a bez houbových chorob, které letos prakticky nebyly.“
Počasí přálo všem odrůdám, lidé se mohou těšit především na skvělá červená či vína s přívlastkem. Slunce a vyšší teploty totiž vydržely až do konce sklizně. „Již teď víme, že rok 2015 bude i ročníkem špičkových moravských červených vín. Bude to ročník, který nám pomůže dokázat světu a především domácím spotřebitelům, že světová červená vína se dělají i na Moravě. O tom svědčí úspěchy moravských červených vín na prestižních mezinárodních soutěžích,“ pochvaluje si David Šťastný z vinařství CHÂTEAU VALTICE – Vinné sklepy Valtice.
Dobré zprávy začínají zaznívat i ze sklepů, zdravá slupka bobulí a dobře vyzrálé hrozny jsou totiž přáním každého vinaře: „Aromatické a chuťové vjemy jsou pak výraznější a čistější. Odrůdy a jejich typické projevy jsou čitelnější. Z takto zdravých hroznů je výroba vína snadnější,“ dodává Josef Svoboda z Habánských sklepů.
Již mladá vína dokazují vysokou kvalitu
Přesvědčit se o nadprůměrném ročníku budou moci lidé již 11. listopadu, kdy se otevřou lahve svatomartinského vína. „Perfektní kvalita hroznů a jejich vysoká vyzrálost se musí zákonitě promítnout do charakteru vína. Letošní svatomartinská jsou již dobře vyvinutá, dá se říct, že jsou téměř dospělá, ale samozřejmě si zachovávají svěžest a ovocnost, svůj mladistvý styl,“ popisuje první mladá vína František Drahonský, ředitel vinařství Víno Mikulov.
Pavel Vajčner, předseda představenstva vinařství Znovín Znojmo, k jejich chuti doplňuje: „Hrozny na svatomartinská měly také vyšší cukernatost než v minulých letech, ta se tak přiblížila přívlastkovým vínům. Čekáme, že svatomartinská vína budou hebká, aromatická, svěží a s tóny vyzrálých hroznů.“
Zdroj: Vinařská unie České republiky
Praha, 5. listopadu 2015