V závodech Nestlé již trans-mastné kyseliny nevznikají

Na konci roku 2016 společnost Nestlé eliminovala vznik trans-mastných kyselin při výrobě. Jedná se o dobrovolný závazek nad rámec legislativních požadavků. Přes změny v recepturách se podařilo zachovat chuťové vlastnosti výrobků. Neustálé zlepšování nutričního složení je nikdy nekončící proces. Nestlé při něm využívá odborných studií i doporučení Světové zdravotnické organizace (WHO).

„Naším cílem je neustále zlepšovat kvalitu výrobků. Proto jsme se zavázali k eliminaci trans-mastných kyselin, které vznikaly při výrobě. Negativní vliv na zdraví potvrdila řada odborných studií,“ říká Vratislav Janda, ředitel pro korporátní záležitosti Nestlé. „Podařilo se nám zachovat chuť všech dotčených výrobků, a to považuji za velký úspěch,“ dodává.

Úpravami prošla celá řada potravin vyráběných v České republice i na Slovensku. Změny se dotkly receptur polévek, omáček a bujonů Maggi či tyčinky Margot, oblíbených Pralinek nebo pomazánky Nugeta.

Evropská i místní legislativa stanovuje pouze limit pro obsah trans-mastných kyselin (TFA) u kojenecké výživy, nikoli u všech potravin a nápojů. Nestlé, coby lídr v potravinářském průmyslu, aktivně prosazuje legislativní úpravy v této oblasti.

Nestlé sdílí odborné znalosti při odstraňování TFA z výrobků s ostatními českými výrobci také v rámci Potravinářské komory.

Co jsou to trans-mastné kyseliny a odkud pochází

Trans-mastné kyseliny (TFA) vznikají ve velkém množství při částečném ztužování rostlinných olejů. Ztužování tekutých olejů se v potravinářství používá pro získání určitých technologických vlastností tuků, jako je např. vyšší stabilita, delší skladovatelnost, nebo lepší roztíratelnost. Ztužené tuky se v potravinářství nejčastěji využívají do výrobků, jakými jsou sladké pečivo, cukrovinky, polevy, brambůrky, sušenky a zákusky.

Trans-mastné kyseliny mají nepříznivé zdravotní účinky pro lidské zdraví. Podle dosavadních studií příjem trans mastných kyselin nepříznivě ovlivňuje poměr špatného (LDL) a dobrého (HDL) cholesterolu. Zvýšené hladiny LDL cholesterolu v krvi se významně podílí na zvyšování rizika srdečně cévních onemocnění. Tato onemocnění jsou hlavní příčinou úmrtí v Evropě. V České republice je příčinou úmrtí u téměř 50 % populace.

 

Zdroj: Nestlé

Praha, 8.dubna 2017