V prvním čtvrtletí dominoval maloobchod s 63% podílem celkových investic do nemovitostí

Společnost CBRE zaznamenala výrazně rostoucí zájem ze strany investorů o kancelářský, maloobchodní a industriální sektor s nárůstem poptávky po dalších nemovitostech, jako jsou hotely a byty. V prvním čtvrtletí jednoznačně dominoval maloobchodní sektor s celkovým objemem investic 900 mil EUR. Následoval kancelářský trh, který dosáhl 20 % podílu celkových tržních investic.

“V prvním čtvrtletí dominoval maloobchodní sektor s podílem 63 % z celkových realitních investic. CBRE se stalo lídrem trhu v investičním realitním poradenství, a to především díky zastupování CBRE Global Investors při akvizici obchodního centra Letňany v Praze a zastupování CPI při akvizicích multifunkční budovy Zlatý Anděl a obchodních center Olympia Plzeň a Nisa Liberec, které byly součástí středoevropského portfolia s hodnotou 640 milionů EUR. Navíc se CBRE podílelo na prodeji dalšího významného regionálního obchodního centra.”

Celkový objem investic v 1. čtvrtletí 2017 činil 1,41 mld. EUR, které zahrnují 23 různých transakcí a o více než 980 mil. EUR překročil průměrnou hodnotu pro první čtvrtletí v posledních deseti letech. První čtvrtletí roku 2017 bylo po silném posledním kvartálu loňského roku druhým nejsilnějším čtvrtletím s největším objemem investic v historii. Období posledních 12 měsíců tak bylo zcela nejúspěšnější.  Investice do realit totiž dosáhly objemu cca 4,7 mld. EUR. Výsledky prvního čtvrtletí výrazně posílily tři transakce nad 200 mil. EUR. Jedná se o akvizici nákupního centra Letňany v Praze, nákupního centra Olympia v Brně a nákup převážně retailového portfolia společností CPI. Nejaktivnější byli lokální investoři s 37 % podílem na trhu, následovali je investoři z Německa, kteří v prvním čtvrtletí dosáhli 33 % podílu.

Navzdory současné nejisté politické situaci v Evropě i USA předpokládáme, že trh bude pokračovat dalších 18 měsíců v růstu, přičemž investoři budou nadále pozorně sledovat změny růstu úrokových sazeb na mezinárodní úrovni.

Praha, 10. květen 2017