V Jordánsku mají zájem o české mléčné výrobky a cukrovinky

Čeští producenti mléčných výrobků, cukrovinek a čokolády se vracejí z obchodní návštěvy Jordánska s konkrétními požadavky na vývoz svých výrobků. Jednoznačnou výhodou je přitom právě přímý kontakt s jordánskými producenty bez využítí zahraničních prostředníků.

„Fakt, že nemusíme k vývozu využívat německé nebo holandské prostředníky, vede k tomu, že koncová cena výrobků pro jordánského odběratele bude pro nás jako mlékárnu, ale tím pádem i pro naše prvovýrobce vyšší, protože nemusíme platit žádné provize,“ uvedl k výsledkům cesty obchodní ředitel Madety Jan Teplý. Podle jeho slov mají jordánští partneři zájem především o sušené mléko, ale poptávku po tvarohu a bílých sýrech zaznamenala mlékárna také ze strany velkých místních pekáren.

Polevy a čokoládu pro průmyslovou výrobu může do Jordánska vyvážet také společnost Carla. „Musíme se smířit s tím, že karty v Evropě jsou rozdané, takže nová odbytiště pro naše výrobky musíme hledat především ve třetích zemích,“ dodal zástupce generálního ředitele společnosti Jan Lukeš.

„V obdobných obchodních návštěvách ve třetích zemích chceme pokračovat i nadále,“ uvedl prezident PK ČR a AK ČR Miroslav Toman. „Obchodní jednání v Jordánsku jasně ukázala, že zájem o české potravinářské produkty je značný a tento potenciál musíme urychleně využít a upevnit své postavení na trhu zejména v arabském světě, protože v důsledku evropské nadvýroby je právě arabský trh velmi žádanou obchodní destinací,“ dodal prezident Toman.

V Jordánsku se ve spolupráci s českým velvyslanectvím v této zemi a velvyslancem Petrem Hladíkem podařilo Potravinářské komoře ČR zorganizovat v Ammánu setkání s viceprezidentem jordánské obchodní komory Ghassanem Kherfanem, prezidentem obchodní komory v Ammánu Issou Muradem a prezidentem průmyslové komory v Ammánu Ziadem Al-Homsim a se zástupci jednotlivých jordánských potravinářských společností.

 

Zdroj: Potravinářská komora ČR

Praha, 18. října 2016