Při příležitosti Světového dne mléka se opět konala soutěž o nejlepší mlékárenský výrobek pořádaná Českomoravským svazem mlékárenským. Jednalo se již o 17. ročník této soutěže. Vedle odborníků udělují svou cenu i novináři. Letos u médií vyhrál Staročeský jaroměřický tučný tvaroh vyráběný Jaroměřickou mlékárnou.
Pro server vitalia.cz uvedl Jiří Kopáček, předseda Českomoravského svazu mlékárenského: „Staročeský Jaroměřický tučný tvaroh vyhrál mezi novináři. Odborníci ho také hodnotili velmi dobře, na ocenění u nich nedosáhl jen těsně.“
Na dotaz, proč je Staročeský jaroměřický tučný tvaroh vynikající a jiné tvarohy jsou „nudné“, Kropáček odpověděl: „Je to dáno technologií. V prvé řadě je třeba říct, že tvaroh je takový ten lidový produkt pro každodenní spotřebu. Na druhou stranu je tu obchod, který výrobce tlačí do nízkých cen a nutnosti mít masivní výrobu. U tvarohu existují dvě hlavní technologie. Jedna je klasická, kterou známe od našich babiček, kdy se nechá srazit mléko a sraženina se vylisuje v plachetce. Některé mlékárny, třeba právě Jaroměřická, to takto dělají do dneška. Je to hrozně pracné, tím pádem i dražší, ale tvaroh má vysokou sušinu a jinou konzistenci a je velmi dobrý. Těchto klasických technologií tu moc není.“
Staročeský jaroměřický tučný tvaroh
V Jaroměřické mlékárně se tvaroh vyrábí už od roku 1937. Podobně jako tenkrát se tu i dnes připravuje tradičními postupy a výhradně z mléka od místních sedláků. Nyní přichází Jaroměřická mlékárna s mimořádně lahodnou novinkou – Staročeským jaroměřickým tučným tvarohem. „Tučný tvaroh je základem celé řady českých pochoutek jako jsou buchty, knedlíky nebo koláče. V Jaroměřicích ho vyrábíme stejným způsobem, jako to dělaly naše prababičky. Jen na rozdíl od nich používáme pasterizované mléko,“ řekl Miroslav Hrazdil zodpovědný za kvalitu výrobků v Jaroměřické mlékárně. Mléko se nejprve nechává vysrážet ve tvarohářských vanách, kde tvarohová sraženina šestnáct hodin zraje. Následně se odkapáváním přes tkaninové pytle oddělí přebytečná syrovátka od vzniklého chutného tvarohu. „Tajemství výjimečné chuti Staročeského tvarohu je skryté v použití speciálních mlékařských kultur. Ty dokáží déle udržet svěží chuť a vůni tohoto tvarohu,“ prozradil Hrazdil a dodal: „Příprava tvarohu ve vanách je sice pracnější, ale zaručuje vynikající výsledek, kterým je prvotřídní kvalita, lahodná chuť, správný podíl sušiny i tuku a výborné nutriční hodnoty.“
Tvaroh – bílé zlato
Tvaroh obecně patří mezi výjimečné potraviny. Je významným zdrojem bílkovin, nezbytných pro růst svalové hmoty, zároveň však má relativně nízkou energetickou hodnotu. Výborně zasytí, přitom je dobře stravitelný. Na rozdíl od jiných potravin neztrácí tepelným zpracováním téměř nic ze své nutriční hodnoty a je mimořádně univerzální – najde využití ve sladké i slané kuchyni. Staročeský jaroměřický tučný tvaroh je ideální pro přípravu náplně do koláčů a buchet, tvarohových knedlíků, pomazánek nebo vynikajících dezertů.
Staročeský Jaroměřický tučný tvaroh má nejvyšší obsah tuku z tvarohů vyráběných v Jaroměřicích. Právě vyšší obsah tuku (11 g / 100 g) mu dodává plnou, jemnou chuť a hebkou konzistenci. Z každého pokrmu dokáže udělat nezapomenutelnou delikatesu. Na první pohled zaujme moderním obalem, který dokáže zabránit odtoku blahodárné syrovátky, která se z tvarohu přirozeně uvolňuje.
Doporučená cena Staročeského Jaroměřického tučného tvarohu 250 g: 31,90 Kč
Praha, 9. června 2019