Tesco připravuje potravinové balíčky na pomoc rodinám v nouzi v rámci projektu Patron dětí

V důsledku pandemie koronaviru se řada rodin ocitla v nelehké životní situaci. Z výzkumů vyplývá, že až třetině domácností v ČR za pandemie klesly příjmy. Mezi nejvíce ohrožené skupiny se řadí senioři, matky samoživitelky a mladé rodiny. Pomoc místním komunitám a lidem v nouzi patří mezi základní pilíře činnosti společnosti Tesco. Protože pomáhat je v této době potřeba více než kdy jindy, navázalo Tesco spolupráci s Nadací Sirius a podpořilo projekt Patron dětí prostřednictvím přípravy a distribuce “Balíků základních potřeb“.

Projekt Patron dětí začal 28. března 2020 poskytovat mimořádnou pomoc rodinám s nezletilými dětmi, které se vinou krize koronaviru a s ní souvisejícího snížení příjmů či zvýšení nákladů na péči o děti dostaly do problémů. Jedním z výstupů této mimořádné pomoci jsou právě “Balíky základních potřeb“ zajištěné společností Tesco. Každý balík obsahuje trvanlivé potraviny, základní hygienické potřeby, drogerii i sladkosti pro nejmenší za celkem 3 000 Kč. Balík je určen především pro rodiny, které jsou v exekuci, insolvenci či pobírají dávky hmotné nouze. Ukázalo se, že Balíky jsou mezi rodinami velmi žádané, a proto se Tesco společně s Nadací Sirius rozhodlo v projektu dále pokračovat.

„Od spuštění projektu jsme přichystali balíčky pro více než 600 mladých rodin. Balíčky jsou baleny v našem distribučním centru a následně rozesílány prostřednictvím kurýrní společnosti. Jsem nesmírně hrdý na naše kolegy z Technology týmu, kteří z vlastní iniciativy dokázali během pouhých 4 týdnů nastavit všechny interní procesy tak, abychom co nejdříve zajistili realizaci projektu a pomohli těm, kteří to nyní opravdu potřebují,“ vysvětluje Patrik Dojčinovič, výkonný ředitel Tesco pro ČR.

„Příjem žádostí o mimořádnou pomoc rodinám zasažených koronakrizí jsme ukončili 17. 8. 2020, tedy po pěti měsících. Za tu dobu jsme vybrali od drobných i větších dárců více než 6,6 milionu korun,“ uvedla Edita Mrkousová, výkonná ředitelka projektu Patron dětí, který patří pod střechu Nadace Sirius, a dodala: „Poskytovali jsme tři různé typy darů – peníze, úhradu až dvou měsíců nájemného a ve spolupráci se společností Tesco také Balík základních potřeb. Právě ten patřil k nejčastěji žádaným a schvalovaným. Z 1059 rodin, kterým jsme během koronakrize pomohli, jich balík se základními potřebami obdrželo 604. Proto jsme ho po ukončení mimořádné pomoci převedli i do standardní nabídky pomoci a rodiny s nezletilými dětmi v nouzi o něj mohou žádat i v současnosti. Jsme rádi, že spolupráce se společností Tesco pokračuje dál.“

Veškeré informace o projektu najdete na webových stránkách projektu www.patrondeti.cz

 

Zdroj: Tesco Stores ČR a.s.

Praha, 23. září 2020