Tesco představuje inovaci, která významně sníží plýtvání potravinami u dodavatelů a zvýší přerozdělení lidem v nouzi

Tesco představilo inovaci pro dodavatele, která výrazně zjednoduší a urychlí darování potravinových přebytků lidem v nouzi a přispěje ke snižování potravinového odpadu. Nově budou do aplikace Foodiverse zapojeni i dodatelé, aby mohli darovat potravinové přebytky ze svých provozů charitativním organizacím. Oznámení bylo učiněno v rámci výroční konference Federace evropských potravinových bank v Praze. Zároveň Tesco vydává již 8. výroční zprávu o plýtvání potravinami.

Do šestiměsíční zkušební verze, kterou bude financovat Tesco, se zapojí až 10 dodavatelů. Přes aplikaci Foodivers se propojí s potravinovými bankami a charitativními organizacemi, které budou moci přímo z jejich provozů odebírat přebytečné potraviny. Ty je mohou velmi dobře využít pro distribucí těm, kteří to nejvíce potřebují. Pokud bude testování úspěšné, Tesco s firmou Foodcloud (provozovatel FoodCloud) zváží prodloužení a zapojení více dodavatelů Tesco.

Toto testování následuje po úspěšném zavedení aplikace Foodiverse do všech obchodů v České republice a na Slovensku v roce 2022. Od té doby hraje každý den zásadní roli v darování neprodaných potravin těm, kteří to nejvíce potřebují. Díky tomu navíc Tesco významně snížilo plýtvání potravinami ve vlastním provozu.

„Ve spolupráci s Českou federací potravinových bank jsme lidem v nouzi v ČR od roku 2016 darovali v přepočtu 22 miliónů jídel. Darování potravinových přebytků pomáhá rodinám, které čelí životně závažným rozhodnutím, zda zaplatí účet za topení, nové boty pro dětí nebo jídlo pro ně. Musí i mnohdy volit mezi náklady na bydlení a zdravím.  Máme proto velkou radost, že můžeme oznámit spolu s firmou FoodCloud velkou novinku, tou je spuštění zkušební verze pro dodavatele v České republice a na Slovensku pro zapojení do darování přebytečných potravin.  Doufáme, že to povede k ještě lepšímu a efektivnějšímu darování potravinových přebytků těm, kteří to nejvíce potřebují, “ vysvětluje Katarína Navrátilová, generální ředitelka Tesco pro Českou republiku.

Sheena Forde, Partnerships Director ve společnosti FoodCloud, dodává: „Spolupráce na podpoře přerozdělování co největšího množství přebytečných potravin v celém dodavatelském řetězci představuje obrovskou příležitost ke snížení plýtvání a možnost, jak pomoci zranitelnějším lidem a rodinám. Jsme proto velmi nadšeni z příležitosti vyzkoušet naši aplikaci Foodiverse u dodavatelů v České republice a na Slovensku.“

Tesco zároveň zveřejnilo již osmou výroční zprávu o plýtvání potravinami, která ukazuje, že od roku 2016/17 snížilo množství vyplýtvaných potravin o 80 %, což v procentním snížení potravinového odpadu na objem prodávaných potravin představuje 75 % pokles.  Více se dočtete na stránkách: https://corporate.itesco.cz/udrzitelnost/pece-o-planetu/plytvani-potravinami

 

Zdroj: Tesco Stores ČR a.s.

Praha, 21. června 2024