Stát se snaží rozhodovat o tom, kdy mají lidé chodit nakupovat

Senátní návrh zákona o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě, kterému by se měla tento týden ve třetím čtení věnovat poslanecká sněmovna, je zcela nepatřičným a neodůvodněným zásahem do liberálního podnikatelského prostředí.

DSC_4029Návrh dnes na společné tiskové konferenci kritizoval prezident HK ČR Vladimír Dlouhý a prezidentka Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Marta Nováková. „Znemožnění nakupování v obchodech s rozlohou nad 200 metrů čtverečních o sedmi státních svátcích jde zcela proti evropskému trendu. Stát se tak navíc snaží rozhodovat o tom, kde a jak budou lidé trávit svůj volný čas, kam občané mají chodit nakupovat, kdo může a nemůže o svátcích podnikat,“ shodli se oba čelní představitelé HK ČR a SOCR ČR.

Podle prezidenta HK ČR Vladimíra Dlouhého by se měla vláda jasně rozhodnout, zda chce tuzemské podnikatele podporovat nebo jim dále házet byrokratické klacky pod nohy. „Předložený návrh je dle našeho názoru diskriminační, pokud by tento týden poslaneckou sněmovnou prošel, obrátíme se na vybrané poslance, abychom jejich prostřednictvím požádali Ústavní soud o přezkum ústavnosti návrhu, nedochází zde totiž k zaručení rovných práv pro všechny – jedné skupině bude zákonem znemožněno podnikat a pracovat a jiné to bude umožněno, rozdíl je pouze v tom, o jak velkou prodejní plochu se jedná,“ říká Dlouhý a dodává: „Trend v zemích Evropské unie ale ukazuje, že řada států od regulace prodejní doby ustupuje. Příkladem jsou země jako Portugalsko a Finsko, které ještě v loňském roce otvírací dobu regulovaly, nově však nechaly toto rozhodnutí na podnikatelích.“

 „Podporovatelé tohoto návrhu často argumentují ochranou zaměstnanců, avšak mnoho zaměstnanců má právě o práci ve svátek či o víkendu zájem a to i z důvodu příplatků za tuto práci. Samozřejmě, že snížení počtu otevíracích dnů povede k nižším nárokům na počet pracovních sil a tím i k případnému zvýšení nezaměstnanosti a to nejen v obchodě. Obchod spotřebovává služby i jiných odvětví. V obchodních centrech pracují ochranné a úklidové služby a jsou zde rovněž provozovny služeb spadající především do oblasti MSP,“ doplňuje prezidentka SOCR ČR Marta Nováková, která dále uvádí: „Je třeba uvést, že se regulace týká i velkoobchodu, který obsluhuje právě segment MSP a gastronomie, které díky uzavření velkých obchodů nebudou moci řešit své případné výpadky v nákupu čerstvých potravin. V průběhu jednoho svátečního dne obslouží jeden velkoobchodní řetězec ve svých 13 pobočkách okolo 18 tisíc restaurací a 14 tisíc maloobchodů, což bude představovat citelný výpadek“.

Tvrzení doplňuje Martin Rada, specialista prodeje čerstvých ryb, MAKRO České Budějovice: „O svátcích u nás nakupují především restaurace a nezávislí maloobchodníci z turisticky významné oblasti. Například v Českém Krumlově, když se povede počasí, tak je všude nabito a místní restaurace těžko předem odhadují počet hostů. Taky je pro ně důležitá čerstvost, mnohdy nemají dostatek prostoru a vybavení pro bezpečné uchovávání potravin v dostatečném množství, tak nás používají jako svůj sklad. Můžou u nás rychle vyřešit, když jim něco dojde.  Neumím si představit, že bychom je o svátcích neobsloužili, mělo by to dopad na kvalitu služeb a pověst regionu.“

 

Zdroj: Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR

Praha, 21. března 2016