Spotřebitelé se zajímají o nové platební technologie

Společnost MasterCard představila výsledky průzkumu, podle kterého spotřebitelé v roce 2015 více než zdvojnásobili poptávku po digitálních platbách. Tento vývoj odráží celosvětový trend, kdy spotřebitelé během jednoho roku více než zdvojnásobili poptávku u bank a u obchodníků po možnostech placení mobilními technologiemi.

Výsledky průzkumu Mobile Payments Study představila společnost MasterCard, společně s agenturou PRIME Research, na právě probíhajícím World Mobile Congressu v Barceloně. Studie vychází každoročně od roku 2012 a během celého roku 2015 sledovala více než 2 milióny příspěvků o mobilních platbách na globálních sociálních sítích, od Facebooku, přes Twitter, Instagram nebo YouTube.

Zájem o mobilní platební technologie za poslední dva roky úměrně vzrostl.  V roce 2015 mělo na tento způsob platby pozitivní nebo neutrální názor 95 % spotřebitelů. „Čím větší možnosti výběru, tím větší zájem mají spotřebitelé o nové generaci plateb,“ říká Marcy Cohen, viceprezidentka pro digitální komunikaci, MasterCard.

Rozšířené možnosti platby

Zmínky o Apple Pay, Samsung Pay a Android Pay zahrnovaly 97 % z celkového počtu příspěvků o mobilních platbách v roce 2015. Většina příspěvků se zároveň soustředila na téma zlepšení služeb a uvádění nových produktů na trh.

Dalšími nejčastějšími tématy diskuzí byly digitální peněženky a bezkontaktní karty (47 %), následovaly příspěvky o biometrii (33 %), osobních platbách (14 %) a nosičích platebních technologií, např. o hodinkách (6 %).

Bezkontaktní karty byly zmiňovány ve spojení s veřejnou hromadnou dopravou (např. Londýn, Chicago nebo Petrohrad. Svoje projekty už má ale i Česká republika, například v Liberci, Brně, Plzni či Jeseníku), stejně jako při velkých sportovních akcích po celém světě.

Zmínky o nosičích platebních technologií zaznamenaly v posledním čtvrtletí roku 2015 30krát vyšší nárůst než v prvním čtvrtletí tohoto roku.

Diskuze vzrostla globálně

Téma digitálních peněženek získalo na sociálních sítích vysokou trakci po celém světě: Asie a Tichomoří (+ 159 %), Evropa (+ 144 %), Latinská Amerika a Karibik (+ 20 %), Blízký východ a Afrika (+ 111 %) a Severní Amerika (+ 519 %).

Bezpečnost je nejdůležitější

Bezpečnost a zabezpečení mobilních plateb byly důležitým tématem, o němž se v 94 % případů hovořilo v roce 2015 spíše pozitivně. Jedná se o vzestupný trend, který trvá od začátku výzkumu v roce 2012. V roce 2015 bylo téma zrušení hesla a zavedení biometrie horkým tématem ve spojitosti s placením pomocí otisků prstů nebo rozpoznáním obličeje („selfie Pay“).

 

MasterCard ve spolupráci s PRIME Research provedla průzkum více než 2 milionů příspěvků na sociálních médiích v 61 zemích světa v roce 2015. Letošní studie analyzovala více než 1,6 milionu originálních příspěvků, spolu s více než 433 000 reposty.

 

Zdroj: MasterCard 

Praha, 24. února 2016