Společnost Bolt oznamuje získání kapitálové investice ve výši 628 milionů eur

První evropská superaplikace Bolt ukončila svoji zatím největší funding round, která jí vynesla 628 milionů eur či 15,4 miliard korun investic do dalšího rozvoje současných služeb platformy Bolt a urychlení přechodu na sdílenou mobilitu ve městech. Hlavními investory jsou Sequoia Capital a Fidelity Management and Research Company LLC, a dále Whale Rock, Owl Rock (součást Blue Owl), D1, G Squared, Tekne, Ghisallo i další. Tržní hodnota společnosti Bolt se tak zvyšuje na 7,4 miliard eur, tedy více než 180 miliard korun.

Markus Villig, zakladatel a generální ředitel společnosti Bolt, říká: „Po desetiletí byla města stavěna pro auta, ne pro lidi. Důsledkem je neudržitelný stav, kdy automobily znečišťují ovzduší ve městě či zabírají veřejný prostor na parkování. To považujeme za překonaný přístup a během posledních osmi let jsme vyvinuli služby, které představují lepší a dostupnější alternativy pro téměř každý účel, pro který osobní automobil slouží. Spolupracujeme s městy na zavádění lehkých prostředků osobní dopravy jako jsou koloběžky a elektrokola i na rozvíjení sdílené mobility ve formě taxíků či carsharingu tak, abychom města dělali přátelštější k lidem. Proto jsme rádi, že můžeme oznámit toto nové kolo financování, největší v naší historii, které nám pomůže budovat udržitelnější a efektivnější budoucnost pohybu po městě.“

Zároveň společnost Bolt postupně zavádí řadu nových bezpečnostních prvků v rámci provozu svých sdílených elektrických koloběžek, mimochodem největší sítě svého druhu v Evropě. Mezi tyto funkce patří systém prevence jízdy ve dvou, který rozpozná, když na koloběžce jede více než jedna osoba, dále test kognitivních reakcí, který uživatelům v nezpůsobilém stavu nedovolí vypůjčit si stroj, a také systém prevence smyku, který také přispívá k bezpečnějšímu provozu zelených koloběžek Bolt.

Sdílené prostředky mikromobility jsou jen jednou ze služeb platformy Bolt, která v současnosti čítá více než 100 milionů uživatelů ve 45 zemích a více než 400 městech po celé Evropě a Africe. Mezi další produkty Bolt patří služba odvozu autem, sdílení aut Bolt Drive a Bolt Food, aplikace na objednání jídla z restaurací. A nejnověji Bolt Market, mimořádně rychlá dovážka potravin z obchodů. Posledně jmenovaná služba byla vyvinuta a spuštěna během pandemie a již provozuje desítky obchodů v deseti zemích po celé Evropě. Nová kapitálová investice umožní společnosti Bolt v roce 2022 dále zrychlit svoji expanzi včetně rozvoje aplikace Bolt Market.

 

Zdroj: WSCzech

Praha, 14. ledna 2022