Kaufland investuje 1,7 mld. Kč do distribučního centra v Olomouci

Společnost Kaufland si ve všech zemích zajišťuje logistickou službu vnitrofiremně a do trvalého vývoje logistických procesů neustále investuje.

Koncem minulého roku dokončila novou přístavbu distribučního centra v Olomouci, kde vyrostl sklad pro automatické zaskladňování palet tzv. Hochregal (HRL) s kapacitou 23 500 paletových míst a do finální fáze se dostává stavba haly s integrovaným automatickým vyskladňovacím systémem AKL pro distribuci pomalu obrátkového sortimentu s kapacitou do 10 000 palet. „Nová výstavba nám pomůže zvýšit absolutní skladovou kapacitu, přinese větší efektivitu vyskladnění a výrazně zlepší ergonomie pro zaměstnance,“ říká Juraj Bendík, vedoucí logistiky Kaufland ČR.

Kaufland v České republice provozuje dvě distribuční centra – v Modleticích u Prahy a v Olomouci. Z geografického pohledu jde o ideální logistickou lokaci, která je schopna denně spolehlivě zásobovat všech 137 prodejen. Distribuční centra, v nichž aktuálně pracuje přes 900 zaměstnanců, se navíc co se týče sortimentu umí v případě potřeby z devadesáti procent zastoupit.

Veškeré logistické procesy se Kaufland snaží stále zdokonalovat. Proto do modernizace obou skladů investoval přibližně 2,7 miliardy korun, z toho téměř 1,7 mld. Kč stálo rozšíření olomouckého centra. „Z důvodu spolehlivé dostupnosti zboží pro naše zákazníky a garanci kvality jsme vždy chtěli mít celý proces od samotného příjmu, skladování a následného vyskladnění na naše prodejny pod kontrolou. Abychom byli pořád lepší, výrazně jsme do těchto procesů investovali. Kaufland to v Česku myslí vážně, což dal tímto krokem jasně najevo,“ nastínil Juraj Bendík.

Se stavbou nové skladové haly v Olomouci se začalo v lednu 2020, v září se do ní začal budovat tzv. Hochregal, tedy plně automatizovaný zakládací systém. Ten olomoucký je vysoký 20 metrů a má 100 metrů do hloubky. Automatické nakladače v něm vozí zboží – například minerální vody, mléka a piva – dovnitř i ven, probíhá v něm tedy plně automatický pohyb zboží. Díky 23 500 paletám byla navýšena celková kapacita skladu v Olomouci přibližně o třetinu. „Hochregal přinese lepší pracovní podmínky pro zaměstnance, práci ušetří hlavně řidičům vysokozdvižných vozíků. O práci ale rozhodně nepřijdou, protože těchto zaměstnanců je dlouhodobě nedostatek. Naopak. V konečném důsledku díky naší strategii zajistíme u nás v Olomouci práci více lidem,“ zdůraznil Bendík s tím, že provoz HRL skladu byl spuštěn v listopadu 2021.

V areálu je ve výstavbě také tzv. Automatický sklad malých dílů (AKL), který je vhodný pro skladování drobnějšího zboží, které nezaplní celé palety. Jde například o nonfood, drogerii, potraviny a další pomalu obrátkové zboží. Krom zjednodušení práce a zvýšení stupně ergonomie dojde samozřejmě ke zjednodušení logistických procesů. O zapojení tohoto moderního automatického skladu do provozu bude společnost brzy informovat.

Ve výstavbě je také nový sklad pro ovoce a zeleninu v Modleticích. Jeho spuštění je plánováno na květen 2022.

 

Zdroj: Kaufland

Praha, 15. ledna 2022