Průzkum Mastercard: Polovina Čechů se stala terčem kyberpodvodníků

Více než polovina Čechů a Češek se dostala do situace, kdy se někdo snažil ukrást peníze z jejich účtu nebo platební karty. Nejčastěji se setkávají s podvodnými e-maily a SMS. Vyplývá to z výsledků nejnovějšího průzkumu technologické a platební společnosti Mastercard.¹

Díky neustálému zlepšování technologických řešení a zavádění generativní umělé inteligence se daří podvodům stále častěji předcházet. V současné době Mastercard rychle, bezpečně a spolehlivě zajišťuje více než 143 miliard bezhotovostních transakcí, které ročně přes její síť projdou.

15 procent účastníků průzkumu přiznává, že už se někdy skutečně stali obětí útoku kybernetických podvodníků. Dalších 31 procent respondentů uvádí, že osobně znají někoho, kdo tímto způsobem přišel o peníze. Vedle podvodných e-mailů a SMS se Češi nejčastěji setkávají s tím, že se někdo snažil zjistit údaje k jejich platební kartě. Často taky na internetu narazili na falešnou platební bránu. Desetina respondentů pak zaplatila na internetu za zboží, které jim vůbec nedorazilo.

S jakými situacemi jste se setkal/a?

Dostal/a jsem podvodný e-mail 28 %
Dostal/a jsem podvodnou SMS 22 %
Někdo se ode mě pokusil získat údaje k platební kartě 18 %
Narazil/a jsem na podvodnou platební bránu 17 %
Eshop si vzal peníze, ale nezaslal zboží 11 %
Někdo volal a vydával se za bankéře, policistu nebo finančního poradce 6 %
Narazil/a jsem na podvodnou aplikaci 5 %

„Rozvoj moderních technologií je bohužel příležitostí i pro zločince. Bezpečnost proto musí být součástí každého digitálního produktu a služby. Náš přístup spočívá v kombinaci technologií a znalostí v ucelené službě, která vyhodnocuje a chrání před riziky a zároveň zajišťuje důvěru, a to nejen v oblasti plateb,“ vysvětluje Jana Lvová, generální ředitelka společnosti Mastercard pro Českou republiku a Slovensko.

Od roku 2018 investovala společnost Mastercard do kybernetické bezpečnosti 7 miliard dolarů. Podílela se také na startu více než 20 startupů zaměřených na kybernetickou bezpečnost. Každých 10 dní vyhodnocuje stav kybernetické bezpečnosti každé finanční instituce a 14 milionů jejich obchodníků. V letech 2022 až 2023 zabránila technologie Safety Net společnosti Mastercard potenciálním ztrátám zákazníků v důsledku pokusů o globální podvody a kybernetické útoky ve výši 20 miliard dolarů, což je rekordní částka v její historii.

Řešení Decision Intelligence v současnosti hodnotí a bezpečně ověřuje v průměru zhruba 4 tisíce transakcí každou sekundu. Další zvýšení bezpečnosti přineslo nedávné zavedení ještě pokročilejší varianty Decision Intelligence Pro, která využívá generativní umělou inteligenci. Díky tomu se daří zvýšit úspěšnost detekce podvodů v průměru o 20 procent a v některých případech až o 300 procent.

Díky desítkám akvizic a vlastnímu vývoji nástrojů pro kybernetickou ochranu se společnost Mastercard etablovala jako globální lídr v oblasti poskytování bezpečnostních řešení nejen pro bankovní sektor, ale i pro všechny firmy, které působí v současném propojeném světě.

 

1. Průzkum Mastercard iResearch každoročně mapuje trendy v oblasti bezhotovostního placení na reprezentativním vzorku více než 1 200 Čechů.

 

Zdroj: Bison & Rose

Praha, 19. dubna 2024