ProVeg Česko ukazuje firmám, jak vytvořit ekologicky šetrnější catering pro jejich akce díky rostlinnému menu. Organizace nově nabízí dvě služby, které pomohou firmám dosáhnout udržitelného cateringu: kurz rostlinného vaření pro cateringové firmy a workshop zaměřený na catering jako udržitelnou volbu pro firmy.
Rostlinný catering jako klíč k udržitelnosti
Přechod na rostlinný catering je jedním z nejúčinnějších způsobů, jak snížit ekologickou stopu firemních akcí. Podle zprávy z roku 2019 může rostlinný catering při dvoudenní akci pro 150 osob ušetřit až 379 ovocných stromů, 1568 sprch vody a přibližně 28 % ročních emisí průměrného Čecha.
„Rostlinný catering nejenže šetří přírodní zdroje, ale zároveň přispívá k plnění cílů v oblasti udržitelnosti a ESG strategie firem. Kromě ekologických přínosů přitahuje širší spektrum účastníků a účastnic, včetně těch s alergiemi nebo intolerancemi na laktózu, stejně jako těch, kteří omezují maso, či se stravují vegansky a vegetariánsky,” komentuje Tereza Deáková, specialistka pro Udržitelný catering v ProVeg Česko.
Kurz rostlinného vaření pro cateringové firmy
Cateringové firmy, které chtějí nabídnout rostlinné pokrmy, se mohou zapojit do ProVeg kurzu rostlinného vaření. Kurz poskytuje praktické dovednosti a znalosti potřebné pro přípravu chutných rostlinných jídel. Tato školení pomohou cateringovým firmám přizpůsobit nabídku aktuálním trendům a poptávce.
Workshop: Rostlinný catering jako udržitelná volba pro vaši firmu
Pro firmy, které chtějí přejít na udržitelný catering, připravila ProVeg Česko workshop zaměřený na rostlinný catering jako součást firemní udržitelné strategie. Účastníci a účastnice se dozví, jaké ekologické výhody přináší rostlinná strava, jak snížit uhlíkovou stopu a jak komunikovat přechod na udržitelný catering pracovnímu týmu a klientele. Cílem workshopu je poskytovat nástroje a konkrétní kroky, jak úspěšně implementovat rostlinný catering ve firemním prostředí.
Jak na udržitelný catering
Příkladem úspěšného využití rostlinného cateringu je konference Vyspělé Česko 2024, kterou pořádala Změna k lepšímu. Organizátorský tým se snažil o co nejnižší ekologickou stopu události a proto se v spolupráci s ProVeg Česko rozhodl pro rostlinný catering, a zároveň se zaměřil na měření a kompenzaci uhlíkové stopy celé akce. Výsledkem byla akce s téměř 9x nižší ekologickou náročností cateringu než u konvenčního občerstvení.
Pro ještě větší usnadnění organizace udržitelných akcí spustila ProVeg také Databázi udržitelných cateringů. Ta obsahuje rostlinné cateringové firmy, jako jsou Bis.tro, Green Leaves, Catering zdravě nebo Hostina catering. Databáze se nadále rozrůstá a nově zahrnuje i sociální podnik Kuchařky bez domova, který se zaměřuje na záchranu potravin a zaměstnává ženy s bezdomoveckou zkušeností.
Pokud vaše firma hledá efektivní způsob, jak přejít na rostlinný catering a přispět k udržitelné budoucnosti, připojte se ke kurzům a workshopům od ProVeg Česko nebo si vyberte udržitelný catering z databáze.
Zdroj: ProVeg
Praha, 22. dubna 2025