Projekt „S Lidlem šetříme jídlem“ nově zahrnuje také chlazené výrobky, maso a ryby

Projekt „S Lidlem šetříme jídlem“, zaměřený na prevenci proti plýtvání potravinami, se dál rozrůstá. Nově zahrnuje další druhy sortimentu, bedýnky s ovocem a zeleninou nahradí papírové tašky. Přemístěn byl také stojan, ve kterém budou tyto speciální tašky umístěny. Zákazníci jej nově najdou přímo na prodejní ploše v blízkosti pekárny.

Na neplýtvání potravinami klade společnost Lidl velký důraz. I proto se projekt „S Lidlem šetříme jídlem“ dočkal dalšího rozšíření. Nově bude zahrnovat také chlazené výrobky, maso a ryby, do budoucna také nebalené pečivo.

První vlaštovkou projektu byly bedýnky plné ovoce a zeleniny, na které si zákazníci velice rychle zvykli, a oblíbili si je. Jejich obsah tvoří nepoškozené kusy například s protrženou síťkou či obalem nebo ovoce a zeleninu z větších balení, kde byl špatný třeba jen jeden kus. Za minulý rok se prodalo cca 1 600 000 tříkilových bedýnek, což odpovídá zhruba 4 800 tunám zachráněného ovoce a zeleniny.

„Úspěchem bedýnek jsme nadšeni a moc nás těší, že se díky nim daří omezovat plýtvání potravinami. Jelikož se zaměřujeme i na praktickou stránku našeho projektu, rozhodli jsme se bedýnky nahradit papírovými taškami. Princip ale zůstává stejný – zákazníci za jednotnou cenu 25 Kč získají 3 kg různorodého ovoce a zeleniny,“ vysvětluje mluvčí společnosti Lidl Tomáš Myler.

Tašky jsou tvořeny z vláken Silphie, což je rostlina dříve využívaná výhradně k výrobě bioplynu. Nyní se její vlákna používají zejména pro obaly, které přicházejí do přímého styku s potravinami. Využitím Silphie, která je obnovitelnou surovinou, chráníme zdroje a šetříme přírodu. Oproti bedýnkám mají navíc zásadní výhodu. Jsou praktičtější a bez problémů si je mohou zakoupit také zákazníci, kteří do prodejny nepřijeli autem.

Kromě novinky v podobě tašek plných ovoce a zeleniny čekají zákazníky také další sortimentní skupiny, které si budou moci zakoupit s výraznou slevou. Ve speciálních slevových koutcích bude možné nalézt například chlazené výrobky se slevou 70 %. „Bude se jednat o všechny chlazené výrobky napříč naším sortimentem, které jsou zdravotně nezávadné, ale blíží se datum jejich spotřeby. To stejné bude platit pro maso a ryby,“ doplňuje Tomáš Myler.

Změny zaměřené na omezení plýtvání potravinami se týkají také sortimentu pečiva. Již nyní mají zákazníci možnost zakoupit chléb z předešlého dne se slevou 70 %. V dohledné době pak projekt doplní další pečivo, na které se bude také vztahovat 70% sleva a bude umístěno ve stejném stojanu jako tašky s ovocem a zeleninou. Připravené sáčky budou vždy obsahovat několik kusů stejného druhu nebaleného pečiva a zákazníci je budou moci nakoupit do poledne následujícího dne.

 

Zdroj: Lidl

Praha, 9. března 2023