Přes 70 % českých podnikatelů letos sníží provozní náklady

Průzkum ukazuje, že 71 % firem bude v roce 2023 bojovat s krizí snížením provozních nákladů. Více než polovina se přitom chystá investovat do technologií. Průzkum provedla firma Grit mezi zástupci českých firem.

Letos na firmy doléhají důsledky pandemie, nedostatku surovin, drahých energií a vysoké inflace. Zvyšování vstupních nákladů vedlo ke zdražení, které ale nemůže pokračovat donekonečna, protože by firmy přišly o zákazníky. Proto hledají cesty k úsporám uvnitř.

Firma Grit, která poskytuje cloudové služby, se ptala 150 svých zákazníků, v jakých oblastech budou v roce 2023 šetřit a investovat. Mezi dotazovanými firmami byly nejčastěji velkoobchody a výrobní firmy. Z hlediska obratu se jednalo o průřez od drobných po velké podniky.

Ze všech dotázaných firem 71 % uvedlo, že sníží provozní náklady. Budou tedy nakupovat výhodnější výrobní materiál, šetřit energiemi (např. méně topit a klimatizovat) nebo přehodnotí využívání externích služeb a programů. Vzhledem k rozvoji home office během pandemie se některé firmy vzdávají kanceláří.

Společnosti s obratem do 200 milionů budou šetřit také na marketingu (asi pětina) a snižovat skladové zásoby (asi třetina). Náklady na zaměstnance ale plánuje snižovat pouze 12 % ze všech dotázaných.

„Šetření je někdy nevyhnutelné, sami to známe. Snažíme se ale ukazovat, že razantní škrty nic nevyřeší – naopak mohou firmu ještě více oslabit v dalším vývoji. Když má firma ještě na výběr, měla by místo škrtů hledat způsoby, jak ušetřit dlouhodobě a podpořit svůj budoucí růst. Dobře fungují investice do technologií a automatizace. My tomu v naší nové vzdělávací kampani říkáme, že firma zapojí gritické myšlení,“ říká ředitel Gritu Lubomír Veselý.

Průzkum ukazuje, že i v době krize se přes 59 % firem chystá investovat do technologií, nejčastěji právě do softwaru pro automatizaci administrativních procesů. Z dotázaných výrobních firem se 57 % letos chystá investovat do pořízení nebo vylepšení výrobních strojů. Vyšší efektivita práce totiž také pomáhá snižovat provozní náklady.

 

Zdroj: GRiT

Praha, 10. března 2023